Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2019 19:25

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη 47η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας για να μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας στη φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας. Τα 48 χρόνια ύπαρξης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του έργου που διαχρονικά κάνετε, αλλά και τη σημασία ύπαρξης ενός Συνδέσμου που παρέχει πολυεπίπεδη στήριξη στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους.

Είναι γεγονός και αποτελεί τραγική διαπίστωση ότι ο καρκίνος παρουσιάζεται και επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών, και έχει χαρακτηριστεί πλέον ως χρόνια ασθένεια.

Η αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνου, οδήγησε το Υπουργείο Υγείας να κατατάξει το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Η Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου, για την οποία εργάστηκαν παράγοντες, εκπροσωπώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κρατικούς και μη, επικεντρώνεται στους πέντε βασικούς άξονες της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της επανένταξης και της ανακουφιστικής ψυχοσωματικής στήριξης, της δημιουργίας Αρχείου Καρκίνου και της έρευνας.

Ιδιαίτερα, η Εθνική Στρατηγική αναγνωρίζει και εστιάζει τις προσπάθειες για δημιουργία συντονισμένης και συστηματικής διαδικασίας για τους τομείς της πρόληψης αλλά και της ανακουφιστικής αντιμετώπισης και της πολυεπίπεδης στήριξης προς τους πάσχοντες.

Όπως αναφέρεται και στην παγκόσμια βιβλιογραφία, το 70% των καρκινοπαθών χρειάζονται στήριξη μέσα από την εφαρμογή ολιστικών πρωτοκόλλων που βοηθούν στην σύντομη επανένταξή τους.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ανέλαβε πρωτεύοντα ρόλο, μέσω του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας και Επανένταξης «Αροδαφνούσα». Το Κέντρο λειτουργεί βασιζόμενο στη φιλοσοφία της μοναδικότητας κάθε ασθενούς και της στήριξης που χρειάζεται πρωτίστως ο ίδιος, αλλά και οι οικείοι του, για ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της ποιότητας ζωής.

Η ολιστική αντιμετώπιση με τις ανάγκες του κάθε ασθενή στο επίκεντρο οδηγούν στα εκπληκτικά αποτελέσματα που καταγράφονται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε το Κέντρο να επεκτείνει το έργο του και να διαθέσει περισσότερες κλίνες για τους ασθενείς.

Κυρίες και κύριοι,

Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που ήδη οι πολίτες της Κύπρου απολαμβάνουν με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, με ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και τη λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ομάδες των ασθενών που το έχουν ανάγκη.

Αγαπητοί φίλοι,

Η παρουσία μου σήμερα στην ετήσια Γενική σας Συνέλευση υποδηλώνει την εκτίμηση της Πολιτείας στο έργο και τον ρόλο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Αποτελεί επίσης και απόδειξη της θέλησής μας για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μας.

Φίλε Αδάμο,

Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και την προσωπική μου εκτίμηση σε εσένα προσωπικά, αλλά και σε όλα τα μέλη του Συνδέσμου, για την καταλυτική σας συνεισφορά στη διαμόρφωση και την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου.

Είναι για μας πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε στο πλευρό μας συμμάχους όπως εσείς, με τις γνώσεις και την πείρα να προωθήσουν και να υλοποιήσουν τους στόχους που τέθηκαν στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου στη χώρα μας.

Εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο πολυσχιδές έργο σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό μετέφερε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

(MKY)