Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2019 20:00

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζου

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή σας εκδήλωση-ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο με τίτλο «Στου Λιμανιού την άκρη», η οποία διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Όμιλο «ΔΕΣΜΟΣ» του  Συνδέσμου  Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού. Μια παράσταση που είμαι σίγουρη ότι όλοι θα απολαύσουμε βλέποντας τις ικανότητες των ατόμων που εξυπηρετούνται στα προγράμματα των Κέντρων Ημέρας Ενηλίκων στον χορό και στο θέατρο.

Αγαπητέ κύριε Βαλανίδη και υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού, σας συγχαίρω για την πολύχρονη εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά σας.

Η δράση του Συνδέσμου σας αποδεικνύει ότι εδώ και χρόνια, η προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Κύπρο έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική του μορφή, αυτή της φιλανθρωπίας και έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς που η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική. Οι αξίες του εθελοντισμού είναι στοιχεία που προβάλουν τον πολιτισμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Όπως αναγνωρίζει η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που κυρώσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, όλα τα άτομα με αναπηρίες, αλλά ιδιαίτερα τα άτομα με νοητική αναπηρία έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και εξειδικευμένες δομές απολαμβάνοντας ασφάλεια και προστασία, φροντίδα και προσωπική βοήθεια, στήριξη στην επικοινωνία, στήριξη στην απασχόληση, συμμετοχή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, τέχνης, αθλητισμού και γενικά κοινωνικοποίηση και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Το Υπουργείο μου, αναγνωρίζοντας ότι πέραν όλων των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται, χρειάζονται πρόσθετα προγράμματα και μέτρα για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων αυτών, έχει προχωρήσει, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την δημιουργία δέκα νέων κατοικιών στην κοινότητα, επτά από τις οποίες αφορούν άτομα με νοητική αναπηρία.

Παγκύπρια λειτουργούν στο παρόν στάδιο 41 προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, είτε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απευθύνονται στα άτομα με αναπηρίες, παρέχοντας 24ωρη ή διημερεύουσα φροντίδα. Τα προγράμματα αυτά, λαμβάνουν την ανάλογη οικονομική στήριξη από το κράτος, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, που εφαρμόζει το Υπουργείο μας.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζεται και το πολύτιμο έργο του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού, ο οποίος το 2018 έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους €68.000 για τη λειτουργία των δύο προγραμμάτων διημερεύουσας φροντίδας ενηλίκων ατόμων με αναπηρίες, καθώς επίσης και ποσό ύψους €46.000 για κάλυψη μέρους των οικοδομικών εργασιών στο νέο υποστατικό που θα μεταστεγαστεί το Κέντρο Ημέρας «Παναγία η Παντάνασσα».

Και τα δύο προγράμματα, «Το Σπίτι του Μάριου» και « Η Παναγία η Παντάνασσα», δίνουν λύσεις στα άτομα με αναπηρίες που χρειάζεται να περάσουν δημιουργικά την ημέρα τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον που τους παρέχει ταυτόχρονα προστασία και φροντίδα, αλλά και λύσεις στους γονείς που χρειάζεται να εξεύρουν κατάλληλο περιβάλλον για την φροντίδα των παιδιών τους, κατά τις ώρες που βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους.

Θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχετε. Η προσωπική μου στήριξη και συμπαράσταση, καθώς και η στήριξη των επί μέρους Τμημάτων του Υπουργείου του οποίου προΐσταμαι, είναι δεδομένη.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο έργο σας.   

Σημ.:   Τον χαιρετισμό, διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαλληκίδης.

(ΜΠ/ΜΓ/ΕΙ)