Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2019 12:53

Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέβη στον Παχύαμμο Τυλληρίας για την έναρξη της ανασκαφής για εντοπισμό των λειψάνων πεσόντων του 1964

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο ακριτικό χωριό Παχυάμμου Τηλλυρίας, στον χώρο όπου άρχισε η ανασκαφή για εντοπισμό λειψάνων πεσόντων που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας με βόμβες ναπάλμ τον Αύγουστο του 1964 του πρόχειρου νοσοκομείου Παχυάμμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Επίτροπος προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα στον ιερό αυτό χώρο που το 1964 χρησιμοποιήθηκε ως πρόχειρο νοσοκομείο. Τον Αύγουστο του 1964 μαρτύρησαν στον χώρο αυτό, με τραγικό και απάνθρωπο τρόπο, συμπολίτες μας που εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για περίθαλψη των τραυματιών των μαχών της Τηλλυρίας. Τα γνωστά θύματα ήταν μέλη της διμοιρίας του υγειονομικού της Πάφου με επικεφαλής τον γιατρό Μαυρογένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στον ίδιο χώρο έχασαν τη ζωή τους και μέλη της Εθνικής Φρουράς που είχαν μεταφερθεί ως τραυματίες στο πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου για περίθαλψη.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Παχυάμμου αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα των απάνθρωπων και παράνομων μεθόδων της χρήσης βομβών ναπάλμ, που χρησιμοποίησε η τουρκική αεροπορία τόσο το 1964 όσο και κατά την τουρκική εισβολή.  Να υπενθυμίσω εδώ τον βομβαρδισμό τον Ιούλιο του 1974, με βόμβες ναπάλμ του νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Γνωρίζετε ότι στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές είχε πραγματοποιηθεί εκταφή λειψάνων από τους κρατήρες των βομβών ναπάλμ στην περιοχή του νοσοκομείου Αθαλάσσας όπου εντοπίστηκαν τα λείψανα της πλειοψηφίας των θυμάτων, ασθενών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Η εκταφή που αρχίζει εδώ σήμερα εντάσσεται και αυτή στα πλαίσια εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στοχεύει στο να δοθούν, εάν μπορούμε να τα εντοπίσουμε, απαντήσεις στις οικογένειες των πεσόντων.

Η εκταφή αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από Κύπριους επιστήμονες.  Οι γενετικές εξετάσεις στα οστά που θα εντοπιστούν θα πραγματοποιηθούν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Η εκταφή στον συγκεκριμένο χώρο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.  Λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών και της χρήσης των βομβών ναπάλμ, αρχική εκτίμησή μας είναι ότι στον χώρο δεν θα εντοπιστούν ολοκληρωμένα λείψανα. Αυτό όμως θα διαφανεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής.

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης μου στον χώρο αυτό, θα ήθελα να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά, τις οικογένειες των αγνοουμένων και πεσόντων μας τόσο της περιόδου 1963-67 όσο και της τουρκικής εισβολής, ότι η Κυβέρνηση και η πολιτεία γενικότερα θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες για να κλείσουν και να επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν από τον χαμό αγαπημένων προσώπων. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωες μας και στις οικογένειες τους που βιώνουν καθημερινά τον δικό τους γολγοθά για τόσες δεκαετίες».

(ΡΜ/ΜΓ)