Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-07-2023 20:19

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Oι Υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τουρκικές εκλογές, και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ακολούθησε άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και συζήτηση για σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών αρχικά έκανε μνεία στη συμπλήρωση 49χρόνων από την τουρκική εισβολή, σημειώνοντας ότι η 20η Ιουλίου αποτελεί μία τραγική μέρα για την Κύπρο. Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να μεταβεί παράνομα στα κατεχόμενα, γεγονός που καταδεικνύει τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας για εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, επισημαίνοντας την έντονη καταδίκη μας γι’ αυτή την προκλητική και παράνομη ενέργεια. 

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας διέπονται από συγκεκριμένη αιρεσιμότητα και η αξιολόγηση των σχέσεων θα πρέπει να γίνεται στη βάση της προόδου που σημειώνει η Άγκυρα. Ο κ. Κόμπος πρόσθεσε ότι η προσέγγισή μας έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, σημειώνοντας ότι αυτό προνοούν και τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, διασυνδέοντας τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας περνούν μέσα από την Κύπρο και αναμένονται συγκεκριμένα βήματα από την Άγκυρα σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, οι «27» αντάλλαξαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.  Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συντονισμένη αντίδρασή μας στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αποτελεί απτό παράδειγμα διατλαντικής συνεργασίας και ενότητας. Μαζί υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε. Αναφέρθηκε, επίσης, στον σχηματισμό 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, ως παράδειγμα στρατηγικής συνεργασίας, η οποία αποτελεί επιβεβαίωση της κοινής δέσμευσης για την προώθηση της ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Κόμπος ζήτησε την κοινή στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγούν στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Τέλος, κατά την συζήτηση για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Κύπρου προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Κύπρος στηρίζει τις μελλοντικές δεσμεύσεις της ΕΕ για την ασφάλεια της Ουκρανίας στο πλαίσιο μίας παγκόσμιας προσέγγισης για στήριξη της χώρας.

Για τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, πατήστε εδώ

(ΕΠ)