Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2018 21:15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων του ΚΥΠΕ

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη μου χαρά γιατί και φέτος διοργανώνεται η τελετή απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων του ΚΥΠΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επιτρέψετε μου, προ όποιου άλλου σχολίου, να απευθυνθώ προσωπικά και να καλωσορίσω στη χώρα μας την κα Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να σας έχουμε μαζί μας κα Αρβελέρ, καθώς σας θεωρούμε ως μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του οικουμενικού ελληνικού πολιτισμού και ως μία προσωπικότητα που έχει χαράξει στον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και των επιστημών τη δική της ξεχωριστή σελίδα.

Διακριθήκατε τόσο ως επιστήμονας στο πεδίο των σπουδών και των μελετών σας, αλλά και διδάσκοντας γενεές επιστημόνων, πετυχαίνοντας να παραδώσετε ένα βαρυσήμαντο έργο, ιδιαίτερα πολύπτυχο, το οποίο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω πως ως η πρώτη γυναίκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, αλλά και με τις εν γένει παρεμβάσεις και έργο σας, συνδυάζοντας το ανεξάρτητο δημιουργικό και ερευνητικό πνεύμα ενός ανθρώπου της διανόησης με την ενεργό δράση του πολίτη, καταστήσατε τον εαυτό σας ως ένα σύμβολο της ισχυρής γυναικείας παρουσίας στον σύγχρονο κόσμο.

Κυρία Αρβελέρ σας ευχαριστούμε και σας καλωσορίζουμε και πάλι.

Θεωρώ την πρωτοβουλία της διεξαγωγής του διαγωνισμού δημοσιογραφίας από το ΚΥΠΕ και την καθιέρωση του πλέον ως θεσμού ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σύμφωνα και με το σκεπτικό της προκήρυξης του, μέσα από τον διαγωνισμό αυτόν δίνεται η δυνατότητα της βελτίωσης της ποιότητας της δουλειάς των δημοσιογράφων και η συνακόλουθη επιβράβευσή της.

Και είναι πράγματι αναγκαία από μέρους όλων των δημοσιογράφων, με όποια μορφή δημοσιογραφίας και αν ασχολούνται, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του λειτουργήματος τους, βασισμένης πάντοτε στους παγιωμένους κανόνες και αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έτσι ώστε να υπηρετούν την κορυφαία αποστολή του επαγγέλματος που ασκούν, που δεν είναι άλλη από το να λειτουργούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Εξ ορισμού, η δημοσιογραφία απαιτεί τη συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών για ζητήματα που αφορούν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή ενός τόπου, με στόχο την παροχή ορθών και αντικειμενικών πληροφοριών προς τους πολίτες.

Η αξιοπιστία, επομένως, αλλά και η διασταύρωση πηγών προ της καταγραφής του όποιου θέματος, είναι χαρακτηριστικά απαραίτητα που πρέπει να διακρίνουν έναν δημοσιογράφο που σέβεται το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση, προκειμένου να επιτελεί την αποστολή του λειτουργώντας ως έγκυρος διαμορφωτής πεποιθήσεων.

Ύστερα, όμως, και από τα σημερινά δεδομένα μετεξέλιξης της δημοσιογραφίας και τις δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία που παρέχει η τεχνολογία, είναι επιβεβλημένο η ελευθερία του λόγου να μη λειτουργεί αυθαίρετα, αλλά μέσα από κανόνες, κανόνες που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τον σεβασμό της προσωπικότητας και της υπόληψης του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Καταλυτικός είναι και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην παρακολούθηση της όποιας εξουσίας και στον έλεγχο οποιασδήποτε αυθαιρεσίας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Και γνωρίζετε τον απόλυτο σεβασμό μου στα όσα κατά καιρούς θεωρείτε να κριθούμε.

Είναι καλά γνωστός ο σεβασμός μου στο έργο, το οποίο επιτελείτε καθημερινά και θεωρώ ως ένα επίτευγμα για την ίδια τη χώρα μας και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες το γεγονός πως ο Τύπος ασκεί χωρίς κανένα περιορισμό και καμία παρέμβαση τα καθήκοντά του.

