Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-08-2020 18:38

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και των πολιτογραφήσεων

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη Τύπου για το θέμα των πολιτογραφήσεων και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου. Μετά το πέρας της εναρκτήριας τοποθέτησής του, ο κ. Νουρής απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον τα συγκεκριμένα έγγραφα τα έχουν το σύνολο των βουλευτών ή μόνο η αρμόδια Επιτροπή, η οποία ενημερώνεται κατευθείαν γι’ αυτά τα θέματα, εάν η Κυβέρνηση είχε τις πληροφορίες για διαρροή εδώ και δύο μήνες και αν ισχύει αυτό, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παρενέβει να διατάξει έρευνα, ο κ. Υπουργός είπε: «Όσον αφορά την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η ενημέρωση η οποία δεν είναι απλά ονομαστική, αλλά είναι ενημέρωση η οποία περιλαμβάνει σειρά λεπτομερειών αναφορικά με τον αιτητή – τον υποψήφιο για πολιτογράφηση – λαμβάνουν αυτή την πληροφόρηση ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Η Κυβέρνηση δεν έχει πει και δεν έχει καταδείξει από ποιον έγινε η διαρροή και ούτε πρόκειται να πράξουμε κάτι ανάλογο. Υπάρχουν αρμόδιες Αρχές στη Δημοκρατία να το διερευνήσουν. Εμείς παρακολουθούμε αυτά που και εσείς παρακολουθείτε, ό,τι δηλαδή κυκλοφορούν στα ΜΜΕ έγγραφα τα οποία φέρουν σφραγίδες της Βουλής των Αντιπροσώπων και αυτό ακριβώς έχω αναφέρει, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όσον αφορά το θέμα της έρευνας, η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη και πιο πριν, όχι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι ακριβώς το συγκεκριμένο δίκτυο προχωρούσε στη διερεύνηση θεμάτων που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και ο τρόπος με τον οποίο ουσιαστικά πήραμε την πρώτη φορά ενημέρωση ήταν όταν διαβιβάστηκαν επιστολές σε διάφορους αιτητές, πολιτογραφηθέντες οι οποίοι ενημέρωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δέχθηκαν αυτό το ερωτηματολόγιο από το Al Jazzera».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της ερευνήτριας του Al Jazzera κας Deborah Davies ότι υπάρχουν άτομα που έχουν καταδικαστεί προτού υποβάλουν αίτημα για το πρόγραμμα πολιτογράφησης, και τις περιπτώσεις όπου υπήρξε παραποίηση εγγράφων ή όπου παραγράφηκε το αδίκημα και οι αιτήσεις έγιναν με παρουσίαση λευκού ποινικού μητρώου, και κατά πόσον οι περιπτώσεις παραποίησης θα σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Νουρής απάντησε: «Για την αναφορά ότι υπάρχουν πλαστά και παραποιημένα έγγραφα με τα οποία κάποιοι απέκτησαν την υπηκοότητα, έχω ήδη απαντήσει ότι πολύ πριν το Al Jazzera δημοσιοποιήσει αυτή την πληροφορία η τριμελής επιτροπή είχε ήδη προβεί σε έλεγχο, με όρο εντολής του Υπουργικού Συμβουλίου, και είναι στις υποδείξεις που βρίσκονται ενώπιον μας, άρα εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να αξιολογήσει τα ευρήματα της επιτροπής και να πάρει αποφάσεις. Εάν και πότε θα πάρουμε αποφάσεις ανάκλησης διαβατηρίων, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου, του κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους και δεν πρόκειται να απαντούμε στον οποιονδήποτε θέτει δημοσιογραφικά αυτά τα ερωτήματα. Αυτό που μπορώ να απαντήσω είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, εάν και εφόσον τεκμηριώνονται συγκεκριμένες υποθέσεις, για τις οποίες συντρέχει λόγος ανάκλησης των διαβατηρίων, όπως αυτές, τις τρεις, που το Συμβούλιο ανακάλεσε τον Ιούνιο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη αλλά δεν είναι θέμα δημόσιου διαλόγου πότε και πως θα προβούμε σε ανακλήσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα, όπως υποστηρίζει η ερευνήτρια του Al Jazzera, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του κράτους να αφαιρέσει