Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2018 10:46

Τελετή παράδοσης κυπριακών αρχαιοτήτων στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο

Πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Μαρτίου 2018, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο τελετή παράδοσης δύο κυπριακών αρχαιοτήτων οι οποίες είχαν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα αντικείμενα παρέδωσαν οικειοθελώς στον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Γερμανία κ. Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου οι κάτοχοί τους, ιδιοκτήτες της Galerie Günter Puhze.

Το πρώτο αντικείμενο είναι ένα πήλινο ειδώλιο ενός πολεμιστή με ασπίδα που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή περίοδο (7ος αιώνας π.Χ.). Το δεύτερο αντικείμενο είναι ένα πήλινο κύπελλο με εγχάρακτη διακόσμηση. Το κύπελλο χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.).

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε το ζεύγος Puhze για την ευγενική τους χειρονομία καθώς και τους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης των οποίων η συμβολή στις προσπάθειες της Πρεσβείας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για επιστροφή των αντικειμένων ήταν καθοριστική.

Επιπλέον, ο Πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών οι οποίοι λεηλατήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιστροφή των δύο αρχαιοτήτων, συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών σχέσεων της Κύπρου και της Γερμανίας.

Στην τελετή την γερμανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Επίτροπος Πολιτισμού και ΜΜΕ Dr Günter Winands. Παρέστησαν επίσης λειτουργοί του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.     

 

(ΜΓ/ΕΙ)