Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2018 11:45

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 (18 Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα: νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» αλλά και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (19 Μαΐου 2018), προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν τους πολλαπλούς ρόλους των μουσείων και τη θέση που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Τα μουσεία είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών και επαφών, εμπλουτίζουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την καλλιέργεια επικοινωνίας, κατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών. Το φετινό θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα: νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον κομβικό ρόλο των μουσείων, στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Απαιτούνται επίσης νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή και στην αναλογική τους μορφή).

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από την 18η Μαΐου και διαρκούν από μια μέρα μέχρι και ένα μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο. Το 2017 στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότερα από 36,000 μουσεία σε 157 χώρες. Στην Κύπρο το πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε 27 διαφορετικά μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους από τις 5 μέχρι τις 27 Μαΐου 2018. Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων κυκλοφορεί ψηφιακά και το κοινό μπορεί να το βρει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων (www.mcw.goc.cy/da), στις ιστοσελίδες των μουσείων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, όπως και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.

Για το πρόγραμμα των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, πατήστε εδώ.

 

(ΜΓ/ΕΙ)