Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-02-2021 14:54

Επέτειος της ένταξης της Κύπρου στην UNESCO, 6 Φεβρουαρίου 1961-2021

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει ότι για να τιμήσει την επέτειο των εξήντα χρόνων από την ένταξη της Κύπρου ως κράτος μέλος στην UNESCO, θα φωτίσει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου σε χρώμα  μπλε.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τη σπουδαιότητα αυτού του Οργανισμού, στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και των Επιστημών. Η ένταξη της χώρας μας στην UNESCO το 1961, στην αυγή της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαρτυρά τη σημασία αυτής της απόφασης, εφόσον δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, ώστε η Κύπρος να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε τομείς αιχμής, που θα συνέβαλλαν, και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο, στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του σύγχρονου πολιτισμού. Η αειφόρος ανάπτυξη, όπως διαγράφεται κυρίως στις μέρες μας, οφείλει να έχει ως βάση τις πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτές διασώθηκαν μέσα από την παγκόσμια κληρονομιά. Αυτή η αρχή συνοψίζει την αποστολή της UNESCO, καθώς, ως οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, πρεσβεύει την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ισότητας, αλλά και το όραμα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σε αυτή τη βάση, η διαχρονικά στενή σχέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με την UNESCO διαφαίνεται μέσα από την επικύρωση συμβάσεων και σχετικών δράσεων και ενεργειών, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτές περιλαμβάνουν τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1972 και μέχρι στιγμής έχει επικυρωθεί από 194 κράτη μέλη. Από την Κυπριακή Δημοκρατία επικυρώθηκε το 1975, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επικύρωση της Σύμβασης τον χρόνο που ακολούθησε την Τουρκική Εισβολή με τις δραματικές συνέπειες, φανερώνει τις συστηματικές και στοχευμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για προστασία και διατήρηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Οι άλλες δύο σημαντικές Συμβάσεις της UNESCO, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι η Σύμβαση για την Παρεμπόδιση και Πρόληψη της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Κυριότητας Πολιτιστικής Περιουσίας του 1970 και η Σύμβαση για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης, η οποία υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954 και των Δύο Πρωτοκόλλων της. Την περίοδο 2007-2011 το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, διετέλεσε μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Δεύτερου Πρωτοκόλλου της εν λόγω Σύμβασης, διαδραματίζοντας, επίσης, ρόλο στη σύνταξη των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του. Επιπλέον, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μεταξύ 2015 – 2019, αποτέλεσε εκλελεγμένο μέλος της Επιτροπής της Σύμβασης, ενώ εξίσου δραστήριο είναι και στην Επιτροπή της Σύμβασης του 1970 όπου επίσης υπήρξε εκλελεγμένο μέλος με διάφορες θητείες, μέχρι το 2019. Σημειώνεται ακόμη ότι υπήρξε μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και έχοντας εντάξει τρεις θέσεις στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πάφου (Κάτω Πάφος και Τάφοι των Βασιλέων) και των Κουκλιών το 1980, τις  δέκα Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες στο Τροόδος (εννέα εκκλησίες κηρύχθηκαν το 1985 και μια το 2001), και τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας το 1998 – το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσα από το πολύπλευρο έργο του, προωθεί δράσεις διαχείρισης, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης  των σημαντικών αυτών μνημείων και της Ιδιάζουσας Παγκόσμιας Αξίας τους. Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, έχει εντάξει στον Δοκιμαστικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ένα σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών χώρων και φυσικών τοπίων της Κύπρου.

Πυρήνας όλων των εργασιών είναι η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, με γνώμονα την ανάπτυξη στη βάση των πολιτιστικών μας αξιών και παραδόσεων.

Μέσα από το φωτισμό του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου στις 6 Φεβρουαρίου 2021, το Τμήμα Αρχαιοτήτων μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος, αλλά και σεβασμού των πανανθρώπινων αξιών, ώστε να καλωσορίσουμε, ως ανθρωπότητα, καλύτερες μέρες.

ΕΧ/ΣΧ