Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2021 10:47

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Έναρξη του Ετήσιου Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης «Άκης Κλεάνθους», στην Πάφο, χθες

Με χαρά βρίσκομαι και φέτος ανάμεσά σας, με την ευκαιρία του ετήσιου τουρνουά Καλαθόσφαιρας «Άκης Κλεάνθους», προκειμένου να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τον Άκη. Τον άνθρωπο εκείνο που έχει αφήσει σε όλους τέτοιες αναμνήσεις που μόλις τον σκεφτούμε γεμίζουμε με αισθήματα ευγνωμοσύνης, θετικές σκέψεις και αναγνώριση. Το τουρνουά θα γίνει στην αίθουσα του Α΄ Λυκείου Πάφου που έχει πάρει δικαίως και τόσο ταιριαστά το όνομά του. Αυτή την αίθουσα άθλησης που χρησιμοποιούν ως έδρα τα τμήματα καλαθοσφαίρισης του ΑΠΟΠ.

΄Ηταν σπουδαίος άνθρωπος ο Άκης. Με ένα τρόπο απλό, εντελώς φυσικό, πέραν από επιτήδευση ή και πομπώδη σχήματα. Με ένα τρόπο ανθρώπινο. Πέραν από την πολιτική διαδρομή και την κορύφωση ως Υπουργός Παιδείας, η παρουσία του Άκη και στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή του μας αφήνει τη μνήμη ενός ανθρώπου με αρχές και αρετές, ευπροσήγορου, ενεργητικού με πυξίδα την πρόοδο και τη δημιουργία.

Στις μέρες αυτές που ζούμε, με αρκετά ανησυχητικά δείγματα αμοραλισμού και κακεντρέχειας, ας μη λέμε ότι μας λείπουν τα πρότυπα. Έχουμε ανθρώπους όπως τον Άκη, για να τους θυμόμαστε, για να ενδυναμώνονται τα ευγενή αισθήματα και η πίστη μας σε αρχές και να τα προβάλλουμε και στους νέους. Τιμώντας αρχές και αξίες, τιμώντας ανθρώπους που ταυτίζονται με αξίες, ανανεώνουμε τη δύναμη των αξιών μέσα στην κοινωνία. Και η σημερινή κοινωνία το χρειάζεται.

Η συγκίνησή μας είναι όμως ιδιαίτερη, γιατί χάσαμε τον Άκη πρόωρα. Και τόσο άδικα. Έφυγε από τη ζωή στα 46 μόλις χρόνια του, εντελώς ξαφνικά, μέσα από ένα καρδιακό επεισόδιο. Τραγική ειρωνεία να προδοθεί από την τόσο μεγάλη και ανοιχτή καρδιά του… Είχα την τύχη να γνωρίσω προσωπικά τον Άκη Κλεάνθους, έτσι μπορώ να μιλήσω και πέραν της ιδιότητας του Υπουργού Παιδείας -το οποίο Υπουργείο το τίμησε με την παρουσία του.

Από τότε μιλούσαμε μαζί για την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τη νεολαία, το αύριο… και έβλεπα την έμπνευσή του και την ορθή κατεύθυνση σε καινοτόμες προτάσεις, αλλά πάντα με γνώμονα την ποιότητα. Συζητούσαμε τις αλλαγές που χρειάζονταν για να μπορέσει η παιδεία μας να μπει ξανά στο λαμπρό δρόμο της μεγάλης ιστορικής παράδοσης των ελληνικών γραμμάτων στην Κύπρο, μέσα από μια σύγχρονη πορεία και στόχευση.

Σημαίνει λοιπόν πολλά το ότι, ευρισκόμενος στην ίδια θέση, του Υπουργού Παιδείας, μέσα από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και μια προσπάθεια που προσανατολίζεται γενικά στους ίδιους στόχους μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, διαπιστώνω ότι από τότε υπήρχαν αναζητήσεις με ανάλογο τρόπο. Είναι αυτά τα πράγματα, αυτούς τους στόχους που συνεχίζουμε να επιδιώκουμε και σήμερα. Ανασύρω κάποτε το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει αφήσει ο Άκης Κλεάνθους στο Υπουργείο και βρίσκω πραγματικά πολλά σημεία σύγκλισης. Και πρέπει να ομολογήσω ότι σε προτάσεις που προσπαθούμε να προωθήσουμε, συχνά ενσωματώνω και προεργασίες και στοιχεία που δίνουν συνέχεια στο έργο και το όραμά του.

