Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2019 12:45

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του Σχεδίου επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων, στο ΓΤΠ

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του Σχεδίου επιχορήγησης πολιτών για ευρυζωνικές συνδέσεις υπέρ υψηλών ταχυτήτων και για την εισαγωγή του 5G στην Κύπρο.

Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελεί ένα από τους βασικότερους παράγοντες για αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.  Η τεχνολογική πρόοδος και οι επενδύσεις σε ΤΠΕ αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στο σύνολο της οικονομίας και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, στην αύξηση της διαφάνειας, στην προώθηση της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ανακοίνωση (Communication) με τίτλο «Gigabit Society», θέτει ως Στρατηγικό Στόχο για το 2025, όπως όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 100Mbps (Mega bits per second) και με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps (Giga bits per second).  Επίσης, ο νέος Κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μια Οδηγία (Directive) που θα αντικαταστήσει σύντομα το ισχύον κανονιστικό δίκαιο της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, αναμένεται να συμβάλει στην ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς (σταθερά δίκτυα οπτικών ινών και κινητά δίκτυα 5G), σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης και επιχείρηση να μπορεί να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας και υπέρ υψηλής ταχύτητας καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες.

H «πέμπτη γενιά» τηλεπικοινωνιακών συστημάτων (5G) θα είναι το πιο κρίσιμο δομικό στοιχείο της «ψηφιακής κοινωνίας» μας την επόμενη δεκαετία.  Οι πιο παλιές ,αλλά και οι υφιστάμενες τεχνολογίες, στόχευαν στην εξυπηρέτηση κυρίως των καταναλωτών, για φωνή και κείμενο πρωταρχικά (2G), για περιήγηση στο διαδίκτυο μετέπειτα (3G) και για μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας και βίντεο σήμερα (4G).  Το 5G απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, καθολικά σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, και θα αποτελέσει τον καταλύτη και το απαραίτητο "όχημα" για τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανάπτυξη εντελώς νέων αγορών, επιχειρηματικών μοντέλων, ευκαιριών και κερδών, μέσω της διασύνδεσης των αντικειμένων και των διαφόρων συσκευών που μας περιβάλλουν.  Η υλοποίηση του Internet of Things, σε μαζική κλίμακα για τη δημιουργία εντελώς νέων εμπειριών και επιχειρηματικών μοντέλων αποτελεί το επίκεντρο της νέας βιομηχανικής επανάστασης και της μετάβασης στην ψηφιακή οικονομία.

Η επόμενη γενιά συστημάτων επικοινωνίας, όπως επιδιώκεται στο 5G, θα είναι η πρώτη περίπτωση ενός πραγματικά συγκλινόμενου δικτύου, όπου οι ενσύρματες και ασύρματες επικοινωνίες θα χρησιμοποιούν την ίδια υποδομή, οδηγώντας στη μελλοντική δικτυωμένη κοινωνία. Θα προσφέρει σχεδόν παντού, υπερβολικά υψηλό εύρος ζώνης, "συνδεσιμότητα" όχι μόνο σε μεμονωμένους χρήστες, αλλά και σε συνδεδεμένα αντικείμενα.  Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μελλοντική υποδομή 5G θα εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και τομέων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών χρήσεων (π.χ. υποβοηθούμενη οδήγηση, ηλεκτρονική υγεία, διαχείριση ενέργειας και ενδεχομένως εφαρμογές ασφάλειας κ.ά.).

Οι επιδόσεις των δικτύων 5G αναμένεται να είναι της τάξης των 10-100 φορές αυξημένου ρυθμού μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, 5 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, βελτιστοποίηση του χρόνου ζωής της μπαταρίας των συνδεδεμένων συσκευών και σημαντικά βελτιωμένη γεωγραφική κάλυψη.

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση που συντελείται.  Στα πλαίσια της πολιτικής μας για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο Κύπριο πολίτη, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου μας προχώρησε με τη χορήγηση εξουσιοδοτήσεων για τη λειτουργία πιλοτικών δικτύων 5G στις εταιρείες Cyta, MTN Cyprus Ltd και Primetel Plc.  Τα εν λόγω δίκτυα θα λειτουργήσουν στη ζώνη ραδιοσυχνοτήτων 3400-3800MHz (Mega Hertz), ζώνη η οποία προσδιορίστηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη ως η «πρωτοπόρος ζώνη» για τη χρήση του 5G στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΤΗΕ δίνει την ευκαιρία στους Παρόχους κινητών υπηρεσιών να λειτουργήσουν πιλοτικά δίκτυα 5G, μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, έτσι ώστε να διεξάγουν πειράματα και δοκιμές του εξοπλισμού τους.  Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επίσημη αδειοδότηση δικτύων 5G.  Αναμένεται μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2019 να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω δικτύων με την προκήρυξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.  Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να έχουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στη Κύπρο.

Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω και, παράλληλα, με την προσπάθειά μας για την προώθηση των ευρυζωνικών ασύρματων υπηρεσιών, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που παραμένουν για την Κύπρο, είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων (αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης), η οποία σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, καθώς και με την αντιμετώπιση του σοβαρού χάσματος ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, η Κύπρος να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τα οφέλη της ψηφιακής οικονομίας.  Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προτίθεται να αξιολογήσει και να υλοποιήσει περαιτέρω Δράσεις, μεγαλύτερης εμβέλειας, τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέχεια των πιο πάνω, είμαι στην ευχάριστη θέση να  ανακοινώσω σήμερα την έναρξη του Σχεδίου Χορηγιών για την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων υπέρ υψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον 100Mbps) για την περίοδο 2019-2020, με Δικαιούχους όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φυσικά πρόσωπα).  Βασικός στόχος του Σχεδίου είναι η αύξηση της ζήτησης για υπέρ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της Αγοράς για επενδύσεις σε δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων, ένας στόχος που συνάδει απόλυτα με το Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020 της ΕΕ (Digital Agenda 2020), την Ανακοίνωση της ΕΕ «Gigabit Society», και το Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου (National Broadband Plan).

Οι προϋποθέσεις που  ισχύουν για συμμετοχή στο Σχεδίο Χορηγιών είναι οι ακόλουθες: 

•       η ταχύτητα σύνδεσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100Mbps.

•       η συνολική αξία της χορηγίας θα καλύπτει το 30% του μηνιαίου κόστους για 12 μήνες με μέγιστο ποσό  €30 το μήνα.

•       το συνολικό κόστος για όλο το Σχέδιο είναι της τάξης των €800.000 και χρηματοδοτείται από τον εθνικό προϋπολογισμό.

•       δυνατότητα να συμμετάσχουν έχουν και οι τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί φορείς στην Κύπρο (CYTA, CABLENET, PRIMETEL, MTN), με την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον ένα προϊόν με ελάχιστη ταχύτητα 100 Mbps.

Ευελπιστώ ότι οι Κύπριοι πολίτες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο που έχει καταρτιστεί που θα διευκολύνει την καθημερινότητά τους και την πρόσβασή τους στις ευρυζωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται.

Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκομένους για την πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία και υποστήριξη στην επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων που έχουν τεθεί για μια Σύγχρονη Ψηφιακή Κύπρο.  Ευχαριστίες και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών τόσο για τη φιλοξενία, όσο και για τη συνεισφορά του στην προώθηση των εκστρατειών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Θεωρώ δεδομένο ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. 

( ΔΚ )