Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-07-2020 14:09

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στη συνέντευξη τύπου για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων στο Φοινί

Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, φίλου Κώστα Χαμπιαούρη, καθώς και του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Φοινιού, να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη συνέντευξη τύπου που αφορά στην επέκταση προγραμμάτων και μεταστέγαση του ΣΚΕ Φοινιού, καθώς και τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων Νότιας Μαραθάσας/Ορεινών Θερέτρων, οι οικοδομικές εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Η συνολική δαπάνη του έργου (οικοδομικές αλλαγές, αγορά αναγκαίου εξοπλισμού κ.ά.) ανέρχεται στις 110 χιλιάδες ευρώ και χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση μέσω  του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Περιφερειακό Κέντρο Υποστήριξης Ηλικιωμένων θα στεγαστεί σε κτήριο που παραχώρησε, δωρεάν, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, το οποίο και συγχαίρω. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Συμβουλίου αποδεικνύουν ότι τιμούν τη συλλογική δράση και συνεργασία, με στόχο τη στήριξη συμπολιτών μας.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, θέτει πάντα σε υψηλή προτεραιότητα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και της διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της ύπαρξης τέτοιων δομών και προγραμμάτων, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα υποστήριξης, φροντίδας και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας τους και της κοινωνικής συμμετοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2019, 55 τέτοια προγράμματα έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους 1.320.525 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 11% του συνολικού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια. Μεταξύ αυτών είναι και τα προγράμματα του ΣΚΕ Φοινιού, το οποίο λαμβάνει επιχορήγηση από τα Σχέδια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΣΚΕ Φοινιού, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν αξιόλογη δράση, προωθώντας ποικίλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας.

Το κράτος σέβεται και τιμά τους εθελοντές, οι οποίοι αποτελούν και στηρίζουν ένα οργανωμένο σύστημα παροχής ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες μου, ιδιαίτερα στον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων που χωρίς τις δικές του συντονισμένες ενέργειες δεν θα βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Η σημερινή μέρα επιβεβαιώνει το έργο του φίλου Κώστα Χαμπιαούρη, αλλά και την ευαισθησία και τη θέληση όλων των αρμόδιων φορέων, της Κυβέρνησης και των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας μας, για προσφορά προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που οφείλουμε όλοι να τους εκφράσουμε και τον σεβασμό μας για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία.

 

Σας ευχαριστώ!

 

 

(ΜΠ/ΝΝ/ΕΙ)