Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2021 18:13

O Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον ομόλογό του στη Μανάμα του Μπαχρέιν

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη σε επίσημη επίσκεψη στο Μπαχρέιν, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στην πρωτεύουσα Μανάμα με τον ομόλογό του κ. Abdullatif bin Rashid Alzayani, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν σε βάθος ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-Μπαχρέιν, σε συνέχεια και των επίσημων συνομιλιών, της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και των σχέσεων ΕΕ-Μπαχρέιν.

Οι δύο Υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την κοινή βούληση των δύο πλευρών, όπως αυτή προέκυψε από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη, για ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε αριθμό από συγκεκριμένους τομείς. Περαιτέρω, διαπίστωσαν ότι Κύπρος και Μπαχρέιν, ως μικρά νησιωτικά κράτη σε μια συχνά ταραχώδη περιοχή, έχουν κοινό συμφέρον να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενδυνάμωση του διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας, με τρόπο που να ενισχύεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας ανάμεσα σε άλλα και τη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αραβικών χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Μπαχρέιν, με το Ισραήλ. 

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν και τα επόμενα βήματα με στόχο την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων και μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων, της διεξαγωγής πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και της συνεργασίας σε επίπεδο Διπλωματικών Ακαδημιών, ενώ ανταλλάχθηκαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο προσχώρησης του Μπαχρέιν στο δίκτυο τριμερών μηχανισμών συνεργασίας που από κοινού έχουν εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής Κύπρος και Ελλάδα.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που το Μπαχρέιν δύναται να διαδραματίσει κατά τη συζήτηση συναφών ζητημάτων στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.   

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν και του θετικού ρόλου που συστηματικά διαδραματίζει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πρόθεσή του όπως στο προσεχές διάστημα προσκαλέσει τον κ. Alzayani σε πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών ΕΕ.  

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Συμφωνία για κατάργηση των θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Με το πέρας της συνάντησής τους, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Για το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Χριστοδουλίδη πατήστε εδώ.

(ΣΧ)