Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2018 19:51

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη Μέρα Αστρονομίας, στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τα ουράνια σώματα: τον Ήλιο, τους πλανήτες, τη Σελήνη (γενικά το πλανητικό μας σύστημα), τα αστέρια και τους Γαλαξίες.

Συγκεκριμένα, ερευνά τις κινήσεις, τις θέσεις και τις αποστάσεις των σωμάτων αυτών, το σχήμα, το μέγεθος, τη φυσική κατάσταση, τη χημική σύνθεση και την εξέλιξή τους και γενικά τις επιδράσεις που το καθένα από τα σώματα αυτά εξασκεί στο άλλο. Ακόμη ερευνά τους γενικούς νόμους της δομής και της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Η αστρονομία είναι μία από τις παλαιότερες φυσικές επιστήμες και χρειάστηκε πολλές εκατοντάδες χρόνια για να φτάσει στο σημερινό ανώτερο επίπεδο της, ώστε να μπορεί να δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις ακόμη και σε δύσκολα επιστημονικά προβλήματα.

 Σήμερα, χάρη στην αστρονομία, πολλά φαινόμενα που οι άνθρωποι τα θεωρούσαν «μυστήρια της φύσης» αποκαλύφτηκαν σε βαθμό που σήμερα τα θεωρούμε ως απλά – φυσικά πράγματα.

Στην Κύπρο η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σημασία της αστρονομίας και τη συμβολή της στην επιστήμη, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την έρευνα και την καινοτομία  υιοθέτησε μια πολύ υποστηριχτική στάση εντάσσοντας τη δημιουργία αστεροσκοπείου στο Τρόοδος στις προτεραιότητες της.

Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια η Πολιτεία υιοθέτησε μετά από γραπτή παρότρυνση από την τότε  μαθήτρια της Αγγλικής σχολής Στέφανη Διάκου Πετροπούλου και θετική ανταπόκριση από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ένα νέο θεσμό, μια εκδήλωση που διοργανώνεται στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, για την Μέρα Αστρονομίας.

 Επίσης εδώ και τρία χρόνια στην εκδήλωση για την ώρα της Γης που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο έχουμε  εντάξει την αστροπαρατήρηση  ως μέρος της όλης εκδήλωσης.

 Όσον αφορά τη δημιουργία του αστεροσκοπείου θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα η οποία εργάσθηκε για την κατάθεση της επιτυχούσας πρότασης για χρηματοδότηση του Έργου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Τμήμα Δασών, το Συμβούλιο Αγριδιών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με τη  δημιουργία του αστεροσκοπείου η χώρα μας θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Πρωτίστως δημιουργείται η βασική υποδομή, το σπίτι δηλαδή, που θα φιλοξενεί όσους ασχολούνται κυρίως ερασιτεχνικά με το θέμα , που ευτυχώς είναι πολλοί.

2ο θα αποτελεί  χώρο ενημέρωσης και εκπαίδευσης μαθητών αλλά και τουριστών.

Έχουμε ένα καταπληκτικό ήλιο και ένα καταπληκτικό ουρανό. Πόσοι το γνωρίζουν αυτό σήμερα; Γιατί να μην καλέσουμε όλους  να τα γνωρίσουν;

3ο οι επισκέπτες αποτελούν τη βάση για τουριστική ανάπτυξη του Τροόδους

4ο θα αποτελέσει αφορμή για έναρξη της συζήτησης για εξεύρεση πόρων ώστε στο μέλλον να φιλοξενήσει το Τρόοδος μια υποδομή που θα υποστηρίζει καθαρά την έρευνα.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι η εξερεύνηση διαστήματος στον κόσμο και τα δεδομένα παρατήρησης της γης μπορούν να προσφέρουν προοπτικές και λύσεις σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένης της αειφόρου ανάπτυξης. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς ομιλητές μας και όλες και όλους που είστε εδώ για να μοιραστείτε αυτή τη βραδιά μαζί μας. 

------------------------------

ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα