Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2020 10:12

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού

Ο Προσκοπισμός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού (World Scout Scarf Day) την 1η Αυγούστου.  Αυτή η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε, λόγω της πρώτης προσκοπικής κατασκήνωσης, που διοργανώθηκε την 1η Αυγούστου 1907, στο μικρό νησί Brownsea της Αγγλίας, από τον Λόρδο Robert Baden-Powell, ιδρυτή του Προσκοπισμού.  Σε αυτή συμμετείχαν αγόρια από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τα οποία φόρεσαν όλα ίδια ρούχα, ώστε κανείς να μην διαφέρει από τον άλλον.

Ο Μπέιντεν-Πάουελ, στο Προσκοπικό Τζάμπορη του 1937, ανέφερε πως η στολή στους προσκόπους «καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων».  Για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα, οι εν ενεργεία και παλαίμαχοι πρόσκοποι καλούνται να φορέσουν δημόσια το Προσκοπικό Μαντήλι, ως σύμβολο του προσκοπικού όρκου και του πνεύματος του Προσκοπισμού. 

Από το 1907 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, φόρεσαν στον λαιμό το Προσκοπικό Μαντήλι, δίνοντας, ο καθένας στη δική του γλώσσα, την προσκοπική υπόσχεση.  Μια υπόσχεση να προσπαθούν συνεχώς να βελτιωθούν ως άνθρωποι.  Το Προσκοπικό Μαντήλι ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο.  Αλλάζει χρώματα ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε χώρας, μεταφέρει την ιστορία των λαών, αλλά και τις εμπειρίες από μεγάλες προσκοπικές διοργανώσεις.  Τα προσκοπικά μαντήλια είναι διαφορετικά, όπως κι οι άνθρωποι.  Όλα, όμως, φοριούνται από προσκόπους, που είναι ίσοι μεταξύ τους και έχουν κοινό στόχο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Ο Προσκοπισμός ξεκίνησε από μια καινοτόμο ιδέα πριν από 113 χρόνια.  Έτσι, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο Άτυπης Μάθησης και έκτοτε, αναπροσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, παραμένοντας σύγχρονος σε κάθε εποχή.  Ο ρόλος του μεγάλου αυτού βιωματικού σχολείου στις μέρες μας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις φυσικές, πνευματικές, νοητικές και κοινωνικές τους ικανότητες, ως υπεύθυνοι πολίτες, μέλη της τοπικής, εθνικής και διεθνούς κοινωνίας.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμμερίζεται τις αρχές της Προσκοπικής Κίνησης.  Η ενθάρρυνση της εμπλοκής της νεολαίας στον εθελοντισμό είναι βασική πολιτική μας, καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης της παραβατικότητας και πρόληψης των εξαρτήσεων, όπως των ναρκωτικών και του αλκοολισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσωπική ανάπτυξη και στην αυτονομία του ατόμου.  Με την ευκαιρία, συγχαίρουμε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου για το ουσιώδες έργο που επιτελεί στον τόπο μας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κοινωνίας των Πολιτών.  Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να πρωτοπορεί στον τομέα του εθελοντισμού και της προσφοράς προς το παιδί, τους νέους και τον συνάνθρωπο.

--------------------------

 

(ΣΣ/ΕΙ)