Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2020 09:03

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε τη Διεθνή αυτή Ημέρα στις 15 Ιουνίου 2007, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης. Ο Γκάντι έζησε από το 1869 μέχρι το 1949 κι ήταν ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας, αλλά και πρωτοπόρος εμπνευστής της φιλοσοφίας και στρατηγικής της μη βίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα, η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας αποτελεί άριστη ευκαιρία «να διαδώσουμε παντού το μήνυμα της μη βίας, μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκπαίδευση». Το ψήφισμα επαναβεβαίωσε «τη διαχρονικότητα της αρχής της μη βίας ανά το παγκόσμιο» και παράλληλα την ανάγκη «για επικράτηση ειρήνης, ανεκτικότητας και κατανόησης».

Παρουσιάζοντας το ψήφισμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, εκ μέρους των 140 υποστηρικτικών χωρών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας κ. Anand Sharma είχε αναφέρει ότι η ευρεία υποστήριξη του ψηφίσματος αντικατόπτριζε τον παγκόσμιο σεβασμό για τον Μαχάτμα Γκάντι και την πάντα επίκαιρη φιλοσοφία του. Ο ίδιος ο Γκάντι είχε πει χαρακτηριστικά: «Η μη βία είναι η σπουδαιότερη δύναμη που διαθέτει η ανθρωπότητα.  Είναι πιο ισχυρή κι απ’ το ισχυρότερο όπλο που έχει επινοηθεί ποτέ από άνθρωπο».

Η μη βία - ή αλλιώς μη βίαιη αντίδραση - απορρίπτει τη χρήση σωματικής βίας για την επίτευξη κοινωνικών ή πολιτικών αλλαγών. Αυτή η μορφή κοινωνικού αγώνα, που συχνά αποκαλείται και «πολιτική των απλών ανθρώπων», έχει υιοθετηθεί μαζικά από πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, στην προσπάθειά τους για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συμμεριζόμαστε την αρχή της μη βίας. Σεβόμαστε τη φιλοσοφία και τις νουθεσίες του Γκάντι, που ισχύουν ακόμη και σήμερα. Στη χώρα μας, η Κοινωνία των Πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις διατρανώνουν με κάθε ευκαιρία την πεποίθησή τους κατά της βίας. Με ήθος και αξιοπρέπεια εργάζονται αθόρυβα για επίτευξη των στόχων που θέτουν στον τομέα τους, προβαίνοντας, όποτε χρειαστεί, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και άλλες συναφείς ενέργειες. Η κοινωνική αλλαγή  και η κοινωνική δικαιοσύνη μόνο με αυτούς τους τρόπους μπορούν να επιτευχθούν.

(IK/ΕΙ)