Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2019 17:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην Εκδήλωση για την Ημέρα του Πατέρα, στη Λεμεσό

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων της Επαρχιακής Επιτροπής Πολυτέκνων Λεμεσού με την ευκαιρία μιας τόσο σημαντικής ημέρας, όπως την Ημέρα του Πατέρα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. 

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ ,για ακόμη μια φορά, για το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελείτε  για στήριξη και βοήθεια των μελών της Οργάνωσής σας ως προασπιστές των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και των οικογενειών της Κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα. 

Η οικογένεια είναι ο σημαντικότερος πυρήνας της κοινωνίας μας, η οποία θα δώσει τα θεμέλια για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών που θα είναι οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας.  Η οικογένεια αποτελεί την πρώτη μορφή κοινωνίας στην οποία εντάσσεται το άτομο. Είναι αυτή που εκπαιδεύει το άτομο να αναπτύξει δεξιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήσει για την κοινωνική του ένταξη. 

Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημαντικότητα που έχει η μητρική συμβολή στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού,  αλλά και δεν μπορεί να αρνηθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. 

Σήμερα η επιστήμη της ψυχολογίας αναφέρει ότι η αλληλεπίδραση πατέρα-παιδιού είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την προσωπικότητα  και την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.  Ο ρόλος του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού συνήθως είναι αυτός ο οποίος εδραιώνει στην ψυχή του παιδιού το συναίσθημα της ασφάλειας. Θεωρείται ο προστάτης και ο υπερασπιστής της οικογένειας.

Έχοντας υπόψη τη σημαντική θέση του πατέρα στη ζωή και ομαλή ανάπτυξη του παιδιού από τις πρώτες κιόλας μέρες της γέννησής του, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προχώρησε με νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και ψηφίστηκε σε Νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2017 (ο περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμος του 2017), με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του πατέρα για πληρωμένη άδεια από την εργασία του για 2 συνεχόμενες εβδομάδες μέσα στην περίοδο που αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού ή της υιοθεσίας και λήγει μετά την παρέλευση δεκαέξι (16) εβδομάδων, έτσι ώστε να παρέχεται η ευκαιρία στους πατέρες να παρέχουν και αυτοί φροντίδα και να εμπλέκονται στη φροντίδα και ανάπτυξη του παιδιού τους από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής του.

Κλείνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση αυτή και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Επαρχιακός Λειτουργός ΥΚΕ Λεμεσού κ. Παντελής Κουτσίδης.

(ΑΜ/ΕΙ)