Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2019 15:58

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, κ. Miroslav Lajčák, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την έναρξη των συναντήσεων Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας. Τον Σλοβάκο Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο, κ. Ján Škoda και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των μακρόχρονων δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας, καθώς και των Κοινοβουλίων τους, που εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, καθώς και στα αισθήματα αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλεγγύης που συνδέουν τις δύο χώρες και ως εκ των μικρότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τον κ. Lajčák για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας και μη εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας, η οποία εμμένει στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά την επίτευξη λύσης.

Ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Σλοβακίας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην προώθηση του διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανταλλάγηκαν, τέλος, απόψεις για το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

(ΕΙ)