διαβατήρια από άτομα που με τη νέα νομοθεσία θεωρούνται ακατάλληλα, ο κ. Υπουργός είπε: «Η νέα νομοθεσία, όπως γνωρίζετε, και οι κανονισμοί που πρόσφατα ψηφίστηκαν, τον Ιούλιο, έχουν ένα συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη νομοθεσία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργικού Συμβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό της ερευνήτριας κας Davies ότι είναι ανοησίες οι αναφορές της κυπριακής κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και προπαγάνδας, ο κ. Υπουργός είπε: «Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών από μέρους της ερευνήτριας ως “ανοησίες”, θα αφήσω να κρίνετε εσείς και η κοινή γνώμη κατά πόσον ένα δίκτυο που θέλει να εμφανίζεται ως έγκυρο και να προβαίνει σε διερευνητική δημοσιογραφία, επιλέγει να τοποθετείται και να χαρακτηρίζει έτσι τις δηλώσεις του Υπουργού ενός ευρωπαϊκού κράτους».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει ενημερωθεί ο Γενικός Εισαγγελέας για τις ενδεχόμενες ανακλήσεις, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί και ότι η τριμερής επιτροπή, υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες τον έλεγχο όλων των υποθέσεων και θα τεθούν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα τις αξιολογήσει, εφόσον είναι και το όργανο που προχώρησε στην παραχώρηση των υπηκοοτήτων, άρα είναι το εντεταλμένο όργανο δικαιωματικά να προχωρήσει και στην ανάκλησή τους. «Μιλάμε για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πορίσματα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ενημερωθείτε. Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σαν ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, διέπεται από συγκεκριμένες νομοθεσίες και ιδιαίτερα από νομοθεσίες που άπτονται διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων. Επομένως, εμείς είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί παρά το γεγονός ότι αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τη δική μας εκτίμηση συνιστούν εν πολλάκις και ποινικό αδίκημα, από την Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακούσετε ονομαστικές αναφορές, όμως επειδή δεν θέλουμε, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιδιαίτερα δεν θέλει να μένουν υπόνοιες ότι αποκρύβονται οποιαδήποτε στοιχεία όπως είπα και επαναλαμβάνω, τα λεπτομερή στοιχεία για τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα γνωστοποιηθούν στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τα συγκεκριμένα έγγραφα αποστέλνονται με τα προσωπικά δεδομένα των αιτητών και όλος ο φάκελος όπως τα έχει η Κυβέρνηση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κοινοποιούνται και στους αρχηγούς των κομμάτων, και κατά πόσον υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός από το που έφυγαν τα έγγραφα, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Θα γίνουμε φορτικοί φαίνεται απαντώντας, αλλά θέλω να είμαι πολύ σαφής. Εμείς με κανένα τρόπο δεν δακτυλοδείχνουμε από που έγιναν διαρροές, εμείς έχουμε ξεκάθαρα πει σε ποιους αποστέλνονται τα έγγραφα και με ποια μορφή αποστέλνονται γιατί κυκλοφόρησε η πληροφόρηση ότι απλά αποστέλνεται ένα όνομα στη Βουλή. Δεν είναι αυτή η ενημέρωση η οποία λαμβάνει η Βουλή και είναι μια ενημέρωση η οποία η Βουλή διεκδίκησε και πήρε, βάσει νομοθεσίας.  Στέλνονται λοιπόν στη Βουλή, στο Γενικό Διευθυντή της Βουλής, στους αρχηγούς των Κομμάτων, η εισαγωγική έκθεση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για τον οικονομικό φάκελο του αιτητή, αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν τον ίδιο τον αιτητή. Επομένως υπάρχει αυτή η πληροφόρηση στη Βουλή. Από εκεί και έπειτα, θα το ξαναπώ, αυτά που εσείς γνωρίζεται όσον αφορά το θέμα της κυκλοφορίας εγγράφων με σφραγίδες Βουλής, αυτά γνωρίζουμε σε αυτό το στάδιο και εμείς».

