Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2021 15:08

Αναφορά στο Κυπριακό σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. António Guterres παραχώρησε χθες (28.1.2021), στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του για τον ΟΗΕ για το 2021.

Μετά το τέλος της εναρκτήριας ομιλίας του, ο κ. Guterres απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε σχέση με το Κυπριακό, Τουρκάλα ανταποκρίτρια του πρακτορείου Αναντολού, αναφερόμενη στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του κ. Guterres με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη καθώς και την έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, ρώτησε τον Γενικό Γραμματέα πού και πότε θα συγκαλέσει τη συνάντηση 5+1. Παράλληλα, αναφερόμενη στη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη «μας αξίζει χωριστό κράτος» κάλεσε το κ. Guterres να διευκρινίσει αν θα παραμείνει στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ή θα είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να συγκαλέσει στις αρχές Μαρτίου, μια συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Έθνη, τις δύο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπλήρωσε ότι αποφάσισαν αυτή η συνάντηση να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αλλαγές στη διοίκηση της «βόρειας Κύπρου» και επομένως είναι σημαντικό να υπάρχει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινά μεταξύ τους για το πώς βλέπουν το μέλλον και πώς βλέπουν τα πράγματα να προχωρούν.

«Έχω εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η εντολή αναφέρεται ρητά σε διζωνική, δικοινοτική λύση.

Προφανώς, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στη συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, αν υπάρχει συμφωνία των μερών για διεύρυνση του πεδίου των διαπραγματεύσεων, να το μεταφράσει ως κοινή συμφωνία επ' αυτού.

Το πρώτο βήμα είναι να φέρουμε τα μέρη μαζί, να τα ακούσουμε και να δούμε το αποτέλεσμα της συζήτησης. Το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω όλους και να βγάλω τα συμπεράσματα της συζήτησης στη βάση ότι τα μέρη μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη για το μέλλον» κατέληξε. 

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης και την απάντηση του Γενικού Γραμματέα στα αγγλικά πατήστε εδώ.

ΕΧ/ΕΧΡ