Σας χαίρομαι και όταν με κρίνετε και όταν με επικρίνεται και όταν αναφέρεστε σε πραγματικά γεγονότα. Όσον περισσότερο προσεκτικοί είμαστε όλοι τόσο το καλύτερο για όλους μας.  Ο σεβασμός στα πραγματικά γεγονότα, ο σεβασμός στη δεοντολογία εκείνους που τιμά είναι όσους σέβονται τη δεοντολογία, όσους αποτυπώνουν τα πραγματικά γεγονότα, όσους αποφεύγουν τα fake news, όσους ασκούν καλόπιστη και τεκμηριωμένη κριτική στην οποιαδήποτε εξουσία.

Έλεγα και λέω πάντα ότι η αντιπολίτευση ή η κριτική που ασκείται είναι όπως τα γυαλιά του μύωπα που τον βοηθούν να βλέπει καλύτερα. Είναι όπως το μπαστούνι κάποιου που το έχει ανάγκη για να στηριχθεί. Αν δεν χρησιμοποιήσεις τα γυαλιά ενδεχόμενα είτε να μην έχεις ορθή όραση και να μην βλέπεις καθαρά τα πράγματα. Επομένως, η κριτική και καλοδεχούμενη είναι και ευπρόσδεκτη αρκεί να είναι αντικειμενική και να μη γίνεται κακόπιστα. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις (που δεν γίνεται αυτό).

Στέκομαι ιδιαίτερα στη βαρύτητα που έδωσε η Κριτική Επιτροπή, όσον αφορά την ποιότητα της έρευνας και των πηγών των ρεπορτάζ, τη χρήση της γλώσσας και τη δόμηση των θεμάτων.

Χαρακτηριστικά απαραίτητα που πρέπει να διακρίνουν τον δημοσιογραφικό λόγο, προφορικό και γραπτό.

Είμαι βέβαιος πως η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης είχε πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει στην προσπάθεια να επιλέξει τα καλύτερα ανάμεσα στα τόσα εξαιρετικά κείμενα που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες στον διαγωνισμό.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαιτέρως τους σημερινούς νικητές του δημοσιογραφικού διαγωνισμού του ΚΥΠΕ:

Τον Γρηγόρη Σάββα, την Αργυρώ Αγγελίδου, την Αιμιλία Χριστοφή για τις βραβεύσεις τους στην ενότητα Καλύτερο Δημοσιογραφικό Κείμενο ΚΥΠΕ, αλλά και την Άντρη Κούννου, Μαρία Κουμάστα και Νίκο Ντενισλή, για τις Βραβεύσεις τους στον παγκύπριο διαγωνισμό, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους συνέβαλαν στη διασφάλιση της ποιοτικής και αντικειμενικής δημοσιογραφίας.

Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή βράβευση θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για σας και τους συναδέλφους σας και κυρίως για τους νεότερους αυτών, προκειμένου να συμβάλετε με την έρευνα και τη γραφή σας στην επίτευξη των στόχων που υπηρετεί η δημοσιογραφία.

Όπως ξανά έχω αναφέρει γνωρίζω τη σειρά προβλημάτων που ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζει τα πλείστα εκ των οποίων είναι χρονίζοντα, ενώ μερικά από αυτά έχουν και θεσμικό χαρακτήρα.

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όσα δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα αυτά.

Οφείλω να αναφέρω ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και ατόμων που τους εκπροσωπούν είναι υποδειγματική.

Με δεδομένη αυτήν ακριβώς τη μέχρι τώρα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στην οποία θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε, θεωρούμε πως μέσα από τις αλλαγές που μελετούμε στο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε θα κατοχυρώνεται προς το καλύτερο η λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και το πλαίσιο που αφορά σε συναφή θέματα, όπως:

α.      η Δημοσιογραφική Δεοντολογία,

β.      η Ελευθερία του Τύπου,

γ.      τα πρακτορεία ειδήσεων,

δ.      οι ανταποκριτές ξένων πρακτορείων και Μέσων ενημέρωσης,

ε.       τα μητρώα Δημοσιογράφων ξένων και εγχώριων μέσων και,

στ.    η καταγραφή σε μητρώο ολόκληρου του σκηνικού των ΜΜΕ της χώρας μας που δραστηριοποιούνται στον έντυπο, τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό Τύπο.

