Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2019 08:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην εκδήλωση: «Ημέρα μνήμης Λύσης», χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι εδώ μαζί σας στη σεμνή αλλά ταυτόχρονα γεμάτη μηνύματα εκδήλωση «Ημέρα μνήμης Λύσης».

Στη σκέψη μου, έρχονται οι Λυσιώτες, οι οποίοι διασκορπισμένοι σε κάθε άκρη της ελεύθερης Κύπρου, αγωνίζονται, ώστε να συντηρείται άσβεστη η μνήμη του αγαπημένου τους χωριού. Η Λύση όπως και όλα τα σκλαβωμένα χωριά και πόλεις της Κύπρου μας, εδώ και 45 χρόνια με καρτερικότητα αναμένει τη δική της λύτρωση. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στέρησε στους Λυσιώτες το νόμιμο δικαίωμα να απολαμβάνουν τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι αυτοί, οι τόσο δεμένοι με τη γη τους έγιναν πρόσφυγες στον δικό τους τόπο.

Η ηρωομάνα Λύση πρωτοστάτησε στους αγώνες για το ποθητό αγαθό της ελευθερίας και έζησε το δράμα της τουρκικής εισβολής με πέντε πεσόντες, τρεις δολοφονηθέντες και 16 αγνοούμενους. Αποδεικνύετε έμπρακτα όμως ότι παραμένετε προσηλωμένοι στο χρέος επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Ημέρες σαν και αυτήν, οι αναμνήσεις κάθε πρόσφυγα ζωντανεύουν. Τα συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, πίκρας και απόγνωσης εκείνων των ημερών μας υπενθυμίζουν ότι ο ξεριζωμός είναι μια φρικτή πραγματικότητα στην οποία πρέπει να αντισταθούμε. Με την παρουσία σας στην αποψινή βραδιά επιβεβαιώνετε ότι η Λύση δεν ξεχνά.

Οι νωπές πληγές της τουρκικής εισβολής μας υπενθυμίζουν τον φόρο τιμής που οφείλουμε να αποτίουμε σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας αξιοπρέπεια, χύνοντας το αίμα τους για τα πατρογονικά μας εδάφη.

Αγαπητέ φίλε Δήμαρχε, αγαπητοί Λυσιώτες,

Τα δεινά της τουρκικής εισβολής, ο αβάστακτος πόνος, η προσφυγιά, οι αγνοούμενοι, οι  εγκλωβισμένοι καθώς και η κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλουν τον δίκαιο αγώνα για βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Mετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς, ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τις πρόσφατες συναντήσεις του με την κυρία Λουτ, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά του, να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση, που θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων. Αυτό που απαιτούμε στα πλαίσια του διαλόγου είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου.

Μια λειτουργική λύση πρέπει να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Σίγουρα για να έχουμε πρόοδο, απαιτείται η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν τον απαραίτητο αλληλοσεβασμό, χωρίς να προβάλλουν σε κάθε νέα προσπάθεια απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις. Εννοείται πως η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων και να κατανοήσει τη σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων.

Οι προκλητικές και καταδικαστέες από το διεθνές δίκαιο ενέργειες της  Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όσα αναφέρονται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με τις ενέργειες του παράνομου καθεστώτος στην Αμμόχωστο, με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ανεξάρτητα, όμως, από τη στάση της Άγκυρας οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συνεχίσουμε με ομοψυχία και σύμπνοια τον δίκαιο αγώνα για τη λύτρωση της πατρίδας μας.

Τα λάθη του παρελθόντος και η διχόνοια έφεραν την καταστροφή. Οφείλουμε λοιπόν να σπείρουμε το πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λύσης για τη διοργάνωση αυτής της συγκινητικής βραδιάς, η οποία λειτουργεί και ως γέφυρα επικοινωνίας των Λυσιωτών που μετά την εισβολή διασκορπίστηκαν σε όλη την Κύπρο και να ευχηθώ σε όλους υγεία, κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Και ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε στην Παναγιά της Λύσης, πως δεν θα αργήσει να ανατείλει η μέρα της δικαίωσης και της επιστροφής στην αγαπημένη μας Λύση.

(ΜΓ)