Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2021 10:20

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - 27 Φεβρουαρίου -

Η Παγκόσμια Ημέρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου. Η Ημέρα αυτή αναγνωρίσθηκε κι ανακηρύχθηκε από δώδεκα χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία και Φινλανδία). 

Το 2014 αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο για πρώτη φορά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και διεθνείς οργανώσεις. Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ γιορτάζεται σε περισσότερες από 89 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Ιστορικά, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπήρχαν από τον 18ο αιώνα και βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή κοινωνικών κινημάτων και αλλαγών.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ 2021 είναι να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να συνεργαστούμε.  Αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθούν τα επιτεύγματα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επιτρέποντας παράλληλα σε μικρές αναπτυσσόμενες Οργανώσεις να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Παρέχει το έναυσμα στις ΜΚΟ να μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους και να διαφωτίσουν την Κοινωνία των Πολιτών για τις αξίες και τη σημαντικότητα των δράσεών τους.

Με αφορμή την Ημέρα, η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, η τρομερή δουλειά που γίνεται από τις ΜΚΟ σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει στο κρίσιμο έργο τους, χωρίς φόβο.»

Επιπρόσθετα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Josep Borrell δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την ουσιώδη συνεισφορά των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώ η Anna Rurka, Πρόεδρος της Διάσκεψης των Διεθνών ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε: «Η 27η Φεβρουαρίου είναι μία σημαντική μέρα για την Κοινωνία των Πολιτών. Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τιμάμε όλες τις Οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας των ΜΚΟ, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννης Γιαννάκη θα συμμετάσχει στη διαδικτυακή Διάσκεψη των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο «Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ σε καταστάσεις συγκρούσεων». Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2021, με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό έργο της Κοινωνίας των Πολιτών, που εστιάζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη συμφιλίωση και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. 

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τιμάμε την Ημέρα αυτή και συμμεριζόμαστε τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αλλαγή που η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να επιφέρει στον σύγχρονο κόσμο και αναγνωρίζουμε τον σπουδαίο της ρόλο. Την ενδυναμώνουμε με καινοτόμες πολιτικές, όπως τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Έτσι, ενισχύουμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικής του Κράτους. Τέλος, εκσυγχρονίζουμε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΜΚΟ, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ρόλου τους και αυξάνοντας την αξιοπιστία των πολιτών σε σχέση με το σημαντικό έργο που επιτελούν.

(ΕΙ)