Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2021 13:04

Συμμετοχή της Κύπρου στην Υπουργική Σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο και υιοθέτηση της Διακήρυξης για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης εκπροσώπησε σήμερα την Κύπρο στην Υπουργική Διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) με θέμα τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, κατά την οποία υιοθετήθηκε Υπουργική Διακήρυξη.

Πρόκειται για τη Διάσκεψη των Υπουργών αρμόδιων για θέματα θαλάσσιων υποθέσεων της ΕγΜ, στην οποία συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με 15 χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης (Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Συρία, Τουρκία, Τυνησία, και η Παλαιστινιακή Αρχή). Της Διάσκεψης συμπροέδρευσαν ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Virginijus Sinkevicius, ο Υπουργός Μεταφορών της Ιορδανίας κ. Marwan Alkhitan και ο Γενικός Γραμματέας της ΕγΜ κ. Nasser Kamel.

Κύριο θέμα της Διάσκεψης ήταν η ανασκόπηση της δράσης και της προόδου επί των προτεραιοτήτων που είχαν εξαγγελθεί στο πλαίσιο της 1ης Υπουργικής Διακήρυξης το 2015, καθώς και η ανταλλαγή εισηγήσεων με σκοπό την ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας ανάμεσα στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης τονίστηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕγΜ στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην προώθηση των περιφερειακών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης βεβαιώθηκε από όλα τα συμμετέχοντα κράτη η πολιτική βούληση για προώθηση προγραμμάτων και έργων στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας σε σχετική του παρέμβαση εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται προς την επίτευξη των στόχων που έχουν καθοριστεί ως προς την ενίσχυση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι, η Κύπρος στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, της οποίας βασική συνιστώσα αποτελεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα αξιοποιήσει την δυναμική της γαλάζιας ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των θαλάσσιων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων που συνδράμουν  στην επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο, ο κ. Δημητριάδης τόνισε την σημασία συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο, και πιο συγκεκριμένα στην ανάγκη πλήρους ευθυγράμμισης με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε επίσης τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου επισημαίνοντας ότι η Κύπρος εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό του Μνημονίου Συνεννόησης για τη Μεσόγειο για τον Έλεγχο Κράτους Λιμένα (Med-MoU), του οποίου η Κύπρος προεδρεύει για τα επόμενα τρία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί ο ρόλος αυτού του θεσμού σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μεσογειακά κράτη.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητριάδης υιοθετώντας την Διακήρυξη, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να εργαστεί εποικοδομητικά με όλα τα κράτη της Μεσογείου σε μια προσπάθεια οικοδόμησης συνεργασιών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας.

 

(ΙΚ/ΕΧΡ)