Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2018 19:00

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή τελετή, που σηματοδοτεί την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2018. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα  να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κ. Θέμιδα Χριστοφίδου για τον διορισμό της ως Γενική Διευθύντρια της Γενικής Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός ιδιαίτερα τιμητικό για την Κύπρο, αλλά και να την ευχαριστήσω για την παρουσία και τη συμμετοχή της στην αποψινή εκδήλωση.

Το 2018 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να προβάλει τα σπουδαία πνευματικά, πολιτιστικά δημιουργήματα, αναδεικνύοντας τον ιστορικό πλούτο της Ευρώπης και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.

Η Ευρώπη, στηριγμένη στις διαχρονικές, ανθρωπιστικές αξίες, που πρεσβεύει ο δυτικός πολιτισμός, επιδιώκει με την προσπάθεια αυτή να δημιουργήσει προοπτικές ουσιαστικής επικοινωνίας και διαπολιτισμικού διαλόγου, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.  

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, βρίσκεται παντού γύρω μας, στις πόλεις, στα τοπία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μόνο η λογοτεχνία, η τέχνη και τα αντικείμενα, είναι και οι δεξιότητες χειροτεχνίας, οι ιστορίες, οι γεύσεις, τα τραγούδια, οι ταινίες και πολλά άλλα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι την σημασία και την ανάγκη να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε τα θαυμαστά και ανεπανάληπτα δείγματα του πολιτισμού, πρωτίστως για τις μελλοντικές γενιές. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας, όπου σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα κινδυνεύουν να καταστραφούν είτε εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων είτε της αρχαιοκαπηλίας.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζουμε ότι η οργανωμένη εκπαίδευση, μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε, προστατεύουμε και προάγουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε συνειδητά και υπεύθυνα, αξιοποιώντας παιδαγωγικά μέσα και στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, ικανούς να εκτιμούν την αξία του κάθε πολιτισμού, να επιδεικνύουν ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα, να νοιάζονται για το κοινό καλό και να έχουν λόγο, τον οποίο θα εκφράζουν δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολυεπίπεδη δράση.

Φίλες και φίλοι,

Είναι κοινή παραδοχή ότι τα σημαντικά πολιτιστικά αγαθά μιας χώρας είναι ταυτόχρονα συστατικά του πολιτισμού ολόκληρης της οικουμένης. Με θεμέλιο τον πολιτισμό, η ανθρωπότητα μπορεί να συνεργάζεται και να συμπορεύεται. Αναμφίβολα ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ειρήνης πάνω στην οποία βασίστηκε και η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η παρούσα Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την σημασία του πολιτισμού για την πρόοδο ολόκληρης της κοινωνίας προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής, που θα ετοιμάσει εμπεριστατωμένη μελέτη για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στον σχηματισμό αυτόνομης διοικητικής δομής για τον πολιτισμό, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, που θα ενθαρρύνει  την πνευματική ανάπτυξη και δημιουργία και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο Εθνικούς Συντονιστές του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, καθώς και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον εποπτικό τους ρόλο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω και προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για τη συμβολή της τόσο στην πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης όσο και στην υλοποίηση του Έτους στην Κύπρο. Τέλος, τα θερμά μου συγχαρητήρια απευθύνω στους βραβευθέντες της αποψινής βραδιάς καθώς και στους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας, που μαζί με την εκπαιδευτικό τους θα διανθίσουν μουσικά την όμορφη αυτή τελετή. 

ΙΠ/AX/ΕΙ