Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2019 08:58

Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Χαράλαμπου Πάλμα, Κώστα Ανδρέου, Ανδρέα Πηλαβά και Δώρου Χαραλάμπους

Τούτες τις πικρές μέρες οι μνήμες επιστρέφουν στο μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και στην τραγωδία που έζησε ο τόπος μας με το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Η ανοικτή πληγή της κατοχής, η προσφυγιά, οι νεκροί μας, το δράμα των αγνοουμένων μας κάθε Ιούλιο, μας ξυπνούν σαν εφιάλτης και το μυαλό μας αβίαστα ταξιδεύει στο χθες και φθάνει νοερά στα ρημαγμένα χωριά και τις πόλεις μας.

Με αισθήματα ευγνωμοσύνης και σεβασμού συγκεντρωθήκαμε στον ιερό τούτο χώρο, για να τιμήσουμε εφτά εκλεκτά παλικάρια, νέους ανθρώπους που στο κάλεσμα της πατρίδας, άφησαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους κι έτρεξαν με αποφασιστικότητα, θάρρος και ηρωισμό να ριχθούν στη μάχη για απόκρουση του βάρβαρου Αττίλα. 

Τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα τους αθάνατους ήρωές μας Χαράλαμπο Πάλμα, Κώστα Ανδρέου, Ανδρέα Πηλαβά και Δώρο Χαραλάμπους, που έδωσαν, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, σε έναν πόλεμο προδομένο και άνισο.

Ο Χαράλαμπος Πάλμας, από τα Λειβάδια Λάρνακας, νυμφευμένος στην Περιστερώνα και πατέρας τριών παιδιών, κατατάχθηκε στις 20 Ιουλίου ως έφεδρος στο 391 ΤΠ (Τάγμα Πεζικού) στη Λάρνακα, το οποίο ακολούθως μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίου Παύλου στη Λευκωσία. Στις 16 Αυγούστου, κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, το φυλάκιο του οποίου αμυνόταν ο Πάλμας καταλήφθηκε από τουρκικά στρατεύματα και τα ίχνη του ήρωά μας χάθηκαν. Το  2000 έγινε εκταφή των λειψάνων του από το κοιμητήριο Λακατάμιας και, αφού ταυτοποιήθηκαν, τάφηκαν στην Περιστερώνα.

Ο Κώστας Ανδρέου, από την Κάτω Μονή, νυμφευμένος και πατέρας ενός αγέννητου αγοριού, κατατάχθηκε στις 20 Ιουλίου ως έφεδρος στο 306 Τ.Π. στο Νέο Χωριό Κυθρέας και το βράδυ της ίδιας μέρας έλαβε μέρος στις μάχες στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Στις 22 Ιουλίου το τάγμα του διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει μετά τη μεγάλη επίθεση που δέχθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή. Ο Ανδρέου κατέληξε με συμπολεμιστές του σε οικία μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Κερύνειας. Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2007 σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια και, αφού ταυτοποιήθηκαν, τάφηκαν στην Περιστερώνα.

Ο Ανδρέας Πηλαβάς, από την Περιστερώνα, νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών, κατατάχθηκε στις 20 Ιουλίου ως έφεδρος στο 306 Τ.Π. στο Νέο Χωριό Κυθρέας και έλαβε μέρος στις μάχες στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Μετά τη διαταγή για οπισθοχώρηση του τάγματος, ο Πηλαβάς κατέληξε με συμπολεμιστές τους σε ημιτελή πολυκατοικία και στις 24 Ιουλίου συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα. To 2007 τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην Κερύνεια και, αφού ταυτοποιήθηκαν, τάφηκαν στην Παλλουριώτισσα.

Ο Δώρος Χαραλάμπους, από το Αργάκι, νυμφευμένος και πατέρας τριών μικρών παιδιών, κατατάχθηκε ως έφεδρος στο 321 Τάγμα Επιστράτευσης και συμμετείχε από την πρώτη κιόλας μέρα σε σκληρές μάχες στο χωριό Καζιβερά. Έπεσε μαχόμενος από τουρκικές σφαίρες στις 20 Ιουλίου.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Απευθύνουμε σήμερα δέηση για ανεύρεση τριών αγνοουμένων μας, από την Περιστερώνα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν τον μαύρο Ιούλιο του 1974 και η τύχη τους δεν έχει ακόμη διακριβωθεί.

