Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-08-2019 09:12

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, στο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας «Φεστιβάλ Σουλτανίνας», χθες

Μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υπό την αιγίδα του οποίου είναι η αποψινή εκδήλωση.

Σε αυτή τη βραδιά σμίγουν οι κάτοικοι Πισσουρίου, οι απόδημοι, αλλά και φίλοι του Πισσουρίου.

Θα πρέπει να συγχαρώ τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Πισσουρίου και την Κοινοτική Αρχή που στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς και για τη διοργάνωση αυτής της λαϊκής γιορτής που στέλνει το μήνυμα ότι ο κόσμος μας παραμένει στενά δεμένος με τις πολιτιστικές και ιστορικές ρίζες και παραδόσεις του.

Με τη χοροεσπερίδα αυτή που είναι αφιερωμένη στην καλλιέργεια της αμπέλου, στη σουλτανίνα, προβάλλεται η γεωργική οικονομία μας και μαζί οι θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις που συγκροτούν τη συλλογική ιστορική μνήμη μας. Η μακραίωνη και πλούσια παράδοσή μας και οι υψηλές πολιτιστικές αξίες που αποκρυσταλλώνονται διά μέσου των αιώνων και των χιλιετιών σε αυτό τον τόπο είναι τα γνήσια συστατικά μιας ζωντανής ιστορικής ταυτότητας που έχει αδιάκοπη συνέχεια, αλλά και της εθνικής φυσιογνωμίας του τόπου και του λαού μας.

Με τον χορό της σουλτανίνας γιορτάζουμε την Κύπρο της αμπέλου και του οίνου, έρχονται στο νου οι διονυσιακές εικόνες του τρυγητού και της παρασκευής κρασιού και όλων των άλλων αγαθών και αμπελουργικών προϊόντων. Να γιορτάζουμε την αμπελοκαλλιέργεια και όλες τις τεχνικές και τις τέχνες που έρχονται μαζί της, είναι μαρτυρία για τις βαθύτερες μας ρίζες σε αυτό τον τόπο που από νωρίς ευλογήθηκε από τον ελληνικό πολιτισμό και μέσα από τους αιώνες διακρίνεται για την ειρηνική δημιουργία του λαού μας.

Πέραν αυτού, όμως, η μαρτυρία της πολιτιστικής ποιότητας του λαού εγγυάται όχι μόνο την επιβίωση και τη συνέχεια, αλλά και την ανανέωση για νέους ορίζοντες και για ένα καλύτερο μέλλον.

Μαζί με τις ευχές μας, λοιπόν, στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στα όσα απασχολούν την Κυβέρνηση για την κοινότητα και την περιοχή Πισσουρίου. Πρόσφατα ήταν εδώ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και έγιναν συνεννοήσεις και με την Κοινοτική Αρχή σχετικά με το σοβαρό γεωλογικό πρόβλημα, την περιοχή «λίμνες».

Λαμβάνοντας υπόψη και πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας φυσικό φαινόμενο και αναμένοντας να κατοχυρωθούν στον επιτυχόντα μελετητή η σύμβαση και να ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης για διάγνωση και υπόδειξη μέτρων θεραπείας η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει όπως μπορεί για την απάμβλυνση των προβλημάτων με υποστηρικτικά έργα σε δημόσιες υποδομές. Τελικές λύσεις μέσα από τις ενδεδειγμένες επιλογές θα δοθούν με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης μέσα στον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει πρόταση του κ. Υπουργού και θα λάβει απόφαση για την κατ΄ εξαίρεση ανθρωπιστική βοήθεια για να στηριχθούν νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν κριθεί ακατοίκητα.

Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και η εξέταση άλλων θεμάτων που απασχολούν την κοινότητά σας μαρτυρούν τόσο το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου όσο και τις σχετικές οδηγίες που έχει δώσει σε Υπουργεία.

Η στιγμή δεν προσφέρεται για ομιλίες. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη φαίνεται να ανοίγει κάποιος δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από κατάλληλη προετοιμασία, από εκεί όπου είχαν διακοπεί στην Ελβετία.

Μπορεί, λοιπόν, αν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως το είχε από την πρώτη στιγμή επιδιώξει ο Πρόεδρος μας.

Μέσα σε ένα κλίμα τεχνητής έντασης με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που βιώνουμε αυτή την εποχή, ο Πρόεδρος, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν με την άλλη πλευρά, προσπαθεί μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο, εάν και εφόσον βεβαίως συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και η Τουρκία τερματίζοντας την επιθετική πολιτική που δημιουργεί όξυνση και ανασφάλεια, να φτάσουμε σε δημιουργική διαπραγμάτευση στη βάση των παραμέτρων που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στο Κραν Μοντανά, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων των ΗΕ, με δεδομένες τις παραμέτρους του ΓΓ των ΗΕ, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε καθαρά για μια λύση που θα κάνει την Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη.

Μια μόνιμη, λοιπόν, λύση ειρήνης που θα επιτρέπει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που προβλέπονται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τον σκοπό αυτό χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα που θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια.

____________

ΡΜ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα