Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2019 16:33

Εκδήλωση στον ΟΗΕ με συμμετοχή της Κύπρου με αντικείμενο την «Εμπειρία της Ευρωπαϊκής Κάρτας για άτομα με αναπηρία»

Στο περιθώριο της 12ης Συνόδου της Διάσκεψης των συμβαλλομένων κρατών στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία λαμβάνει χώρα στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε χθες (11.6.19) συζήτηση με θέμα: «Η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Κάρτας για άτομα με αναπηρία» (The Experience of  the European Disability Card).

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ της Κύπρου, της Μάλτας, του Βελγίου και της Σλοβενίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιπροσωπείες κρατών μελών του ΟΗΕ, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη-κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά.

Στόχος της συζήτησης ήταν να αναδείξει τις εμπειρίες των 8 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. Κύριος στόχος της κάρτας είναι να προσφέρει στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση σε διάφορα οφέλη σε όλους ή επιλεγμένους τομείς του πολιτισμού, ψυχαγωγίας, μεταφορών και του αθλητισμού, κυρίως με την μορφή μείωσης των τελών, δωρεάν εισόδου και παροχής άλλων υπηρεσιών. Βάσει της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης της Κάρτας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που την χρησιμοποιούν, οι κάτοχοι της Κάρτας μπορούν να διακινούνται ευκολότερα σε αυτά τα κράτη και να έχουν πρόσβαση στις διευκολύνσεις που συνεπάγεται η κατοχή της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές από κράτη που έχουν υιοθετήσει την κάρτα (Κύπρος, Βέλγιο, Σλοβενία, Μάλτα), μέλη Ευρωπαϊκών Φόρουμ για άτομα με αναπηρίες, καθώς και η Επικεφαλής της Μονάδας Αναπηρίας και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Emmanuelle Grange. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα Katarina Ivankovic-Knezevic, Διευθύντρια Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι όραμα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες το οποίο ιδρύθηκε το 2009, είναι η εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Μεταξύ των κυριοτέρων αρμοδιοτήτων του Τμήματος, σημείωσε, είναι η παροχή αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων της αναπηρίας και λειτουργικότητας, η χορήγηση κοινωνικών παροχών σε άτομα με αναπηρίες, η παροχή άμεσης και έμμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και άλλων υποστηριχτικών υπηρεσιών και ο συντονισμός της αποτελεσματικής εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία.

Η κα Φλουρέντζου, επεσήμανε, ότι το νέο Σχέδιο Παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 και σκοπός του είναι η βελτίωση και η διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα. Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός από την Κύπρο, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας, είναι στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών, όπως ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ιδιωτικά ή κοινοτικά μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ, καθώς και έκπτωση 50% στα κόμιστρα δημόσιων λεωφορείων. Παράλληλα επιτρέπεται δωρεάν είσοδος σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες της Κύπρου, καθώς και μείωση 25% στα τέλη περιηγήσεων σε αξιοθέατα.

--------------------------

ΕΙ