Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2019 14:05

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τα θέματα προσβασιμότητας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Αναφορικά με τοποθέτηση του Προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα θέματα προσβασιμότητας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να σημειώσει τα ακόλουθα:

  1. Οι μελέτες για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου έγιναν, έχοντας ως ένα από τους κύριους πυλώνες σχεδιασμού, τα θέματα προσβασιμότητας.
  2. Τα σημεία στα οποία δημιουργήθηκαν οι θέσεις για τροχοκαθίσματα, είναι εκείνα στα οποία υπάρχει η πιο απλή και εύκολη πρόσβαση, σημεία τα οποία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς αποχώρησης. Υπάρχουν δώδεκα θέσεις για τροχοκαθίσματα, έξι στην πρώτη σειρά της πλατείας και έξι στην πρώτη σειρά του εξώστη. Σε περιπτώσεις, που ενδεχομένως να απαιτηθούν περισσότερες θέσεις, υπάρχει ευελιξία δημιουργίας τους, με την αφαίρεση καθισμάτων, το είδος των οποίων επιλέγηκε ακριβώς για να επιτρέπει αυτή τη διευθέτηση. Το θέμα των συνοδών κρίθηκε ορθότερο να διευθετείται ανάλογα, σε επίπεδο διαχείρισης και όχι μέσω μόνιμης υποδομής.
  3. Σε περίπτωση δημιουργίας εναλλακτικών θέσεων για τροχοκαθίσματα και σε άλλα σημεία του θεάτρου και με δεδομένη την βαθμιδωτή ανύψωση των σειρών καθισμάτων, δεν θα υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στα σημεία αυτά με τροχοκάθισμα, παρά μόνο με τη χρήση ανυψωτικών μηχανισμών. Η εγκατάσταση τέτοιων μηχανισμών ωστόσο, θα δημιουργούσε σημαντικά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την έγκαιρη και ασφαλή εκκένωση του χώρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  4. Οι διευκολύνσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, που υπάρχουν στο Δημοτικό Θέατρο, ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των κανονισμών, σε όλα τα επί μέρους θέματα. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι διευκολύνσεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ΑμεΑ, τόσο στην περίπτωση που αυτοί είναι θεατές, όσο και στην περίπτωση που είναι συντελεστές παραστάσεων ή εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό χώροι υγιεινής για ΑμεΑ υπάρχουν όχι μόνο στους χώρους διακίνησης των επισκεπτών αλλά και στους χώρους των καμαρινιών / παρασκηνίων. Στο φουαγιέ έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά ανελκυστήρας, κυρίως για εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, επιπρόσθετα όμως, έχουν εγκατασταθεί ανελκυστήρες και στο χώρο των καμαρινιών / παρασκηνίων, για να διασφαλίζουν τη δυνατότητα και των ΑμεΑ για άνετη πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα των χώρων αυτών.
  5. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας έγινε μέσα σε ένα πλαίσιο με σημαντικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις λόγω του ότι το κτήριο ήταν υφιστάμενο, με δεδομένο εμβαδόν χωρίς δυνατότητα αύξησης του.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές σε «ανάπηρο θέατρο», είναι άδικες και ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας έχει επιτελεστεί από κάθε άποψη, εξαιρετική εργασία, κάτι που θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να διαπιστώσουν και οι πολίτες.

( ΔΚ )