Το ότι βέβαια κάποια πράγματα από τότε μένει ακόμα να βρουν συνέχεια και πρακτική εφαρμογή, δείχνει πόσο υπάρχουν και αντιστάσεις. Είναι όμως πράγματα που ελπίζω να υλοποιήσουμε, όπως για παράδειγμα ένα νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών για το οποίο αυτή την περίοδο είμαστε σε διαβουλεύσεις.

Πέραν όμως από τις προσωπικές μου αναμνήσεις και συζητήσεις πολιτικής με τον Άκη Κλεάνθους -και πόσο σημαντικό ήταν που κι αν δεν ήμασταν ακριβώς στον ίδιο πολιτικό χώρο, η παιδεία μας ένωνε- μέσα στο Υπουργείο συχνά ακούω συνεργάτες μου να θυμούνται τον Άκη με τα πιο θετικά αισθήματα. Μόνο καλά λόγια ακούω από εκείνους που τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του. Όπως καλά λόγια ακούω όμως και από νεότερους. Είτε που ακούνε τους άλλους να διηγούνται τις εμπειρίες τους είτε και που βρίσκουν τη συνέχεια μέσα σε φακέλους, αρχεία, προτάσεις…

Ο Άκης Κλεάνθους άφησε στο Υπουργείο αποτύπωμα και μνήμες αγαθού άνδρα και παρακαταθήκες εμπευσμένου Υπουργού. Διοργάνωσε με ανθρώπινο, ειλικρινή, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο μια επιτελική παρέμβαση, που ξεδιπλωνόταν μέσα από ένα σφαιρικό και καλά στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο. Διακρινόταν για την προσέγγιση καλής θέλησης και συνεργασίας, αλλά με αίσθηση του καθήκοντος. Ενώ τον χαρακτήριζε έντονα η δημιουργικότητα και η έφεση σε καινοτόμες λύσεις.

Αδικήθηκαν η έμπνευση και ο σχεδιασμός του από το πολύ σύντομο της θητείας του. Ενώ, όπως συμβαίνει δυστυχώς πάντα, αλλαγές που πρότεινε συναντούσαν και αντιστάσεις. Κάποιες από εκείνες τις προσπάθειες, τις συνεχίζουμε μέσα σε νέο πλαίσιο και παρά τις δυσκολίες που και τώρα εμφανίζονται. Με ανάλογη λογική. Καταγράφοντας με έγκυρο τρόπο τα δεδομένα και τις ανάγκες και επικεντρωνόμενοι στην ουσία.

Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε κάποιες από εκείνες τις αλλαγές, με γνώμονα την ποιότητα στην παιδεία, την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης και ένα ευρύ σύγχρονο πνεύμα. Όπως ήταν και οι προσανατολισμοί της υπουργίας του Άκη Κλεάνθους. Για το καλό των παιδιών μας, για τη νέα γενιά και το αύριο της πατρίδας.

Πιστεύω πως ότι κάνουμε καλύτερα για το μέλλον των παιδιών και της κοινωνίας μας, θα είναι και δικαίωση του Άκη. 

Είναι εύστοχο ακόμη που η Πάφος τιμά τη μνήμη του με μια αθλητική εκδήλωση του ΑΠΟΠ, με Καλαθόσφαιρα. Γιατί ο ίδιος φρόντισε ιδιαίτερα και τον αθλητισμό στα σχολεία και στην κοινότητα. Η χαρά και η ικανοποίηση από τις προσπάθειες που θα δούμε εδώ στην αθλητική αίθουσα του Λύκειου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, ας μας θυμίσουν το χαμόγελο του Άκη. 

Προτού αφήσω το βήμα θέλω να συγχαρώ τον ΑΠΟΠ, τους συντελεστές της εκδήλωσης και του Τουρνουά  «Άκης Κλεάνθους».

Εύχομαι βέβαια καλή επιτυχία! Καλή επιτυχία και όμορφους αγώνες στις ομάδες που συμμετέχουν.

(ΣΧ)