Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2018 10:32

Το ΚΕΠΑ διοργάνωσε τον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus στην ειδικότητα του Μηχανολογικού Σχεδιασμού

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018, στα Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα Λατσιά, ο Διαγωνισμός Μηχανολογικού Σχεδιασμού (CAD), στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2018. Η ειδικότητα του μηχανολογικού σχεδιασμού εντάσσεται φέτος για πρώτη φορά στις ειδικότητες του Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων, ο οποίος διοργανώνεται από το Κέντρο Παραγωγικότητας, ανά διετία από το 2010 με προοπτική τη συμμετοχή της Κύπρου στον Διαγωνισμό EuroSkills.

Ο Διαγωνισμός EuroSkills ο οποίος διοργανώνεται, επίσης ανά διετία, από τον οργανισμό WorldSkills Europe επικεντρώνεται στα επαγγέλματα και δεξιότητες που θεωρούνται απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων νέων στα τεχνικά επαγγέλματα. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν νέοι και νέες (17 – 25 ετών) από τις χώρες της Ευρώπης μέλη του WorldSkills Europe, που έχουν αποκτήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό EuroSkills κρίνεται και αποφασίζεται μέσα από εθνικούς διαγωνισμούς δεξιοτήτων που διοργανώνει η κάθε χώρα μέλος.

Φέτος, ο Εθνικός Διαγωνισμός SkillsCyprus 2018, πέρα από την ειδικότητα του Μηχανολογικού Σχεδιασμού (CAD) περιλαμβάνει διαγωνισμούς σε άλλα εννιά επαγγέλματα.

Οι διαγωνιζόμενοι εξετάστηκαν στη σχεδίαση μεμονωμένων εξαρτημάτων (τρισδιάστατο μοντέλο σε Solidworks), συναρμολόγηση μεμονωμένων εξαρτημάτων και τυποποιημένων εξαρτημάτων από τη βιβλιοθήκη (σε Solidworks), δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων (σε Solidworks) , δημιουργία συναρμολογημένου σχεδίου και καταλόγου εξαρτημάτων (σε Solidworks), καθώς και στη χρήση κατάλληλων μετρητικών οργάνων για την απόκτηση διαστάσεων με σκοπό τη χρήση τους στην αντίστροφη μηχανική (reverse engineering).

Μέλη  της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού Μηχανολογικού Σχεδιασμού (CAD) ήταν ο δρ Λουκάς Λουκά, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο δρ Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Eπίκουρος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο δρ Αντώνης Λόντος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο  Πανεπιστήμιο Frederick.

Αθλοθέτης του Διαγωνισμού ήταν η Κυπριακή Εταιρεία Πληροφορικής (Cyprus Computer Society).

(ΑΧ)