Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-04-2021 16:26

Ο Κώστας Καδής συμμετείχε στην Υπουργική Συνάντηση που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ για το Κλίμα

 

«Μόνο συλλογικά και αποφασιστικά μπορούν να αποφευχθούν οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη»

 

Τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή αλλά και την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπισή της, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, στον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, κ. John Kerry, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ στις 22-23 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της σημερινής υπουργικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή διαδικτυακής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, δόθηκε η ευκαιρία σε Υπουργούς αρκετών χωρών να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. John Kerry, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Μόνο μέσα από μια συλλογική, αποφασιστική, πιο επείγουσα και πιο φιλόδοξη δράση θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις δριμείες επιπτώσεις της ταχείας υπερθέρμανσης του πλανήτη μας», τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης ο κ. Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι η Κύπρος προς τον σκοπό αυτό ανέλαβε την πρωτοβουλία να συντονίσει τις δράσεις των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η πρωτοβουλία της Κύπρου βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο θα αποτελείται από σαφείς και επιστημονικά ορθές πολιτικές και μέτρα, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Καδής, αναδεικνύοντας παράλληλα την θετική ανταπόκριση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το εύρος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Καδή, οι επιστημονικές εκθέσεις και οι τεχνικοοικονομικές μελέτες συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Οκτώβριο σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με στόχο την προετοιμασία ενός Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης και την έγκρισή του από τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής το 2022.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Κύπριου Υπουργού, ο κ. John Kerry τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα αναμένει τα αποτελέσματά της.  Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό για τον σημαντικό ρόλο που ανέλαβε να διαδραματίσει η Κύπρος καθώς και για την υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. «Ό,τι και να πούμε δεν είναι αρκετό», σχολίασε καταλήγοντας ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κλίμα.

Κύριος στόχος της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, είναι η μεγιστοποίηση της φιλοδοξίας για το Κλίμα μεταξύ των κυριότερων παγκόσμιων οικονομιών, ούτως ώστε οι χώρες αυτές να παρουσιαστούν με όσο το δυνατό πιο κοινούς στόχους/φιλοδοξίες στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021 (COP26), για να διατηρηθεί και να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών κελσίου.

(ΜΑΚ)