Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2018 11:09

Ερευνητικό Κέντρο ΓΤΠ – Δήμου Λάρνακας αποκτούν οι δημότες της Λάρνακας

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Οι δημότες της Λάρνακας πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά

Στόχος του Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ)  και του Δήμου Λάρνακας είναι να φέρει τους δημότες της Λάρνακας πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τις πρώτες δημοσιογραφικές προσπάθειες  της πόλης τους, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Τελώντας τα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου στη Λάρνακα, το βράδυ της 14ης Μαΐου 2018, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε πως «η προστασία, αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης, αλλά αποτελεί και ισχυρό μέσο αντίστασης απέναντι σε τυχόν φθορά ανθρώπινων αξιών». Η πολιτεία, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δημιουργεί ή/και στηρίζει τις απαραίτητες υποδομές ενός δικτύου λειτουργίας και παραγωγής στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού, προσθέτοντας πως είναι όμως η ίδια η κοινωνία που θα είναι πάντα ο κύριος πρωταγωνιστής της πολιτιστικής δημιουργίας. «Είναι, λοιπόν, με ικανοποίηση που παραδίδουμε σήμερα στον Δήμο, στην κοινωνία και στους πολίτες μια υποδομή όπως αυτή του Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών», τόνισε ο κ.  Προδρόμου συγχαίροντας το  ΓΤΠ και τον Δήμο Λάρνακας.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Διευθύντρια του ΓΤΠ υπογράμμισε πως ο στόχος που έθεσε το Γραφείο για την καλύτερη, ευκολότερη και πιο πρακτική εξυπηρέτηση των δημοτών της Λάρνακας, αλλά και συνολικά όλων των πολιτών της Κύπρου, παίρνει σάρκα και οστά. Το Αρχείο Εφημερίδων είναι πλέον προσβάσιμο, και από το 2016 εντελώς δωρεάν μετά από Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στα Ερευνητικά Κέντρα του ΓΤΠ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Η πλήρης αποκέντρωση του Αρχείου Εφημερίδων του ΓΤΠ επιτυγχάνεται, αφού σύντομα θα ιδρυθούν Ερευνητικά Κέντρα σε Πάφο και Αγία Νάπα, προσφέροντας πρόσβαση σε κάθε πόλη της ελεύθερης Κύπρου. Η κα Μιχαηλίδου υπενθύμισε πως το Αρχείο Εφημερίδων του ΓΤΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχεία ελληνόφωνων, αγγλόφωνων και τουρκόφωνων εφημερίδων, που εκδίδονται στην Κύπρο από το 1878. Αναφέρθηκε επίσης στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ώστε να προχωρήσει η ψηφιοποίηση ακόμη περισσότερου υλικού. «Είναι ένα αρχείο, που αποτελεί καταγραφή 140 χρόνων Ιστορίας και Πολιτισμού του τόπου και των ανθρώπων μας», είπε η Διευθύντρια του ΓΤΠ, εκφράζοντας υπερηφάνεια που το Γραφείο του οποίου προΐσταται πρωτοστατεί στην προσπάθεια προστασίας των πολιτιστικών και ιστορικών αυτών στοιχείων. Η κα Μιχαηλίδου ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας, για την εξαιρετική συνεργασία και παραχώρηση του χώρου όπου στεγάζεται το Ερευνητικό Κέντρο, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα για την προσωπική του εμπλοκή και πίστη στην προσπάθεια αυτή.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων αναφέρθηκε σε μέρα υλοποίησης ενός οράματος και επίτευξης ενός στόχου – τη σύσταση στη Λάρνακα ενός ολοκληρωμένου Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους, είπε ο κ. Βύρας, τονίζοντας πως αυτό ισχύει και στο πρόγραμμα του Δήμου Λάρνακας. Υπογράμμισε την προσφορά του ΓΤΠ προς την κατεύθυνση αυτή με την τοποθέτηση του Ερευνητικού Κέντρου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λάρνακας. Σημείωσε πως το Κέντρο αυτό συστεγάζεται στον πρώτο όροφο της Πρώην Οθωμανικής Τράπεζας μαζί με το Ίδρυμα «Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας» όπου σύντομα θα μεταφερθεί και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Λάρνακας, με απώτερο σκοπό τη συγκέντρωση στον χώρο αυτό, ενός ολοκληρωμένου Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού.

Στον χώρο φιλοξενείται ,επίσης, φωτογραφική έκθεση που ετοίμασε το ΓΤΠ με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λάρνακας.

(ΕΧ/ΑΧ/ΣΧ)