Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2022 14:44

Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τις οικογένειες των πεσόντων της Τηλλυρίας Πανίκκου Παστίδη και Κωστάκη Πενταλιώτη

Ενημέρωση σε συγγενείς έγινε σήμερα 9.12.2022 από τον Επίτροπο Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου σε συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Δρα Μάριου Καριόλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας, για τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης των οστών των ηρωικώς πεσόντων Κωστάκη Πενταλιώτη και Κυριάκου Παστίδη, οι οποίοι εντοπίστηκαν στις εκταφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2022, σε δυο χώρους ταφής στο κοιμητήριο Πάφου. Οι δύο τάφοι έφεραν τα ονόματα των πεσόντων, όπως επίσης και το όνομα του ηρωικώς πεσόντα γιατρού Δημήτρη Μαυρογένη για τον οποίο συνεχίζονται οι επιστημονικές εξετάσεις για ταυτοποίηση των οστών του. 

Oι ήρωες Κωστάκης Πενταλιώτης και Πανίκος Παστίδης, το 1964 ήταν μέλη, εθελοντές της Διμοιρίας Υγειονομικού της Πάφου, η οποία στελέχωνε το πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου.  Το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μέρη των σορών τους περισυλλέγησαν χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης τους. Κάποια μεταφέρθηκαν και τάφηκαν σε τέσσερεις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου ενώ κάποια άλλα στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τις βόμβες ναπάλμ.

Με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στον Επίτροπο Προεδρίας την εκταφή και αναγνώριση των οστών τόσο από τον κρατήρα στο χωριό Παχύαμμος όσο και από τους τέσσερις τάφους στο κοιμητήριο Πάφου.

Τα οστά που ταυτοποιήθηκαν ως ανήκοντα στον ήρωα Πενταλιώτη εντοπίστηκαν σε χώρο ταφής τον Ιούλιο του 2022 στο κοιμητήριο Πάφου ενώ του ήρωα Πανίκου Παστίδη σε τρεις διαφορετικούς χώρους, στον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τους βομβαρδισμούς στο νοσοκομείο Παχυάμμου, σε τάφο που έφερε το όνομα του στο κοιμητήριο Πάφου και στον τάφο που έφερε το όνομα του Κωστάκη Πενταλιώτη.

Θεωρούμε ότι αποτελεί ιστορικό, ηθικό και εθνικό χρέος να εντοπίσουμε τα ιερά οστά των ηρώων μας ώστε να ταφούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό και να τιμηθεί ο αγώνας και η θυσία τους από την πολιτεία, κάτι που θα συμβάλει στο κλείσιμο ενός οδυνηρού κεφαλαίου που προκαλεί πόνο και αγωνία για τόσες δεκαετίες στις οικογένειες των ηρώων μας.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ιδίου και της πολιτείας προς τις οικογένειες των ηρώων μας για τη θυσία και τον αγώνα τους σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο. Καταλήγοντας τόνισε ότι συνεχίζουμε την ανθρωπιστική πολιτική μας που στόχο έχει πρώτιστα την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών των οικογενειών ευελπιστώντας ότι και η κατοχική δύναμη θα επιδείξει επιτέλους ανάλογη ευαισθησία και σεβασμό προς τα θύματα των βάρβαρων πράξεων της κατά της πατρίδας μας το 1964 και κατά την τουρκική εισβολή 10 χρόνια αργότερα το 1974. 

(ΜΧ/ΕΧΡ)