Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2018 14:21

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Meditations», σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Φωτογραφίας "MagnumPhotos"

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Meditations», το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στην αυλή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού, στις 6:00 μ.μ. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον φημισμένο Διεθνή Οργανισμό «Magnum Photos», με τη συμβολή της BPRarts Cultural Management, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων του ICOMOS, η οποία έχει καθιερωθεί ως η 18η Απριλίου κάθε έτους, και του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018.

Στις 18 Μαΐου 2018 η έκθεση θα παρουσιασθεί στην αυλή του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του ICOM. Στις 21 Ιουνίου 2018 θα εκτεθεί στην αυλή του Μεσαιωνικού Κάστρου Λάρνακας και στις 26 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου.

Ο διάσημος οργανισμός «Magnum Photos» απαρτίζεται από διακεκριμένους φωτογράφους, οι οποίοι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του. Για τον λόγο αυτό διακρίνεται από το όραμα και τη διαφορετική ματιά αυτών των καλλιτεχνών, οι φωτογραφίες των οποίων συνθέτουν ένα χρονικό για ολόκληρο τον κόσμο. Τα έργα τους αποτελούν ερμηνεία της ανθρώπινης φύσης και ιδιοσυγκρασίας, σημαντικών προσωπικοτήτων, διαφόρων γεγονότων της καθημερινότητας, της πολιτικής, αλλά και δυσάρεστων γεγονότων, όπως καταστροφές και συρράξεις, και θεμάτων που γενικά απασχολούν την ανθρώπινη φύση. Με έδρα την Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκυο, η «Magnum Photos» συμβάλλει στη διάχυση και προβολή των σημαντικών αυτών έργων σε έντυπες εκδόσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο.

Η έκθεση αυτή, δεδομένου του ρόλου της «Magnum Photos» στην τέχνη της φωτογραφίας αφενός, και αφετέρου, στην αποτύπωση σημαντικών στιγμών της Ιστορίας, της κοινωνίας και της φύσης, έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων φωτογράφων του οργανισμού με αρχαία μνημεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Η μοναδική ματιά στον κόσμο της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όπως προβάλλεται μέσα από αυτά τα έργα, δημιουργεί ένα άλλο πλαίσιο, μέσα στον χρόνο και τον χώρο, για τα μνημεία αυτά καθώς τα καθιστά αιώνια, μέσα από μια άλλη προοπτική. Καθότι το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης της κοινωνίας με τον πολιτισμό μας, η έκθεση αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης μιας ξεχωριστής μορφής τέχνης αλλά και του ίδιου του πολιτισμού μας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των Josef Koudelka, George Rodger, Nikos Ekonomopoulos, David Seymour, Ferinando Scianna, Herbert List, Elliot Erwitt και Micha Bar Am, τα οποία θα συνοδεύονται από αποσπάσματα ποιημάτων, διακεκριμένων ποιητών.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

(ΜΛ/ΣΧ)