Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2019 08:54

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, χθες

Όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, συνεχίζονται και οι δικές μας μεθοδικές προσπάθειες ούτως ώστε να καταγραφεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία αυθαιρετεί αλλά και να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων, είπε χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας με το δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, και κατά πόσο θα υπάρξει νέα σειρά αντιδράσεων από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης, είπε ότι «δυστυχώς, φαίνεται ότι κάθε άλλο παρά  τερματίζεται η προκλητική συμπεριφορά και η προσέγγιση της Τουρκίας μέσω της αυθαιρεσίας και της παρανομίας.

Όσο αυτό συνεχίζεται, συνεχίζονται και οι δικές μας μεθοδικές προσπάθειες ούτως ώστε πρώτον, να καταγραφεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Τουρκία αυθαιρετεί και βρίσκεται σε θέση παρανομίας - και αυτό διότι στο πλαίσιο μιας προπαγάνδας ακούμε να επικαλείται ακόμα και το διεθνές δίκαιο το οποίο όμως παραβιάζει κατάφορα - και δεύτερον, να διερευνήσουμε κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων, αποφάσεων, τοποθετήσεων, ή και στο επίπεδο της ΕΕ κάποιων μέτρων που θα αποτρέπουν την Τουρκία από το να συνεχίσει αυτή την ετσιθελική συμπεριφορά».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κλίμα προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης προς την Άγκυρα από τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η δική μας διπλωματική δραστηριότητα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής εξειδικεύεται προς κάθε κατεύθυνση, είτε πρόκειται προς τους εταίρους μας στην ΕΕ είτε για σημαντικές χώρες, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Κίνα και άλλες, ή τρίτες χώρες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η προσέγγιση που ταιριάζει. Εκείνο που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από πέρσι έχει πάρα πολύ σημαντική τοποθέτηση με βαρύτητα και αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτά που κάνει η Τουρκία και πρόσφατα έχει καταγραφεί, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι εφόσον διαφανεί ότι η Τουρκία δεν παίρνει τα μηνύματα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε και δημόσια να φτάνουν πανταχόθεν προς την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση κάποιων άλλων αποτρεπτικών μέσων και μέτρων. Αλλά εκεί μιλάμε για την ΕΕ και τους εταίρους μας».

Ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί θα ήταν πιο θετικοί ως προς τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων κατά της Άγκυρας στην περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης με τις παρανομίες της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προς το παρόν η συγκεκριμένη δραστηριότητα εστιάζεται στο τι μπορεί να γίνει στην ΕΕ. Παράλληλα γίνονται όλες οι άλλες προσπάθειες. Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πούμε οτιδήποτε άλλο».

Σε ερώτηση αν η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ θα έρθει ξανά στην Κύπρο τον Ιούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η αρχική συνεννόηση από την τελευταία συνάντηση με την κα Λουτ είναι ότι η προσπάθεια θα συνεχιζόταν. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει εποικοδομητικά, προτάσεις, υπό το φως των δυσκολιών που αντιμετωπίζονταν. Τις προτάσεις αυτές δια ζώσης τις μετέφερε και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ στο Πεκίνο, είναι γνωστό, τις έχει αναφέρει χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ξανά.

Και νοείται ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε είτε σε αυτές τις ιδέες που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε σε κάποια άλλη κίνηση με την κα Λουτ, θα πρέπει να τερματιστεί η δραστηριότητα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κα Λουτ έκανε τις προσπάθειες της υπό το βάρος της τουρκικής τοποθέτησης ότι θα έπρεπε να περιμένουμε - χωρίς κανείς να καταλαβαίνει ή να συμφωνεί με αυτή την αιτιολόγηση - μετά τις ευρωεκλογές.

Μετά τις ευρωεκλογές βρισκόμαστε στο πλαίσιο μιας ανοικτής επίθεσης από πλευράς της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Βεβαίως, η δική μας πλευρά συνεχίζει να είναι σε ανοικτή επικοινωνία με την κα Λουτ. Η τελευταία φορά που υπήρξε κάποια επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ανακοινωθεί».  

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά Τουρκοκύπριο που με επιστολή του διεκδικεί περιουσία στη Δρομολαξιά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα ακόμα δείγμα των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε με την παράταση της κατοχής, της ανώμαλης κατάστασης με τη διφορούμενη θέση στην οποία υποχρεωτικά πρέπει να βρίσκεται και καλώς βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος δικαίου, όπου ο καθένας, περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα και την περιουσία του, και ταυτόχρονα με τις οποιεσδήποτε δύσκολες συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν για άλλους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί περαιτέρω για το θέμα η Κυβέρνηση ώστε να ενημερώσει με τη σειρά της, σημειώνοντας, ωστόσο ότι «είναι εκ πρώτης όψεως ένα από τα ζητήματα των μεγάλων αντιφάσεων και των δυσκολιών που μας δημιουργεί η παρατεταμένη κατοχή».

------------------------------ 

ΡΜ/ΕΙ