Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2019 23:14

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση του Κυπριακού Μουσείου Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την τέλεση  των αποκαλυπτηρίων του οχήματος Benz 1886, του παλαιότερου οχήματος που έχει εγγραφεί ποτέ στην Κύπρο.

Το όχημα αυτό, ιστορικά είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι το πρώτο βενζινοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ από τον Carl Benz. Αποτελεί το πρώτο όχημα παγκοσμίως που τροφοδοτήθηκε με κινητήρα εσωτερικής καύσης και έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Ιανουάριο του 1886.   Αυτό το όχημα, που αντίγραφο του θα αποκαλύψουμε σε λίγο, έχει τρεις τροχούς (ένα μπροστά και δύο πίσω) με ακτίνες σαν του ποδηλάτου, διπλό κάθισμα για τον οδηγό και τους επιβάτες με μονοκύλινδρο βενζινοκινητήρα. Είναι ομολογουμένως ένα σπάνιο μουσειακό έκθεμα καθώς μόνο 25 μονάδες κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχικής παραγωγής του.

Το έτος 2018 επανεκδόθηκαν από την  UNESCO, για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, 100 αντίγραφα του. Η απόκτηση ενός από αυτά  από το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου, αποτελεί σημαντικό σταθμό και διάκριση για το μουσείο και την Κύπρο γενικότερα.

Το Μουσείο Ιστορικού και Κλασσικού Αυτοκινήτου, είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο οχημάτων στην Κύπρο, το οποίο  άνοιξε για το κοινό την 1η Φεβρουαρίου του 2014.

Στο μουσείο εκτίθεται η ιστορία του αυτοκίνητου και αποτελεί το επιστέγασμα της αγάπης και αφοσίωσης του ιδρυτή του και Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Ντίμη Μαυρόπουλου προς το ιστορικό όχημα, καθώς όλα τα οχήματα ανήκουν στην προσωπική του συλλογή, την οποία δημιούργησε με προσωπικό κόστος.

H σημασία του μουσείου υπογραμμίζεται από τα ομολογουμένως μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζει. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει μια μοναδική συλλογή 150 ιστορικών, κλασσικών και συλλεκτικών αυτοκινήτων. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους ιστορικά εκθέματα.

Το ιστορικό και καινοτόμο όχημα Benz 1886, του οποίου τα αποκαλυπτήρια θα τελέσουμε σε λίγο, το Ford “T” του 1912, η υπερθωρακισμένη προεδρική Cadillac που κατασκεύασε η αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό να την παραχωρήσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ’ το 1977 και ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η σιδηρά κυρία Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που λάμπρυναν με την παρουσία τους το μουσείο.  Επίσης, μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους αποτελεί και το αυθεντικό διάσημο αυτοκίνητο «Mini» με την κλειδαριά στο πλάι που οδηγούσε ο Мr. Bean στην ομώνυμη σειρά.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι  το Κυπριακό Μουσείο Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου αποτελεί μια εξ ολοκλήρου ιδιωτική πρωτοβουλία, που από την ημερομηνία λειτουργίας του συνεισφέρει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, προσφέροντας μια υψηλού επιπέδου εμπειρία στους τουρίστες 7 μέρες τη βδομάδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ως εκ τούτου συμπληρώνει τις προσπάθειες της Πολιτείας για ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας αλλά και την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του μουσείου, που εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής του ευθύνης,   με δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισφορές σε ιδρύματα και συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω στο σημείο αυτό τα συγχαρητήρια μου προς τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του κ. Ντίμη Μαυρόπουλο,  που  έχει δημιουργήσει αυτό το ιστορικό μουσείο το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

Ολοκληρώνοντας, με την ευχή για κάθε επιτυχία, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και προβολή του μουσείου τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου.

 

( ΔΚ )