Του Ανδρέα Παπατρύφωνος, που στις 20 Ιουλίου κατατάχθηκε ως έφεδρος στο 366 ΤΠ (Τάγμα Πεζικού) στο Παλιομέτοχο και το βράδυ της ίδιας μέρας πολέμησε στις μάχες στην περιοχή Λαπήθου-Καραβά, όπου μεταφέρθηκε το τάγμα. Στις 15 Αυγούστου, μετά από σκληρές μάχες, οι άνδρες του τάγματος διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν και έκτοτε ο Παπατρύφωνος αγνοείται.

Του Κυριάκου Χατζημάμα, που στις 20 Ιουλίου κατατάχθηκε ως έφεδρος στο 306 ΤΠ (Τάγμα Πεζικού) στο Νέο Χωριό Κυθρέας και πολέμησε στις μάχες στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Αφότου διατάχθηκε οπισθοχώρηση λόγω των σκληρών επιθέσεων των εχθρικών δυνάμεων, τα ίχνη του Χατζημάμα χάθηκαν.

Του Μάμα Κυριάκου Τσιακλή, που, όταν άρχισε η εισβολή, υπηρετούσε τη θητεία του στην 190 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού (Μ Α/Τ Π) στον Καραβά. Κατόπιν οδηγιών οι άνδρες της Β΄ Πυροβολαρχίας κινήθηκαν προς την Κερύνεια, όπου δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από την τουρκική αεροπορία, γι’ αυτό και διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Μάμας Κυριάκου με άλλους στρατιώτες κινήθηκαν προς την πλευρά της θάλασσας. Το όνομά του συγκαταλέγεται μέχρι σήμερα στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

Τα άξια της πατρίδος τέκνα, με πυξίδα τα υψηλά ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και την ελευθερία, όρθωσαν το ανάστημά τους στον βάρβαρο κατακτητή, που στο πέρασμά του σκόρπισε παντού τόσο πόνο προκαλώντας ανεπούλωτες πληγές στη μαρτυρική μας πατρίδα. Βαδίζοντας αγέρωχα στο μονοπάτι που οδηγεί στη λευτεριά και θυσιάζοντας στο άνθισμα μιας πανέμορφης νιότης τη ζωή τους, οι ήρωές μας έγραψαν τη δική τους σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και κέρδισαν επάξια μια θέση στην αθανασία.

Έχουμε χρέος έναντι των ηρωικών νεκρών μας, έναντι των αγνοουμένων μας, αλλά και όλων των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για λύση. Στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία. Μια λύση, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας, χωρίς εγγυητές ή μονομερή δικαιώματα επέμβασης. Μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.

Το σημερινό μνημόσυνο, μας δίνει την ευκαιρία να διατρανώσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας πως δε θα σταματήσουμε περιδεείς και ανήμποροι μπροστά στα τείχη που η Τουρκία ορθώνει, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Πως δεν θα καταστούμε ευάλωτοι σε πιέσεις και απαράδεκτους εκβιασμούς που ολοένα και περισσότερο εκτοξεύει, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εστιάζοντας όμως και στο εσωτερικό του κράτους – έστω και με την πληγή της κατοχής– σημαντική προτεραιότητα αποτελεί παράλληλα και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών μηχανισμών, καθώς και η εν γένει κοινωνική και πολιτειακή αναβάθμιση. Η εξυγίανση των θεσμών και η εξάλειψη οιωνδήποτε στοιχείων κακονομίας και διαφθοράς, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για τη δόμηση μιας ευνομούμενης κοινωνίας, η οποία θα δύναται να αποτελέσει ένα κράτος πρότυπο και ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας.

Με τη σημερινή δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων Περιστερωνιτών ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τις οικογένειες και τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση και του τελευταίου συμπατριώτη μας του οποίου η τύχη αγνοείται. Το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων πρέπει να επιλυθεί, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί το δικαίωμα των συγγενών να γνωρίζουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχει αναδειχθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται σε συναφείς διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων καλώντας την Κυβέρνηση να εντείνει τις πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το δράμα που βιώνουν οι οικογένειές τους καθημερινά.

Κυρίες και κύριοι,

Στη μνήμη των ηρωικών νεκρών μας του 1974 κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και αναπέμπουμε ύμνο τιμής. Ο αγώνας τους πρέπει  να αποτελεί φάρο υπόμνησης του χρέους μας, για να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο για απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο στη δική τους θυσία.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, τους οποίους μνημονεύουμε σήμερα εδώ στην Περιστερώνα και για όσους αγνοούνται, υποσχόμαστε ότι ουδέποτε θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας.

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες της κυπριακής ελευθερίας.

____________

/ΣΧ