Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2018 18:07

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση «Πενταδάκτυλος: Τόσο κοντά μα τόσο μακριά»

Πρωτίστως θα ήθελα να συγχαρώ το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστηµίου Νεάπολις Πάφου που ενόψει του εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας Περιβάλλοντος αποφάσισε να διοργανώσει την προβολή της ταινίας «Πενταδάκτυλος: Τόσο κοντά μα τόσο μακριά» καθώς και τους συντελεστές της ταινίας, Πασχάλη Παπαπέτρου και Γιώργο Κωνσταντίνου.

Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βοτανικού παράδεισου. Πάνω από 8% των φυτών του νησιού, δηλαδή 145 διαφορετικά είδη και υποείδη, είναι ενδημικά της Κύπρου και  μοναδικά για  την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, από τα οποία τα  56 είναι ενδημικά του Πενταδακτύλου.

Μετά την τουρκική  εισβολή του 1974 ο Πενταδάκτυλος, ως οικότοπος με όλα τα μοναδικά είδη και υποείδη χλωρίδας και πανίδας τα οποία φιλοξενεί, έχει υποστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη πίεση από μη βιώσιμες δραστηριότητες (λατομεία, δόμηση κ.ά.) που έχουν επηρεάσει τη μορφολογία της οροσειράς και τους φυσικούς οικοτόπους και απειλούν με εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν δεκατέσσερις σημαντικοί τύποι οικοτόπων, από τους  οποίους οι τέσσερις αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 92/43 / ΕΟΚ.

Η οροσειρά του Πενταδάκτυλου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς παρέχει ενδιαιτήματα και περιοχές αναπαραγωγής για διάφορα είδη ζώων και πουλιών.

Συγκεκριμένα έχουν αναγνωριστεί δεκαοκτώ είδη ερπετών, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της Οδηγίας για τους Οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα σπήλαια του Πενταδάκτυλου, παρέχουν θέσεις φωλιάσματος για τη σπάνια, προστατευόμενη Αιγυπτιακή φρουτονυκτερίδα (Rousettus aegyptiacus) και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη νυχτερίδων.

Επίσης στην περιοχή έχουν αναγνωριστεί 30 είδη πουλιών του Παραρτήματος I της Οδηγίας των Πουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 2009/147/EΕ) μεταξύ άλλων του Σπιζαετού (Aquila fasciata), της Αετοβαρβακίνας (Buteo rufinus) και του γύπα (Gyps fulvus).

Δυστυχώς, αυτή η μοναδική περιοχή κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της υπερβολικής λατόμησης, της υπερβόσκησης, των σκουπιδιών, του παράνομου κυνηγίου, της οικοδομικής ανάπτυξης και των στρατιωτικών  δραστηριοτήτων.

Τριάντα έξι παράνομα λατομεία  δραστηριοποιούνται  στην  οροσειρά του Πενταδακτύλου με αποτέλεσμα τη μεταβολή του ανάγλυφου, την απώλεια σημαντικών οικοτόπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Κύπριοι επιστήμονες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, προειδοποιούν ότι, αν η λατόμηση δεν σταματήσει, οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον  θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες γι’ αυτό είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας.

Το Γραφείο μου σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα καθώς και επιστήμονες με γνώση στο αντικείμενο, κατάφερε να κυκλοφορήσει το 2017 ένα έντυπο που έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης  Ευρωπαίων και άλλων Αξιωματούχων, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τις  κατοχικές αρχές για εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής  προστασίας και τερματισμό της παράνομη λατόμησης. 

Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και κυρίως για τη διατήρηση της μορφολογίας της οροσειράς Πενταδακτύλου και την προστασία  των ειδών και οικοτόπων.

Βέβαια ο Πενταδάκτυλος δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία. Η ιστορία της Κύπρου είναι άρρηκτα δεμένη μαζί του. Κεφαλόβρυσα, κάστρα και ρήγαινες, Διγενήδες, εκκλησίες και μοναστήρια. Ένα βουνό φορτωμένο παράδοση, ιστορία, μνήμες και πόνο της προσφυγιάς. 

Η προκλητική σημαία του ψευδοκράτους πλάτους 425 μέτρων και ύψους 250 μας θυμίζει καθημερινά την κατοχή η οποία συνεχίζει να υφίσταται και συνεχίζει να μας πονά.

Κι ο Πενταδάχτυλος, κεφαλομάντηλο
πέντε κορφές, πέντε καρδιές.

Όπως γράφει και η Κλαίρη Αγγελίδου στο ποίημα της «Ο Πενταδάκτυλος, ο γιος μου».

Σας ευχαριστώ που θέσατε την εκδήλωση υπό την αιγίδα μου και μου δώσατε την ευκαιρία να είμαι απόψε μαζί σας.

-------------------------

ΑΧ/ΕΙ

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα