Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2021 12:28

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου κατά την παρουσίαση του Έργου για την εισαγωγή Συστήματος Αυτοματοποίησης Σημείων Συναλλαγής για το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην εναρκτήρια παρουσίαση ενός Έργου στρατηγικής σημασίας για το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ΤΤΥ). Το Σύστημα Αυτοματοποίησης Σημείων Συναλλαγής αποτελεί τη ναυαρχίδα των έργων που υλοποιήθηκαν και θα υλοποιηθούν για το Τμήμα. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να πάρει σάρκα και οστά ένα όραμα που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και πέρασε από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης του 2013. Ωστόσο, με το πείσμα και την αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε και με τη στενή συνεργασία του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και του Υφυπουργείου, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ξεκινούμε την υλοποίηση ενός έργου με προϋπολογισμό € 2.254.383 πλέον Φ.Π.Α., το μεγαλύτερο που αναλήφθηκε μέχρι σήμερα για το ΤΤΥ. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής και του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών για τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και να τους καλέσω, μαζί με τον Ανάδοχο του Έργου, την κοινοπραξία COSMOS COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. και CBS IT SYSTEMS CYPRUS LTD να εργαστούν άοκνα για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Τα χαρακτηριστικά του έργου και τα οφέλη που θα προκύψουν για το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών θα αναλυθούν στη συνέχεια. Ως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, θα ήθελα να εκφράσω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γενικότερα για την ενίσχυση του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών με κάθε τρόπο ούτως ώστε να καταστεί ένας τεχνολογικά εξελιγμένος οργανισμός, ο οποίος να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα του τόπου. Ο τομέας των ταχυδρομικών υπηρεσιών έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Από τη μια, ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων έχει γίνει κατ’ εξοχήν ψηφιακός με αποτέλεσμα η παραδοσιακή αλληλογραφία να μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, η τεχνολογία έχει ανοίξει νέους δρόμους δραστηριότητας για τα ταχυδρομεία, κυρίως με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επενδύοντας στον τομέα αυτό, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έχει αναβαθμίσει και επεκτείνει τα τελευταία 2 χρόνια το δίκτυο των αυτόματων θυρίδων 24ωρης παράδοσης δεμάτων Parcel24, αυξάνοντας τα σημεία εγκατάστασης σε 11, ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν ακόμη 4, ανά το παγκύπριο. Η υπηρεσία έχει αγκαλιαστεί από το κοινό ενώ κατά τη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης φάσης της πανδημίας αξιοποιήθηκε για την αποσυμφόρηση των ταχυδρομικών γραφείων.

Ακόμη, έχει ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του το σύστημα «THALIS», ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης ταχυδρομικών αντικειμένων, που ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής, καλύπτοντας με τα συνδεδεμένα με αυτό συστήματα τις νέες απαιτήσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών ταχυδρομικών κανονισμών. Το σύστημα «THALIS», θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της διαχείρισης των εισερχόμενων αντικειμένων ενώ θα προσδώσει ευελιξία στις τελωνειακές διατυπώσεις με στόχο τη θεαματική βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Λεπτομέρειες για το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα δοθούν σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί σύντομα.

Το έργο της Αυτοματοποίησης Σημείων Συναλλαγής, θα επιφέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των ταχυδρομικών γραφείων και του Τμήματος γενικότερα. Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το έργο ως άλμα προς τον εκσυγχρονισμό. Η αλλαγή που θα επέλθει θα είναι ορατή προς τον πολίτη, με την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού και με την υιοθέτηση νέων πρακτικών και διαδικασιών εξυπηρέτησης, τόσο στα ταχυδρομικά γραφεία όσο και από το διαδίκτυο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υιοθέτηση ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης βρίσκει εφαρμογή και στα ταχυδρομεία παρόλο που εξ ορισμού, διαχειρίζονται αντικείμενα σε φυσική μορφή. Κατακόρυφη αναμένεται να είναι η βελτίωση και σε όλες τις διαχειριστικές εργασίες καθώς και στα επίπεδα ελέγχου και ασφάλειας.

Το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έχει χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης πολιτικής και εξυπηρέτησης του πολίτη, αφού έχει παρουσία παγκύπρια, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία των επτά Κέντρων Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ.), τα οποία σύντομα θα αυξηθούν κατά ένα, καλύπτοντας εκτός από τις πόλεις και 4 αγροτικές περιοχές. Η τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί και στην περίπτωση των ΚΕ.ΠΟ. με την λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για γρήγορη και εύκολη διευθέτηση ραντεβού σε όλα τα ΚΕ.ΠΟ., κάτι που συνέτεινε στην αποσυμφόρηση κατά την διάρκεια της πανδημίας καθώς και στην βέλτιστη διαχείριση του προσωπικού.

Τελειώνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου, διαβεβαιώνω ότι ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών θα συνεχίσει και με νέα έργα, δίνοντάς του τα εργαλεία για να μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή του. Εκφράζω για ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μου προς το Υφυπουργείο και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για τη συνεργασία.

 

(AT)