Κληθείς να αναφέρει πόσο κόστος έχουν προκαλέσει αυτές οι διαρροές στο ΚΕΠ, εάν γίνονται σκέψεις προσωρινής παύσης του και εάν επηρεάζουν τους αιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση, ο κ. Νουρής είπε: «Αδιαμφησβήτα υπάρχει κόστος, όχι στο Kυπριακό Eπενδυτικό Pρόγραμμα μόνο. Στο ΚΕΠ αντιλαμβάνεστε αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, όμως είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει κόστος στο Πρόγραμμα. Υπάρχει όμως κόστος σημαντικό στη χώρα μας και αυτό το κόστος είναι που μας ενοχλεί ιδιαίτερα, γιατί δεν προέρχεται από κάτι το οποίο είναι μεμπτό και αυτή την ώρα αποδεδειγμένα κατατίθεται για να πληγεί η χώρα μας. Είναι πληροφορίες διαστρεβλωμένες. Προκαλούμε το δίκτυο να τεκμηριώσει αυτά τα οποία έχει πει μέχρι σήμερα και δεν το έχει καταφέρει, και δεν θα το καταφέρει, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία. Μας ενοχλεί ακριβώς αυτή η διαστρέβλωση και είναι γι΄ αυτό το λόγο που είμαστε έντονοι όσον αφορά την κατεύθυνση αυτής της πληροφόρησης. Πρόσθετα, να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει θέμα παύσης ή αναστολής του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι ένα κυρίαρχο κράτος, αποφασίζουμε εμείς και έχουμε συνεκτιμήσει, μέχρι σήμερα τουλάχιστο, ότι η λειτουργία του προγράμματος είναι εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα σε πολλούς τομείς»

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάλυση οικονομικού αντικτύπου που είχε κάνει το Υπουργείο Οικονομικών που είχε καταλήξει στο ότι η άμεση συνεισφορά του ΚΕΠ στο κυπριακό ΑΕΠ είναι 0,4% και κατά πόσον θεωρεί ότι το Πρόγραμμα συνεισέφερε περισσότερα σε σύγκριση με τη ζημιά που έγινε κατά καιρούς στη φήμη της Δημοκρατίας που έχει ως στόχο να λειτουργεί ως κέντρο παροχής οικονομικών υπηρεσιών, απάντησε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι όσον αφορά το θέμα του οφέλους του προγράμματος στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως πάρα πολύ σωστά έχετε πει, η ανάλυση η οποία έγινε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών αφορούσε το άμεσο όφελος της κυπριακής οικονομίας. Πέρα από το άμεσο όφελος υπάρχει όμως και ένα τεράστιο έμμεσο όφελος που συνοψίζεται στη μείωση της ανεργίας, συνοψίζεται στη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνοψίζεται στο γεγονός ότι ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε η ατμομηχανή της οικοδομικής βιομηχανίας στη χώρα μας και μάλιστα σε μια περίοδο μνημονιακής περιόδου. Όλα αυτά συνυπολογίζονται σε ένα πολύ μεγάλο συν στην κυπριακή οικονομία. Την ίδια ώρα έχετε αντιπαραθέσει τη ζημιά που έχει υποστεί η χώρα μας από τη λειτουργία του προγράμματος. Επιτρέψτε μου να πω ότι η όποια ζημιά έχει υποστεί η κυπριακή δημοκρατία στην αξιοπιστία της από τη λειτουργία του προγράμματος προέρχεται από κακοήθειες που φροντίζουν κάποιοι από καιρού εις καιρόν και πρέπει να μας προβληματίσει όλους ιδιαίτερα στο εσωτερικό, να διοχετεύονται, είτε γιατί πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα έναντι κάποιων άλλων χωρών είτε γιατί βρίσκεται η Κύπρος τη δεδομένη στιγμή, και όχι μόνο, μεταξύ πολιτικών αντιπαραθέσεων κάποιων άλλων χωρών, είτε στην προκειμένη περίπτωση ξεκάθαρα γιατί υπάρχει μια κατευθυνόμενη προσπάθεια να πληγεί τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η οικονομία της χώρας».

Κληθείς να σχολιάσει εάν με το πρόσφατο πλαίσιο που ψηφίστηκε και την ανάθεση σε εξωτερικούς οίκους, είμαστε καλυμμένοι ή θα πρέπει να γίνει περαιτέρω αυστηρό το πρόγραμμα, ο κ. Νουρής είπε ότι αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη του ΚΕΠ, ιδιαίτερα επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, θα δει ότι μετεξελίσσεται συνεχώς όσον αφορά τα θέματα εποπτείας, ασφάλειας και επιμέλειας. Και πρόσθεσε: «Σημαντικότερες από αυτές τις παρεμβάσεις στα θέματα ελέγχου και εποπτείας έχουν επισυμβεί το 2019 όταν πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμβληθεί με τους αναγνωρισμένους οίκους για τη διενέργεια του ενδελεχούς ελέγχου των αιτήσεων, και βεβαίως με την εισαγωγή πολλών ασφαλιστικών δικλείδων όσον αφορά το θέμα της αξιοπιστίας του προγράμματος. Έχω αναφέρει μόνο μερικές στην τοποθέτησή μου όπως για παράδειγμα η αναγκαιότητα ο επενδυτής να κατέχει θεώρηση Schengen, να επενδύει μέσω κυπριακών τραπεζών, απαγορεύεται η επένδυση σε μετρητά ακριβώς για να αποφεύγεται το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, και πάρα πολλές άλλες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν φέρει το πρόγραμμα σε μια πολύ καλή θέση. Η τελευταία δε ψήφιση των Kανονισμών για τους οποίους κάναμε πάρα πολλή δουλειά σαν Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την Τριμελή Επιτροπή, την οποία ειρήσθω εν παρόδω επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και δημοσίως για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει, μπορέσαμε ακριβώς να επιφέρουμε μια σημαντικότατη καινοτομία: να διασυνδέσουμε το ΚΕΠ, με το νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τον περιβόητο νόμο AML, κάτι το οποίο ήταν και η σύσταση της Moneyval, στην τελευταία της έκθεση. H απάντηση είναι ξεκάθαρη, έχουμε ένα πρόγραμμα για το οποίο εμείς τουλάχιστο αισθανόμαστε ότι είναι ένα εξαιρετικά αξιόπιστο πρόγραμμα, μακριά από τις οποιεσδήποτε αδιαφανείς διαδικασίες που κάποιοι θέλουν να μας αποδώσουν».  

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αναμένουμε την οποιαδήποτε δυσχέρεια μεταξύ των σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό δεν αφορά την Κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως το Κατάρ, γιατί δεν είναι η Κυπριακή Κυβέρνηση που προχώρησε σε μια ανάλογη ενέργεια στην οποία έχει προβεί το κρατικό ειδησειογραφικό κανάλι της συγκεκριμένης χώρας.

Σε ερώτηση κατά πόσον οι προσωπικότητες στις οποίες έγινε αναφορά αφορούν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο κ. Υπουργός ζήτησε κατανόηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να προβεί ούτε σε χαρακτηρισμούς, ούτε στην κατηγορία στην οποία ανήκουν, ούτε σε ονομαστική αναφορά.

