Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-03-2021 15:06

Κατάσταση Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών υπό το φως των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19

Το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) από την αρχή της πανδημίας του Covid-19 παρακολουθεί τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συλλέγει στοιχεία για τον όγκο δεδομένων σταθερής και κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης, καθώς και τον όγκο λεπτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Το γραφικό που ακολουθεί αποτυπώνει την συνολική % μεταβολή ανά δεκαπενθήμερο από τις 16/3/2020 μέχρι και τις 28/2/2021. Τα στοιχεία αφενός καταδεικνύουν την μεγάλη στροφή στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν και αφετέρου πιθανές μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.

Τα στοιχεία σε δεκαπενθήμερη βάση καταδεικνύουν τα εξής:

  • Την γενικότερη χρήση δεδομένων κινητής ευρυζωνικής αφού το ποσοστό αύξησης έναντι του δεκαπενθήμερου μέσου όρου των μηνών Δεκ’19-Φεβ’20 στην αρχή της πανδημίας ήταν 19% και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το ποσοστό αύξησης ανήλθε στο 73%, σχεδόν δηλαδή τετραπλασιάστηκε.
  • Την αναμενόμενη αύξηση των δεδομένων σταθερής ευρυζωνικής κατά 50% περίπου τις περιόδους που ήταν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
  • Οι διακυμάνσεις στους όγκους δεδομένων σταθερής και κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης επηρεάζονται από τα περιοριστικά μέτρα με την άρση να προκαλεί μείωση στους όγκους. Ως εκ τούτου αναμένονται μειώσεις στα στοιχεία που θα αφορούν την εβδομάδα 1-7/3/2021 λόγω της επιστροφής των μαθητών της Α’ και Β΄ Λυκείου.
  • Μικρές αυξομειώσεις στον όγκο λεπτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με σημαντική πτώση κατά τις περιόδους των διακοπών και των εορτών.

Γραφικά

ΕΧ/ΕΙ