Σκοπός μας είναι, ενώ παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις ανάγκες του κοινού για ακριβή και άμεση πληροφόρηση, να εξερευνήσουμε παράλληλα νέες, αναδυόμενες πρακτικές στον τομέα της επικοινωνίας, αφού το νέο ψηφιακό περιβάλλον αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ως μια ένδειξη του ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη των ΜΜΕ δεν σταματάει σε λεκτικές υποστηρίξεις ή σε νομοθετήματα, θα ήταν ενδεχόμενα άξιο μνείας το γεγονός ότι μέσα από ένα 3ετές σχέδιο ενίσχυσης των έντυπων ΜΜΕ, που εγκαινιάστηκε με δική μας πρωτοβουλία το 2017 και θα συνεχίσει μέχρι το 2019 έχουν δοθεί 270,500 ευρώ σε οκτώ έντυπα μέσα που πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής.

Συνειδητά το είχαμε πράξει σε συνεννόηση με την Ένωση Συντακτών, και ο λόγος είναι διότι τα έντυπα ΜΜΕ φαίνεται να παρουσιάζουν προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού των αμεσοτέρων ΜΜΕ, όπως του διαδικτυακού Τύπου και άλλων. Έτσι θεωρήσαμε ότι κάτι που είναι παρά πολύ σημαντικό όπως ο έντυπος Τύπος, να στηριχθεί.

Για αυτό φίλε Πρόεδρε της Ένωσης Συντακτών, φίλε Γιώργο είμαστε ανοικτοί σε διάλογο στις δικές σας ιδέες και συνδρομή, στην προσπάθεια αναβάθμισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στον τόπο μας.

Θέλω να αδράξω την ευκαιρία και να σας ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία που έχετε τόσο μαζί μου όσο και με τα μέλη της Κυβέρνησής μου. Αυτή η συνεργασία, είναι πολύ σημαντική για όλους μας, κυρίως όμως για τους πολίτες. Σε αυτή τη συνεργασία περιλαμβάνεται βεβαίως και η άσκηση κριτικής.

Άξια λόγου είναι και τα σταθερά βήματα προόδου που έκανε τα τελευταία χρόνια το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ιδιαίτερα μέσα από τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπέγραψε μαζί με το ΡΙΚ, τη Βουλή και άλλους σημαντικούς φορείς και οργανισμούς του τόπου μας, έχει προωθήσει και αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης ενημέρωσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους πολίτες.

Είδα ότι το ΚΥΠΕ εκδίδει δελτίο σε τέσσερις γλώσσες, ακόμα και στην αραβική. Γιατί όχι και στη ρωσική, λαμβάνοντας υπόψη τις χιλιάδες Ρώσων που κατοικούν στην Κύπρο, αλλά και των όσων Ρωσόφωνων έχουμε στην Κύπρο.

Επιπλέον, πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή που πέραν της βραβεύσεως και της αναγνώρισης της δουλειάς των δημοσιογράφων, μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την καταξιωμένη πρύτανη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ  να αναλύει την οικουμενική διάσταση της ελληνικής γλώσσας, συνιστούν σαφείς ενδείξεις πως το ΚΥΠΕ ευρίσκεται σε πορεία εναρμόνισης με το σύγχρονο γίγνεσθαι και τις απαιτήσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές, την κριτική επιτροπή, τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού και τους βραβευθέντες, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως ως παρούσα διακυβέρνηση θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό σας, με πλήρη σεβασμό όπως έχουμε αποδείξει στην ελευθερία του Τύπου, αλλά και του τόπου.

(ΡΜ/ΣΧ)