Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2019 12:32

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη Γενική Συνέλευση των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Βρίσκομαι στο βήμα της Συνεδρίας του Εκατονταμελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με τιμή και σεβασμό απέναντί σας αλλά και με μεγάλη συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης που βαραίνει όλους μας ανεξαίρετα, όσον αφορά τη διακρίβωση της τύχης των δικών σας ανθρώπων των ηρώων της Κύπρου μας.

Θα ήθελα όμως πρώτα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς, τον σεβασμό, την εκτίμηση και την συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη προς τον καθένα σας ξεχωριστά και τη διαβεβαίωσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.

Αξίζετε όλες τις τιμές και τις αναγνωρίσεις για τη μεγάλη προσφορά σας προς την πατρίδα.  Είσαστε η ζωντανή υπόμνηση της ηρωικής θυσίας των παιδιών, των συζύγων και των γονέων σας τα ονόματα των οποίων γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στο πάνθεον των αθανάτων μας.  Είσαστε ακόμα η ζωντανή υπόμνηση του δράματος που έζησε η Κύπρος με την προδοσία και την καταστροφή του 1974 είσαστε αυτοί που η κάθε ώρα και μέρα της ζωής σας φέρει το στίγμα της αγωνίας και του πόνου για την εξαφάνιση των αγαπημένων σας.

Μετά από 45 χρόνια τελούμε κηδείες ανθρώπων μας, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Τελούνται ακόμα κηδείες για τους αγνοούμενους μας της περιόδου 1963-1964 που και αυτοί αναμένουν απαντήσεις για πέραν του μισού αιώνα.

Δεν υποτιμούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής.  Κάθε άλλο.  Στηρίζουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Δ.Ε.Α. γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί ένας από τους πιο σημαντικούς βραχίονες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων μας.  Εξακολουθούν όμως να αγνοούνται 815 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, δηλαδή οι περισσότεροι από τους 1510 που είχαν περιληφθεί εξ αρχής στον κατάλογο των αγνοουμένων. Και τα δεδομένα όσον αφορά τις νέες εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, είναι απογοητευτικά.  Όσο περνάει ο χρόνος τόσο λιγότερες γίνονται.

Προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα προέβη σε εκκλήσεις προς την άλλη πλευρά για συνεργασία όσον αφορά τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της. Ο Πρόεδρος θέτει επιτακτικά την ανάγκη επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και στις συναντήσεις μου με ξένους αξιωματούχους τόσο σε Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που φέρνει η πάροδος του χρόνου, αλλά το πλέον κύριο και σημαντικό είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες της η κατοχική δύναμη.  Κάνουμε εκκλήσεις και σε κυβερνήσεις ξένων χωρών να θέσουν στη διάθεση των ερευνητών τα αρχεία τους. Εκκλήσεις, ακόμα, και σε μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς για να μας βοηθήσουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Όλοι μας, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μακρά εκκρεμότητα του θέματος των αγνοουμένων και κυρίως για την έλλειψη ικανοποιητικής προόδου.

Το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού είναι οπωσδήποτε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές για να μην περιέλθει σε πλήρη τέλμα το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής.

Εξίσου σημαντικό είναι η κατοχική δύναμη να καταθέσει τις πληροφορίες για τους μαζικούς τάφους που δημιούργησαν τα στρατεύματά της από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών.  Η κατοχική δύναμη θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και στην υπόδειξη των χώρων που επανατάφηκαν τα λείψανα των αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής όπως, επίσης, να άρει τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που θέτει για απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες.

Η Κυβέρνηση και όλοι εμείς, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα  και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δεν εφησυχάζουμε. Πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ένα σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων με στόχο την επίτευξη προόδου.

Οι πρωτοβουλίες και ενέργειές μας έχουν και πρέπει να έχουν συλλογικό χαρακτήρα. Εμπλέκονται σε αυτές οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών, οι Ευρωβουλευτές μας, η οργανωμένη διασπορά μας και οι διπλωματικές αποστολές Κύπρου και Ελλάδας.

Συνεχίζουμε να προβαίνουμε στη συλλογή, αξιολόγηση και τεκμηρίωση όλων των πληροφοριών που πιθανόν να υπάρχουν ή να εξασφαλίζουμε από δικές μας πηγές για την τύχη των αγνοουμένων μας, όπως και τον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής.  Τα κλιμάκια ερευνών έχουν ενισχυθεί και έχει συσταθεί συντονιστικό όργανο ερευνών ώστε οι προσπάθειές μας να είναι πιο αποτελεσματικές. Εντατικές είναι οι προσπάθειές μας για την μελέτη των όποιων αρχείων υπάρχουν στο εξωτερικό για εντοπισμό στοιχείων και πληροφοριών.

Θέλω όμως, για ακόμα μια φορά να διευκρινίσω ότι οι δικές μας προσπάθειες είναι υποβοηθητικές και δεν αποτελούν υποκατάστατο των ευθυνών και υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης.  Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει επιτέλους να στραφούν και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και άλλων χωρών που είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία.

Αγαπητοί συγγενείς,

Το δηλώνουμε απερίφραστα ότι για μας η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων δεν τελειώνει με τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ενός ή δύο οστών και την παράδοσή τους στους συγγενείς για την ταφή τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία για όλους ανεξαίρετα τους αγνοουμένους μας ώστε οι οικογένειες να έχουν πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η Κυβέρνηση και όλοι μας βρισκόμαστε πάντα κοντά σας και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας για την απάμβλυνση του πόνου σας.  Αισθανόμαστε την οφειλή και την ευγνωμοσύνη που έχουμε απέναντί σας.  Πάντοτε είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τα προβλήματά σας και να συμβάλουμε στην επίλυσή τους. 

Καταλήγοντας διαβεβαιώνω και πάλι ότι δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και εκφράζω την ευχή αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε να ησυχάσουν και οι ψυχές όσων συγγενών έφυγαν από τη ζωή.  Αυτό δεν αποτελεί μόνο δέσμευση αλλά χρέος και υποχρέωση απέναντι στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους.

Ευχαριστώ θερμά όλους σας για την συνεργασία.  Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων για τη συνεργασία και τη βοήθεια. 

Σας εύχομαι υγεία, κουράγιο και δύναμη ώστε μαζί να συνεχίσουμε μέχρι την ημέρα της δικαίωσης του ιερού αγώνα μας.

_______________

ΡΜ/ΣΧ