Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-09-2021 19:13

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε αποδήμους στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Saint Mary’s, στο Λονδίνο

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,

Είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνομαι έχοντας την ευκαιρία να εκκλησιαστώ μαζί σας στον ιστορικό για την ορθοδοξία μας ιερό αυτό ναό στο Λονδίνο. Η ορθόδοξη εκκλησία του Ηνωμένου Βασιλείου απέκτησε με την όλη δραστηριότητα της γερές ρίζες διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη ζωή των μελών της ελληνικής και της κυπριακής παροικίας και όχι μόνο. Ρόλο και κοινωνικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό, πέραν του καθαρώς θρησκευτικού. Στάθηκε δίπλα από τον κάθε συμπατριώτη μας, και μαζί με τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας έδωσε λύσεις και πρόσφερε ανακούφιση και ελπίδα στους πιο αδυνάτους και σε όσους υπόφεραν και υποφέρουν από τις δυσκολίες της ζωής.

Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μεγάλη προσφορά του αποδημήσαντος Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, που ξεκινώντας από το τώρα κατεχόμενο χωριό του, τον Μαραθόβουνο της Επαρχίας Αμμοχώστου, ακολούθησε πιστά τα βήματα της ορθοδοξίας και ευτύχησε να προσφέρει τα μέγιστα προς τον συνάνθρωπο του από την ποιμαντορική θέση στην οποία υπηρέτησε για 31 χρόνια.

Την ίδια στιγμή αισθάνομαι βέβαιος, και αισιόδοξος, ότι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ Νικήτας θα εκτιμηθεί το ίδιο για τις υπηρεσίες που συνολικά θα προσφέρει από τη θέση του. Ορίζοντας ως χρέος του από την αρχή «να κρατήσει αναμμένο το καντήλι της ορθοδοξίας στις Βρετανικές νήσους, και αυτό το καντήλι να το ανανεώνει με λάδι ανόθευτο και διαυγές, το λάδι της ορθοδόξου πίστεως».

Διερχόμαστε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη αναφορικά με τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να φέρει την ελευθερία απ’ άκρου εις άκρον στο νησί μας και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής που να υπόσχεται περισσότερα σε όλους τους κατοίκους της. Μια λύση που να τερματίζει ασφαλώς την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα μας, χωρίς τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Δυστυχώς, στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής προσέγγισης και τακτικής της, η ηγεσία της Τουρκίας και το εγκάθετο καθεστώς της στα κατεχόμενα προβάλλουν τώρα αξιώσεις για αναγνώριση της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ύπαρξης δυο χωριστών κρατών, θέσεις που συνδέονται και με την άλλη απαράδεκτη ενέργεια τους, της εξαγγελίας για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, δήθεν για επιστροφή των περιουσιών στους κατοίκους της.

Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε νέες διαπραγματεύσεις. Αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο και από την τουρκική πλευρά ότι η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη κάθε θέσης που υπονομεύει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργεί αδιέξοδο στις περαιτέρω προσπάθειες.

Θα επιμείνουμε στις υποστηριζόμενες από το διεθνές δίκαιο θέσεις μας. Στο πλευρό μας είναι όλοι οι απόδημοι μας με τις οργανώσεις των οποίων είμαστε συνεχώς σε επαφή για προώθηση των στόχων μας. Προς όλους εκφράζουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας, με την ευχή γρήγορα να τερματιστούν τα δεινά της ιδιαίτερης μας πατρίδας.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και την ευκαιρία να σας απευθύνω αυτά τα λόγια, και εύχομαι, μαζί, την προστασία όλων από την πανδημία που συνεχίζει να μας απειλεί, καθώς και την ευόδωση των προσωπικών στόχων του καθενός και των οικογενειών σας.

(ΡΜ/ΕΚ)