Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2021 18:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην τελετή έναρξης του Προγράμματος Erasmus+, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης που σηματοδοτεί την έναρξη της Νέας Προγραμματικής Περιόδου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2021-2027.

Αδιαμφισβήτητα, το Erasmus+ αποτελεί το εμβληματικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Νεολαίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την ανάπτυξη των Ευρωπαίων πολιτών, επιτρέποντας σε εκατομμύρια νέες και νέους να βιώσουν εμπειρίες μάθησης μέσα από ανταλλαγές στην Ευρώπη, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Καλύπτει πλέον όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και τη σχολική εκπαίδευση έως την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων. Υποστηρίζει, επίσης, τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής για τη νεολαία και προωθεί τη συμμετοχή στον αθλητισμό.

Με προϋπολογισμό 26,2 δισεκατομμύρια και συνολική δαπάνη πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027, σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αναδεικνύεται η σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση και τη νεολαία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε όλοι τις προσπάθειες που έγιναν και μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένα όσο το δυνατό πιο ισχυρό Πρόγραμμα Εrasmus+ υπολογίζοντας τώρα στην εφαρμογή. Το Erasmus+ μπορεί να βοηθήσει τις χώρες μας να υλοποιήσουν τις προσπάθειες για μια πιο δίκαιη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς. Για μια Ευρώπη ψηφιακά αναβαθμισμένη και με πράσινο και με πράσινο περιεχόμενο, προσφέροντας παράλληλα στους Ευρωπαίους πολίτες εμπειρίες κινητικότητας και αλληλοκατανόησης, ικανές να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.  Εμβληματικές πρωτοβουλίες του Προγράμματος, όπως τα Δίκτυα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, το DiscoverEU, τα Επαγγελματικά Κέντρα Αριστείας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες, όπως οι Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+ και η κινητικότητα για ενήλικες εκπαιδευομένους, μπορούν να βοηθήσουν άτομα, ιδρύματα, οργανισμούς και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη, ευημερία και κοινωνική ένταξη.

Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε εθνικό επίπεδο για τα Προγράμματα Erasmus+ είναι σχεδόν πλήρης με τη συμμετοχή της Κύπρου να ενισχύει την κοινωνική ένταξη μέσα από τη βελτίωση των εθνικών πολιτικών, αυξάνοντας την εμπειρογνωμοσύνη των συμμετεχόντων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδεών και μεθόδων.

Κυρίες και κύριοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ σε μια διαχρονική προτεραιότητα του Προγράμματος Erasmus+, την κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς ένταξη που αποτελεί και μία από τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Το Πρόγραμμα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, ώστε να επωφεληθούν όλοι από τις ευκαιρίες του Προγράμματος, κυρίως όσοι έχουν λιγότερες ευκαιρίες ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω της προσωπικής ή οικονομικής τους κατάστασης, του κοινωνικού και πολιτιστικού υπόβαθρου, πρόσωπα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή στερούνται βασικών δεξιοτήτων.

Παράλληλα με την κοινωνική ένταξη, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση είναι ακόμα δύο σημαντικές διαστάσεις της νέας κοινωνικής ατζέντας για την Ευρώπη και ταυτόχρονα κύρια χαρακτηριστικά του Προγράμματος Erasmus+. Στην πραγματικότητα, οι διαστάσεις αυτές, που αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, είναι απαραίτητες για την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακάμψει από την οικονομική στενότητα που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 και να διασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η συμμετοχή των σχολείων, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων και άλλων οργανισμών της Κύπρου στο Πρόγραμμα Erasmus+ βοηθά για να αποκομίσουν μαθητές και φοιτητές, εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό χρήσιμες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας και να αναπτύξουν τις ικανότητες ενός ενεργού, αλληλέγγυου και δημοκρατικού Ευρωπαίου πολίτη. Η ενίσχυση της κινητικότητας, μέσω της αυτόματης αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων ανώτερης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης και των περιόδων μάθησης στο εξωτερικό, αποτελεί επίσης μέτρο προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια ώστε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης να γίνει πραγματικότητα ως το 2025.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή και το προσωπικό του Ιδρύματος Διαχείρισης Διά Βίου Μάθησης, τόσο αυτό που εργάζεται σήμερα στο Ίδρυμα, όσο και αυτό που εργάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα την τέως Διευθύντρια Δρα Ανδρούλα Παπαναστασίου, για τη συνεχή της προσπάθεια να προωθήσει το  Πρόγραμμα Erasmus+ και να βοηθήσει όλους όσοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχρονική στήριξη στο Πρόγραμμα καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτό, βιώνοντας ανταλλαγές μάθησης στην Ευρώπη.

(ΜΓ)