Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-10-2019 16:56

Ομιλία ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Τουμάζου Τουμάζου

Αποτελεί χρέος και ηθική υποχρέωση η θύμηση και η τιμή προς εκείνους που τολμούν να αρθούν πάνω από την πρόσκαιρη ζωή και να τη θυσιάσουν για την πατρίδα και το λαό μας, για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Οδηγούμενοι από το φως των ενδοξότερων στιγμών της ιστορίας του μαρτυρικού μας τόπου, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να ανατρέξουμε στις λαμπρές εκείνες σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 και με αισθήματα δέους, συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Τουμάζο Τουμάζου, τον λαμπρό νέο της Αθηένου, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για μια πατρίδα ελεύθερη.

Η απόδοση τιμής άλλωστε, σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου αποτελεί ανεξόφλητο και επιτακτικό μας χρέος. Υποκλινόμαστε μπροστά στο ηθικό τους μεγαλείο και στην αμάραντη δόξα τους και διαφυλάσσουμε στη μνήμη μας την αγνή κι αγέρωχη μορφή τους. Ο Τουμάζος,  γέννημα και θρέμμα της Αθηένου, στο άνθος της νιότης του και χωρίς δισταγμό, δήλωσε παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας, προσφέροντας τη ζωή του για την ελευθερία της.

«Ανδρείος ο περί τον καλόν θάνατον αδεής», είπε ο σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Ο Τουμάζος απέδειξε στην πράξη την ανδρειοσύνη του, αψηφώντας κάθε κίνδυνο.

Ο Τουμάζος Τουμάζου γεννήθηκε το 1934 στην Αθηένου. Γονείς του ήταν ο Μιχαήλ και η Θεοδώρα Τουμάζου και αδέλφια του ο Κυριάκος, ο Παναγιώτης, ο Δημήτρης, ο Μελής και η Αγγελική. Τελειώνοντας το Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, ασχολήθηκε με τη γεωργία.

Το 1954 ίδρυσε την Ο.Χ.Ε.Ν. Αθηένου, μέλη της οποίας γίνονταν νέοι που εμφορούνταν από χριστιανικά και εθνικά ιδεώδη. Μαζί με τον υπεύθυνο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Αρτέμο Φραντζέσκου, έπρεπε να εμφυσήσουν στους νέους το πνεύμα και τον παλμό του αγώνα για ελευθερία και Ένωση. Επιπλέον, είχαν ως καθήκον να οργανώσουν ομάδες σε Τύμπου, Πυρόι, Τρεμετουσιά και Άρσος.

Ο Τουμάζος έγινε μέλος της Ε.Ο.Κ.Α. από την αρχή του αγώνα και μύησε σε αυτή μέλη της Ο.Χ.Ε.Ν. και πολλούς άλλους. Μετά το θάνατο του Αρτέμου Φραντζεσκου, από έκρηξη κατά την κατασκευή βόμβας, ανέλαβε την αρχηγία της ομάδας της ΕΟΚΑ στην περιοχή.  Ήταν υπεύθυνος των νεότερων μελών της Ε.Ο.Κ.Α., στα οποία ανέθετε να γράφουν συνθήματα στους τοίχους, να διανέμουν φυλλάδια της Οργάνωσης, να μεταφέρουν οπλισμό και να εκτελούν διάφορες άλλες αποστολές. Επίσης, τους εκπαίδευε στη γόμωση και τη χρήση βομβών.

Η Αθηένου ήταν το κέντρο κατασκευής χειροβομβίδων με τις οποίες τροφοδοτούνταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στα γύρω χωριά, για αυτό και ο ρόλος που διαδραμάτιζε ο Τουμάζος ήταν καθοριστικός.

Ο Τουμάζος διακρινόταν πάνω από όλα για την τόλμη του και την αγάπη του για την πατρίδα. Δεν λογάριαζε τη ζωή του. Οι συναγωνιστές του τον θυμούνται να ανεβαίνει στο απρόσιτο σημείο του καμπαναριού του χωριού. για να υψώσει την Ελληνική σημαία. Ήξερε, πως ουδείς τολμούσε να ανεβεί σε εκείνο το σημείο, κάτι που σήμαινε ότι η σημαία του έθνους θα κυμάτιζε αγέρωχη και ανενόχλητη.

Στις 24 Αυγούστου του 1956 έφτασε στην Αθηένου ένα νέο είδος πυρίτιδας το οποίο τα μέλη της ομάδας έκριναν πως έπρεπε να δοκιμαστεί άμεσα. Όπως αφηγείται ο Κυριάκος Νεοκλέους, ο Τουμάζος γνωρίζοντάς το αποφάσισε να πάνε οι δύο τους σε ένα αμπέλι που ανήκε στον πατέρα του για να γεμίσουν την βόμβα. Μετά την τοποθέτηση της πυρίτιδας και κατά το βίδωμα της βόμβας η βόμβα εξερράγη. Ο Τουμάζος βρήκε ακαριαίο τον θάνατο σε ηλικία μόλις 22 ετών. Το όνομα του πέρασε στην αιωνιότητα και προστέθηκε δίπλα από τα παλικάρια της Κύπρου που έδωσαν τη ζωή τους υπέρ βωμών και εστιών.

Φίλες και φίλοι,

Ήταν πάντα δύσκολη η μοίρα της αγαπημένης μας γης, πάντοτε όμως ενέπνεε άσβεστη αγάπη αλλά και δέσμευση για επιβίωση της. Η Κύπρος μας ευτύχισε να στηρίζεται στη φιλοπατρία, την ορμή , την αυτοθυσία και την αγάπη όλων εκείνων των παλικαριών της που, σαν έτοιμοι από καιρό, πάντοτε ανταποκρίθηκαν σε κάθε της κάλεσμα, σε κάθε καμπή της ιστορίας της.

Είναι γεμάτες άλλωστε οι σελίδες της κυπριακής ελευθερίας με θυσίες λαμπρών αγωνιστών, όπως του Τουμάζου Τουμάζου, με πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης, με πράξεις διεκδίκησης των δικαίων μας. Γεμάτη η ιστορία μας με πράξεις που φωτίζουν τον δικό μας δρόμο, που δείχνουν την ορθή πορεία, που χαράζουν την τροχιά του καθήκοντος. Οφείλουμε να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και να αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία για να χαράσσουμε το δρόμο μας προς το μέλλον»

Το χρέος μας ωστόσο, προς τους ήρωες μας, δεν περιορίζεται στα μνημόσυνα και στις απονομές τιμών.  Οφείλουμε να πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για δημιουργήσουμε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς τα συρματοπλέγματα του μίσους και του διαχωρισμού.

Το έργο μας δεν είναι εύκολο. Ποτέ δεν ήταν άλλωστε. Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Τουρκίας, η αδιάλλακτη πολιτική της και οι επεκτατικές της βλέψεις ανέκαθεν δημιουργούσαν τεράστια εμπόδια στις προσπάθειες για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος. Οι πρόσφατες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνουν ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Τα εν λόγω δεδομένα ωστόσο δεν πρέπει να μας πτοούν. Είμαστε εντεταλμένοι από την Ιστορία και από τους προγόνους μας, αλλά και υποχρεωμένοι απέναντι στις μέλλουσες γενεές, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Είμαστε χρεωμένοι από την Ιστορία να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και το αύριο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό το χρέος το οφείλουμε προς την πατρίδα, προς τους ήρωες μας.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αντιμετωπίζει με σύνεση και ψυχραιμία  την τουρκική προκλητικότητα που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας.  Αξιολογώντας την κρισιμότητα των καιρών, διερευνά κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων της τουρκικής αυθαιρεσίας και αναζητά μια λύση που θα κατοχυρώνει την απαλλαγή της χώρας μας από τα τετελεσμένα της κατοχής.

Μια λύση η οποία θα διασφαλίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του κράτους μας, κατοχυρώνοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όπου θα αξιοποιηθεί και το Πλαίσιο που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ούτως ώστε να επιτύχουμε αντικατάσταση του σαθρού, απαράδεκτου και επικίνδυνου συστήματος εγγυήσεων από ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, όπως βεβαίως και ένα λειτουργικό, βιώσιμο και δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας η ενότητα λαού και πολιτικής ηγεσίας είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε να σχηματίσουμε αρραγές μέτωπο απέναντι στους εκβιασμούς και τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις και ας συστρατευθούμε, στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας.

Δόξα και τιμή στον Τουμάζο Τουμάζου αλλά και σε όλους τους Ήρωες του τόπου μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.