Κληθείς να αναφέρει αν ισχύει το συμπέρασμα ότι πίσω από το δημοσίευμα βρίσκεται το Κατάρ, ο κ. Νουρής είπε: «Σαφώς ισχύει το συμπέρασμα ότι η οντότητα του Al Jazeera είναι κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι. Δεν αποτελεί κρατικό μυστικό. Δεν είναι η Κύπρος που επέλεξε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες οι οποίες δεν τεκμηριώνονται – και δεν πρόκειται να τεκμηριωθούν – εναντίον μιας άλλης χώρας. Πολύ δε περισσότερο όταν οι πληροφορίες αυτές στηρίζονται σε παραποίηση στοιχείων».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια εάν βλέπει σκιές στη σχέση της Κύπρου με το Κατάρ, ο κ. Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε και την αντίδραση της άλλης χώρας, η οποία εισπράττει αυτή την ώρα την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν με την πιο αυστηρή νομοθεσία που ισχύει σήμερα, θα δίνονταν οι υπηκοότητες στα άτομα που δημοσιοποίησε το Al Jazeera και εάν απασχολεί το γεγονός ότι αρκετά από αυτά τα άτομα που έλαβαν τις υπηκοότητες, έδωσαν πλαστά έγγραφα, κάτι που ενδεχομένως να έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο κ. Νουρής απάντησε: «Να επαναλάβω ότι η τριμελής επιτροπή, με βάση τους όρους εντολής που έχει λάβει από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα εξετάσει και τις 4000 περίπου πολιτογραφήσεις, οι οποίες έχουν δοθεί από το 2007 μέχρι σήμερα. Επομένως, στόχος και σκοπός μας είναι να διακριβώσουμε μέσω αυτού του μηχανισμού κατά πόσον υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τη νέα νομοθεσία, θα σημειώσω ότι οι κανονισμοί διαλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός εποπτικού μηχανισμού, όχι μόνο για τον έλεγχο των αιτητών πριν από την υποβολή της αίτησης, αλλά και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου σε βάθος χρόνου δεκαετίας. Έχοντας κατά νου ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς του σχεδίου, μέσω της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπάρχει θεσμοθετημένη εποπτική αρχή, η οποία θα προβεί σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά τον ενδεχόμενο προβληματισμό που προκύπτει εάν δεν θα παραχωρούνταν κάποιες πολιτογραφήσεις με αυτούς τους κανονισμούς, επιτρέψτε μου να πω ότι αφορά ολόκληρη τη διάρκεια του ΚΕΠ. Για παράδειγμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε ο θεσμός του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου. Η εν λόγω πρόνοια προστέθηκε από αυτή την Κυβέρνηση, για να περιορίσουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου. Η νομοθεσία λέει ότι την αίτηση την εξετάζεις στον ουσιώδη χρόνο με τα δεδομένα που ίσχυαν την δεδομένη στιγμή. Εάν στο μέλλον υπάρξει, για παράδειγμα, γνωμοδότηση ότι θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των προνοιών της νομοθεσίας, να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις αμφιλεγόμενων προσώπων που έλαβαν διαβατήρια και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, οι οποίες δεν προέρχονται από το Al Jazeera, για Αφγανό, ο οποίος λέγεται ότι είχε σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και πληροφορίες ότι επιχειρηματίες πίεζαν παρασκηνιακά για την χορήγηση διαβατηρίων, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Δεν τίθεται θέμα άσκησης πιέσεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συγκεκριμένη μονάδα πολιτογράφησης η οποία εξετάζει τις αιτήσεις. Δεν πρόκειται ωστόσο να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν συγκεκριμένους αιτητές».

Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την τοποθέτηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης, όπως και Ευρωβουλευτών ότι θα ήταν υπέρ του να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες μέσω της ΕΕ εναντίον της Κύπρου για να σταματήσει αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Υπουργός απάντησε: «Ανάλογο ερώτημα τέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία με επίσημο τρόπο, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι καλά γνωστό από τον περασμένο Απρίλιο. Έχουμε απαντήσει τεκμηριωμένα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, το οποίο όμως διατηρεί την κυριαρχία του. Σεβόμαστε τους εταίρους μας της ΕΕ, τηρούμε τις υποδείξεις της ΕΕ, αλλά βεβαίως και της Moneyval που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τα θέματα διαφάνειας, αλλά μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί το 2019 και πολύ δε περισσότερο το 2020 με τη ψήφιση των κανονισμών για το ΚΕΠ, θεωρούμε ότι το ΚΕΠ είναι απόλυτα ασφαλές και δεν έχουμε πρόθεση να αναστείλουμε τη λειτουργία του».

