Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2018 10:07

Το Κυπριακό και το θέμα των αγνοουμένων στη συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ευκαιρία του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον μεταξύ 22-24 Μαΐου 2018, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Jonathan Cohen.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η γενικότερη κατάσταση στην Κύπρο και ειδικότερα, η κατάσταση στασιμότητας ως προς τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Προεδρικός Επίτροπος επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά στην  ετοιμότητά της για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου αυτές σταμάτησαν και στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, υπό την προϋπόθεση της άρσης της αδιαλλαξίας και των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε δε, ότι η Κύπρος παραμένει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.     

Συζητήθηκε, επίσης, η τραγική κατάσταση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, επί του οποίου ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι οι εξελίξεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας να παρέχει πληροφορίες και πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όσον αφορά στις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών αλλά και για τις σκόπιμες μετακινήσεις οστών. Ζήτησε ακολούθως από τον Αμερικανό αξιωματούχο όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συνεργάζονται για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος και παράλληλα, να ασκήσουν σχετικές πιέσεις προς την Τουρκία.

Ο κ. Φωτίου συζήτησε, επίσης, τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και ειδικότερα τη λειτουργία των σχολείων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, καθώς και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, καθώς και των άλλων πτυχών, στο πλαίσιο και των αρμοδιοτήτων του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ο κ. Φωτίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Αμερικανικής Βουλής, Δημοκρατικό βουλευτή κ. Ed Royce, όπως και με τον ελληνοαμερικανικής καταγωγής Δημοκρατικό βουλευτή κ. John Sarbanes.

(ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα