Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2021 11:37

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση για ανακήρυξη του Υποπτέραρχου ε.α. Νίκου Ήμελλου σε επίτιμο δημότη Έγκωμης

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην σημερινή εκδήλωση για την ανακήρυξη του Υποπτέραρχου ε.α. Νίκου Ήμελλου σε Επίτιμο Δημότη Έγκωμης.  Συγχαίρω τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Έγκωμης για αυτήν τους την απόφαση. 

Μας συγκινεί όλους ιδιαίτερα η σημερινή εκδήλωση. Από τα βάθη της καρδιάς μας ξεπηδούν έννοιες και συμβολισμοί που κυριολεκτικά μας συγκλονίζουν.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τιμώμενος σήμερα από τον Δήμο Έγκωμης Υποπτέραρχος κύριος Νικόλαος Ήμελλος έχει συνδέσει το όνομά του με δύο σύμβολα που βρίσκονται στον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, το Μνημείο «Μάνας Αγνοούμενου» και το αεροσκάφος τύπου Νοράτλας.   Δύο σύμβολα που αποτελούν  υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στους ήρωες μας που θυσιάστηκαν στο πεδίο της τιμής ή αγνοούνται προασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Τον καλωσορίζω από το βήμα της εκδήλωσης, συναισθανόμενος τη βαθειά συγκίνηση του ιδίου και της οικογένειας του. 

Το βράδυ της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974 πραγματοποιήθηκε η ηρωική αποστολή ΝΙΚΗ με τα μεταγωγικά αεροσκάφη NORATLAS για μεταφορά της Α’ Μοίρας Καταδρομών της Ελλάδας για στήριξη της Κύπρου στον αγώνα της κατά του βάρβαρου τούρκου εισβολέα.

Δυστυχώς, σε εκείνες τις τραγικές, γεμάτες αίμα και φωτιά μέρες, με την έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας, φίλια πυρά έπληξαν ορισμένο αριθμό μεταγωγικών. Ένα από αυτά, το «ΝΙΚΗ 4» που βρισκόταν σε πορεία προσγείωσης καταστράφηκε ολοσχερώς.  Ως αποτέλεσμα 31 καταδρομείς κα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Σοβαρά εβλήθη και το «ΝΙΚΗ 6» με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο δυο καταδρομέων και τον τραυματισμό 9 άλλων.

Σε ένδειξη του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης μας προς τους Ελλαδίτες αδελφούς που συμμετείχαν στην ανυπέρβλητη σε αυτοθυσία  επιχείρηση «Νίκη» τοποθετήθηκε στο χώρο του Τύμβου, ένα αεροσκάφος τύπου «NORATLAS», δωρεά του Ελληνικού κράτους, ως σφραγίδα των αδελφικών και ακατάλυτων μεταξύ μας δεσμών.

Η ιδέα για την αποστολή και την έκθεση ενός NORATLAS στην Κύπρο γεννήθηκε πρώτα στη δική του σκέψη. Και αυτό, όταν χειριζόμενος λίγα χρόνια μετά και ο ίδιος ως κυβερνήτης ένα NORATLAS αισθάνθηκε πόσο σημαντικό, ιστορικά και εθνικά, θα ήταν να επιστρέψει ένα τέτοιο αεροσκάφος στην Κύπρο ως απότιση φόρου τιμής στη θυσία των αεροπόρων και των καταδρομέων της αποστολής «ΝΙΚΗ». Με την πάροδο του χρόνου κι τις κοινές ενέργειες και τη συνεργασία των δυο κυβερνήσεων, η ιδέα του κυρίου Ήμελλου υλοποιήθηκε, και όλοι αισθανόμαστε για αυτό ευτυχείς και υπερήφανοι.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δείχνει τη μεγάλη αγάπη του κυρίου Ήμελλου για την Κύπρο και την αφοσίωση του στους ισχυρούς δεσμούς μας με τον μητροπολιτικό χώρο.

Το Μνημείο της Μάνας του Αγνοουμένου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται μνήματα Κυπρίων και Ελλαδιτών αξιωματικών και οπλιτών,  έγινε στην βάση δικής του σχεδιαστικής πρότασης. Μαζί δε με τον  εξ Ελλάδος γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν για τη δημιουργία του αφιλοκερδώς.

Σχεδιαστικά, το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα της Σαντορίνης. Το άγαλμα περιβάλλεται από 42 και 1619 ηφαιστειογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει –ιδιοχείρως από τον κύριο Ήμελλο - το όνομα των αγνοουμένων μας των περιόδων 1963-1964 και 1974. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο  ότι το άγαλμα της Μάνας περιστρέφεται αργά, δίνοντας την εντύπωση ότι αναζητά τον αγνοούμενό της και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους είναι μια από τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής βαρβαρότητας είναι.  Δυστυχώς, αν και έχουν παρέλθει 47 ολόκληρα χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης τους, περίπου 800 υποθέσεις αγνοουμένων μας παραμένουν αδιευκρίνιστες.  800 οικογένειες βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.  Μια τραγική και απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία.

Ένοχος και υπαίτιος για την απάνθρωπη αυτή κατάσταση είναι η κατοχική δύναμη, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για την διαιώνιση του  με τακτικισμούς και προσκόμματα.

Διερωτώμαι και κάθε οικογένεια αγνοουμένου διερωτάται, ως πότε η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ισχυροί της γης θα συνεχίσουν να ανέχονται την απάνθρωπη και ανάλγητη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης και την περιφρόνηση που επιδεικνύει στις βασικές αρχές και αξίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν τον πυλώνα των σύγχρονων πολιτισμένων κοινωνιών.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο κύριος Ήμελλος είναι ένας Έλληνας πατριώτης αδελφός που αξίζει της τιμής που του απονέμεται, όπως και του σεβασμού και της αγάπης όλων μας.

Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε, όπως ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε όλους τους αδελφούς μας από την Ελλάδα, με τους οποίους είμαστε ταγμένοι στον ίδιο αγώνα και ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ελπίδες.

Με τη δύναμη που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, αντιστεκόμαστε στις προκλήσεις και τους εκβιασμούς της κατοχικής δύναμης και υπερασπίζουμε την ελευθερία μας εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του.

Συγχαίροντας και το Δήμο Έγκωμης για την πρωτοβουλία του, και ευχαριστώντας επίσης όλους που παρευρίσκεστε στη σημερινή εκδήλωση, συνεχίζουμε τον δύσκολο μα συνάμα ιερό αγώνα μας  προκειμένου να δικαιωθούν και οι θυσίες όλων των ηρώων μας. 

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα