Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2019 10:49

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης και Παγκύπριο Συνέδριο Μελισσοκομίας, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης και του Παγκύπριου Συνεδρίου Μελισσοκομίας. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων και στην Κίνηση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, τόσο για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών όσο και για τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν για ανάδειξη και προώθηση του κυπριακού μελιού και της μελισσοκομίας στην Κύπρο. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της μέλισσας, επικροτεί δράσεις που αναδεικνύουν την προσφορά της στηρίζοντας έμπρακτα εκδηλώσεις όπως η σημερινή.

Το μέλι, ως ένα παραδοσιακό προϊόν με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, προσδίδει στη μελισσοκομία ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική αξία. Ξεχωριστό ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας, αφού η σύγχρονη τάση στους τομείς διατροφής και υγείας έχει στραφεί στην εξεύρεση εναλλακτικών φυσικών λύσεων.

Η ξεχωριστή ποικιλότητα της χλωρίδας του νησιού μας ευνοεί την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Το Υπουργείο μας, διαβλέποντας τις προοπτικές του τομέα της μελισσοκομίας, έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του την ενεργό στήριξή του αξιοποιώντας εθνικά, ευρωπαϊκά αλλά και συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Με τις δυνατότητες που παρέχονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στηρίζουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και ενισχύουμε, κατ’ επέκταση, το εισόδημα των μελισσοκόμων μας. Από το 2005 καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε Εθνικά Μελισσοκομικά Προγράμματα, τα οποία ενθαρρύνουν την υλοποίηση δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εφαρμογή του Μελισσοκομικού Προγράμματος της τρέχουσας περιόδου, έχει καταβληθεί στους δικαιούχους συνολικό ποσό πέραν των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού, οι μελισσοκόμοι μπορούν να επωφεληθούν και από άλλα σχέδια ή μέτρα που έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για περαιτέρω στήριξη του Κύπριου αγρότη.  

Αξιοσημείωτες είναι και οι δράσεις του Τμήματος Γεωργίας για ενημέρωση των καλλιεργητών ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη μέλισσα  κατά την άσκηση της γεωργικής τους δραστηριότητας, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της. Είναι κοινή η παραδοχή ότι η προστασία της μέλισσας είναι επιτακτική ανάγκη, αφού αυτή συμβαδίζει με την ίδια την επιβίωση του πλανήτη μας. Προστατεύοντας τη μέλισσα, προστατεύουμε την ίδια τη ζωή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου τους διακεκριμένους καθηγητές από πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Συγχαίρω ξανά τους συντελεστές της διοργάνωσης και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στο Συνέδριο. Εύχομαι, επίσης, αυτά να καταστούν θεσμός στα μελισσοκομικά δρώμενα του τόπου μας, προς όφελος της μέλισσας, του πιο σπουδαίου εντόμου για τον άνθρωπο αλλά και τη φύση.

____________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Λουκά.

ΜΑΚ/ΣΧ