Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2022 16:29

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας κ. Fernando Grande - Marlaska Gomez, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της συνόδου MED5

Είναι χαρά μου να σας συναντήσω ξανά, με στόχο να συγκεντρώσουμε όλη την εμπειρία που μοιραζόμαστε, ως χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κράτη μέλη που γνωρίζουν από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, τι σημαίνει να αντιμετωπίζουμε τις μεταναστευτικές ροές.

Αλλά πρώτα απ’ όλα, αγαπητέ Νίκο, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την υπέροχη διοργάνωση αυτής της συνόδου, σε αυτή την εξαιρετική περιοχή του νησιού σας, της χώρας σας, όπου μας κάνατε να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας.

Ευχαριστούμε εσάς και όλη την ομάδα σας που μας δώσατε αυτή την ευκαιρία να συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ αδελφών χωρών.

Αθήνα, Μάλαγα, Βενετία και τώρα Νέο Χωριό: έχουμε ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση. Είμαι όμως πεπεισμένος, όπως είπε σήμερα ο Νίκος, ότι όλοι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να εξακολουθήσουμε να δημιουργούμε μια κοινή ομάδα, να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, έτσι ώστε η φωνή των νότιων χωρών να αποτελέσει το κλειδί στη διαδικασία ώστε να συμφωνηθεί επιτέλους ένα ρεαλιστικό, δίκαιο και πραγματικά Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ρεαλιστικό, διότι εμείς, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, γνωρίζουμε ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει εάν το βάρος της ευθύνης εξακολουθεί να βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά τις χώρες πρώτης εισόδου. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών θα πρέπει να κάνουν όλο και περισσότερες χώρες, όλο και περισσότερα κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα.

Δίκαιο, διότι γνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε ότι αν εφαρμόζεται η αρχή της ευελιξίας στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, το ίδιο κριτήριο θα πρέπει να ισχύει και στις αρχές της ευθύνης.

Και Ευρωπαϊκό, επειδή γνωρίζουμε ότι στην ιδρυτική φιλοσοφία της Ένωσής μας, στον πυρήνα της, βρίσκεται η αρχή της κοινής ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών. Επειδή γνωρίζουμε ότι μόνο μέσω συμφωνίας, που συχνά προέρχεται από μακρινές θέσεις, μπορεί να οικοδομηθεί μια κοινή δράση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι, η Ισπανία έχει δεσμευθεί. Η Ισπανία, από τη συσσωρευμένη εμπειρία που μας επέτρεψε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις παράτυπες αφίξεις τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη διατύπωσης μιας πραγματικής και αποτελεσματικής συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ως ουσιαστική την αρχή για δίκαιη κατανομή ευθυνών και αλληλεγγύης. 

Και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι όλα αυτά είναι δυνατόν να επιτευχθούν τώρα, με βάση αυτή καθ’ αυτή την εντολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γι’ αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, σταθερά αλλά και με βούληση για επίτευξη συναίνεσης. Και, πάνω απ’ όλα, η Ισπανία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, αγαπητοί φίλοι, έτσι ώστε η Ευρώπη να εξακολουθήσει να είναι Ευρώπη.

(ΕΠ/ΣΧ)