Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-07-2019 20:06

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στην οικία του, στη Λεμεσό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σιούκρι.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια πολύ θετική και, όπως πάντα, παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος  μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ανάρρωση του Προέδρου Σίσι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι γνωστό πως συνδέει πολύ στενή σχέση και τις χώρες μας, αλλά και τους δυο Προέδρους μεταξύ τους.

Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τη στενή σχέση, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τα όσα προκλητικά, δυστυχώς, συνεχίζει η Τουρκία στην περιοχή μας. Έγινε ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων όσον αφορά τις κυπρο-αιγυπτιακές σχέσεις, αλλά και την τριμερή συνεργασία.

Μπορώ αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω ότι σχεδιάζεται η επόμενη τριμερής, ανάμεσα σε Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα, πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο. Βεβαίως υπήρξε επανάληψη της υποστήριξης της Αιγύπτου προς την κυπριακή πλευρά για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η ευχή να υπάρξει πραγματική διάθεση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, για να έχουμε μια λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Σιούκρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για την πρόοδο του ενεργειακού φόρουμ, του οποίου την πρωτοβουλία έχει η Αίγυπτος και, βεβαίως, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στη διαρκή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες μας».

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η τριμερής συνεργασία συνεχίζεται και με βάση την πρωτοβουλία που έχει πάρει το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού. Όλα τα θέματα προωθούνται τακτικά, αθόρυβα και, φυσικά, αυτή τη στιγμή θα επαναβεβαιωθεί η δυναμική της τριμερούς, με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που πιθανότατα θα γίνει τον Νοέμβριο, όπως ήταν η πρόταση που έχει κάνει αποδεκτή σήμερα η δική μας πλευρά».

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κινούνται διάφορα πράγματα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο και ερωτηθείς πόσο προβληματίζουν οι ενέργειες αυτές και πώς τις αντιμετωπίζουμε επί του εδάφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχάς, η δική μας η προσέγγιση είναι ότι ο στόχος δεν είναι να επικοινωνούμε με δηλώσεις και ανταπαντήσεις με την άλλη πλευρά. Για αυτό τον σκοπό, εξάλλου, είναι εκείνο που από καιρό προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει τελικά γίνει αποδεκτό, δηλαδή μια συνάντηση ανάμεσα στους δυο, τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Θα γίνει στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος προσβλέπει σε αυτή τη συνάντηση με κάθε καλή θέληση, ευχόμενος, ελπίζοντας να αντιμετωπίσει θετική πολιτική βούληση, όπου θα μπορέσουν ακριβώς, ελεύθερα, να συζητήσουν άτυπα. Δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά θα είναι ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να διευκρινιστούν, με στόχο, φυσικά, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Βεβαίως, μιλώντας για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι γνωστό ότι για την πόλη της Αμμοχώστου, για το Βαρώσι, υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν είναι θέμα να αντικρούσουμε επιχειρήματα και ισχυρισμούς. Εξάλλου, η Αμμόχωστος, και είναι γνωστό πια αυτό, είναι στην κορυφή, είναι η πρώτη προτεραιότητα των ΜΟΕ, τα οποία έχει προτείνει, για ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα, προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Πιθανώς να είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που θα μπορούν να συζητήσουν στις 9 Αυγούστου, για αυτό νομίζω είναι καλύτερα να μην επεκταθούμε. Σημασία, όμως, έχει να υπενθυμίσουμε αυτό που και προχθές βράδυ ο Πρόεδρος, με την ευκαιρία του δείπνου προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού είχε υπογραμμίσει, ότι επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαμε μείνει στη βάση του πλαισίου των ΗΕ.

Λέγοντας από εκεί όπου είχαμε μείνει εξυπακούεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλη η πρόοδος και οι συγκλίσεις που υπήρχαν. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ώρα για αποκλίσεις, είναι ώρα για επαναβεβαίωση των συγκλίσεων και συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν και από το πλαίσιο με τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, και γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι έξι παράμετροι».

Ερωτηθείς αν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα μεταφέρει κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την αυριανή τους συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Σπέχαρ ζήτησε να ενημερώσει για τις συζητήσεις που έγιναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα γίνουν και κάποιες πρακτικές συνεννοήσεις για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος στις 9 Αυγούστου με τον κ. Ακκιντζί».

---------------------------- 

ΡΜ/ΕΙ

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα