Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2019 14:50

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Με τη δήλωση του για το Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενισχύει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε όλο αυτό το διάστημα, με θετικό πνεύμα και πολιτική βούληση, ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου κληθείς να σχολιάσει δήλωση Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, είπε ότι «κατ’ ακρίβεια, ο Γενικός Γραμματέας απαντούσε σε ερώτηση, ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα που βρίσκεται σε εξέλιξη, και που όπως υπενθύμισε απαντώντας σε δημοσιογράφους κύριο στόχο έχει τη συμφωνία όρων αναφοράς.

Αυτό έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας και είναι σίγουρα θετικό μήνυμα ότι υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις οι οποίες βεβαίως θα αξιοποιήσουν τη δουλειά που έγινε στο Κραν Μοντανά.

Άρα, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι αυτό θα είναι το μήνυμα του σε όλες τις συναντήσεις που θα έχει στη συνέχεια, επομένως ενισχύει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε όλο αυτό το διάστημα με θετικό πνεύμα και πολιτική βούληση ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, αλλά εμπεριέχει και ένα μήνυμα στην τακτική που φαίνεται να ακολουθεί η τουρκική πλευρά, προσπαθώντας είτε με παρελκυστικές ιδέες να στρέψει αλλού τη διαπραγμάτευση και τη διαδικασία είτε ακόμα και να παρεμποδίσει τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Για αυτό θα είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την ομιλία του και τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, όπως και με τις άλλες επαφές του, είτε με τους εκπροσώπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε με άλλους ηγέτες».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Λευκωσία θεωρεί ως αποκλιμάκωση την αποχώρηση του Γιαβούς από την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα εκτιμηθεί συνολική η όλη κατάσταση. Το γεγονός είναι ότι από την αρχή ήταν γνωστό ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να έχουν σταματήσει όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες».

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)