Κληθείς να αναφερθεί σε αριθμό ατόμων από τα οποία ενδεχομένως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αφαιρέσει τα διαβατήρια, ο κ. Νουρής είπε δεν πρόκειται να δώσει μια τέτοια πληροφορία και αναφέρθηκε ξανά στην τριμελή επιτροπή η οποία θα προβεί σε έλεγχο. «Εάν και εφόσον τεθούν ενώπιον μας συγκεκριμένα στοιχεία από το αρμόδιο αυτό όργανο, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες εκεί και όπου θα παρατηρηθεί παραβίαση της νομοθεσίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των ανακλήσεων και κατά πόσον έχουν ανακληθεί και άλλες παροχές υπηρεσιών, όπως των δικηγόρων ή των γραφείων πολιτογράφησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν έχει γίνει ανάκληση και υπενθύμισε ότι με την πρόσφατη ψήφιση των κανονισμών θεσπίζεται ξεκάθαρα πλέον ποιος δικαιούται να είναι πάροχος υπηρεσιών. «Το θέμα είναι εάν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, μέσα από την έρευνα που θα γίνει, διαπιστωθεί ότι στο στάδιο που υποβλήθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα, υπάρχει δόλος εκ μέρους του παρόχου υπηρεσιών, να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στη Δημοκρατία για να το επιληφθούν», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με μια σύγχιση για τους δικαιούχους και κενά στη νομοθεσία και κατά πόσον ο ίδιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι εάν κάποιος δεν πληροί τις προδιαγραφές, θα του αφαιρεθεί το διαβατήριο, ο κ. Νουρής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία σύγχιση, η εξέταση όποιων θεμάτων για προγενέστερες ή και πρόσφατες αιτήσεις αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου. «Επομένως εάν τεθούν ενώπιον του τέτοια θέματα, να είστε βέβαιοι ότι θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις», επεσήμανε.

Τέλος, κληθείς από εκπρόσωπο του Al Jazeera να σχολιάσει τις τοποθετήσεις διαφόρων επικριτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει δράση για να λύσει αυτά τα προβλήματα μόνο όταν εκτίθεται σε διάφορα ΜΜΕ ή φορείς, ο κ. Υπουργός είπε: «Επιτρέψετε μου να πω ότι συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε για το είδος των ερωτήσεων του Al Jazeera και ιδιαίτερα γιατί έχει επιλέξει αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ερευνήσει και να δημοσιοποιήσει στο σύνολό τους αναληθή και παραπλανητικά στοιχεία για το ΚΕΠ, όταν μάλιστα μόλις πρόσφατα αυτό το πρόγραμμα έχει ισχυροποιηθεί τα μέγιστα με την εισαγωγή σωρείας μηχανισμών ελέγχου.

Πραγματικά, είναι ένα ερώτημα που πλανάται για εμάς, γιατί το δίκτυό σας άραγε δεν ερευνά την Τουρκία για το δικό της πρόγραμμα πολιτογράφησης; Πως μπορούμε να κρίνουμε σαν αξιόπιστη την πρόσθεση του σταθμού σας όταν ιδιοκτησιακά ανήκεται σε μια χώρα που μόλις πρόσφατα στήριξε την τουρκική οικονομία με 15 δις ευρώ; Πως μπορούμε να θεωρήσουμε ειλικρινείς τις προθέσεις που τίθενται ενώπιόν μας από ένα κρατικό κανάλι που στη χώρα του φιλοξενείται τουρκική στρατιωτική βάση; Είναι πραγματικά άξιο απορίας το πως απαντά το Al Jazeera για τα διαβατήρια που η Τουρκία έχει παραχωρήσει στους τρομοκράτες της Χαμάς; Όταν απαντηθούν εκ μέρους του Al Jazeera το σύνολο αυτών των ερωτήσεων, νομίζω θα μπορεί και η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει τις δικές της τοποθετήσεις επί αυτών των ενεργειών, και να καταλάβει το σύνολο όσων μας ακούν και στην Κύπρο και στο εξωτερικό για τις προθέσεις που έχει το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ».

Σε άλλη ερώτηση που απευθύνθηκε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και τον Εμίρη του Κατάρ, ο κ. Κούσιος είπε ότι προ κάποιων εβδομάδων υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, την περίοδο που απλώς υπήρχε πληροφόρηση ότι το Al Jazeera διερευνούσε το θέμα και πιθανώς να προέβαινε σε δημοσίευση γι αυτό.

(ΕΚ/ΔΚ/ΙΚ/ΕΙ)