Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2021 17:53

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον Ε΄ Πανελλήνιο και Παγκύπριο Μαθητικό Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων (ΕΠΟΚ) Ελλάδας

Συγκινεί ιδιαίτερα, όλους μας η σημερινή εκδήλωση. Νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες, ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κάλεσμα να διερευνήσουν την πλούσια σε περιεχόμενο και ιστορική εθνική αξία θεματολογία του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού διαγωνισμού και να καταθέσουν τα ευρήματα και τις σκέψεις τους, θέτοντας την προσωπική τους σφραγίδα.

Σήμερα απονέμονται τα βραβεία του διαγωνισμού. Προσωπικά, και χωρίς καθόλου να μειώσω το επίπεδο του έργου των παιδιών που διακρίθηκαν, θα ήθελα, με κάθε ειλικρίνεια, να απευθύνω ένα μεγάλο εύγε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, γιατί ξεχωριστά η κάθε συμμετοχή έχει ασφαλώς τη μεγάλη δική της σημασία.

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 και η συμμετοχή των Κυπρίων σε αυτήν, η υπερηφάνεια που αισθανόμαστε μαζί με το σύνολο του Ελληνισμού, τα διδάγματα, οι αξίες και τα ιδεώδη που ξεχείλισαν μέσα από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των αγωνιστών του ΄21, αλλά και από το αποτέλεσμα του αγώνα τους, είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ιστορικό γεγονός. Ένα γεγονός το οποίο προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα εθνικής ανάτασης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης μας ως λαού. Ενός λαού που εξακολουθεί να διέρχεται χαλεπούς καιρούς εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας και των δυσκολιών από τις συνέπειες της εισβολής της στο νησί μας.

Ναι, σίγουρα μέσα από τον επετειακό εορτασμό και τα αξιοθαύμαστα ανδραγαθήματα στα πεδία των μαχών, και όχι μόνον, αισθανόμαστε μεγάλη περηφάνεια και βρίσκουμε ένα έρεισμα αυτοπεποίθησης. Μιας αυτοπεποίθησης που μας βοηθά στο να στοχαστούμε και να επανεκτιμήσουμε την πορεία μας διεκδικώντας την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα δίκαια μας, με το φως που αυτά εκπέμπουν ως καθοδηγητικός φάρος μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Καθόλου δεν μας πτοεί το θράσος της λεηλασίας και του σφετερισμού με τη μορφή της τουρκικής σημαίας που χάραξαν στον Πενταδάκτυλο μας. Ούτε και οι νέες απαράδεκτες προκλήσεις  και οι απειλές της Άγκυρας και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα. Αντίθετα, μας πεισμώνουν και μας ωθούν απτόητοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να φυσήξει παντού στο νησί μας ο άνεμος της ελευθερίας με την οριστική απαλλαγή μας από τα δεινά της εισβολής.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, του ΕΠΟΚ, για την πρωτοβουλία τους να διοργανωθεί ο διαγωνισμός με τη συγκεκριμένη θεματολογία.

Το ότι ένας λαός, καταπονημένος και κατακερματισμένος στην διάρκεια αιώνων ξένης κατοχής, μπόρεσε να συσπειρωθεί και να πετύχει όσα πέτυχε απέναντι σε σκοτεινές δομές και αυτοκρατορίες, είναι ένα ιστορικό  θαύμα που μνημονεύεται σήμερα παγκόσμια ως κορυφαίο γεγονός, καθώς και ως ξεχωριστό ορόσημο στους αγώνες των λαών για ελευθερία. 

Στην εθνεγερσία του 1821 είχε και η Κύπρος το μερτικό της, όπως το υπογραμμίζει ο εθνικός μας ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης.

Οι «κρυφοί άνεμοι» στους στίχους της 9ης Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη, είναι και τα μηνύματα που έφθαναν με τις επισκέψεις Φιλικών στην Κύπρο και τη βοήθεια που δέχονταν. Το καταμαρτυρεί αυτό ο υπόγειος χώρος ο οποίος αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο απέναντι από την Αρχιεπισκοπή. Εκεί φιλοξενούντο μέλη της Φιλικής Εταιρείας τα οποία μαζί με τις μεγάλες πνευματικές μορφές του έθνους μας, προετοίμαζαν τον αγώνα. Η ηθική και υλική υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων προκρίτων  του τόπου, ενίσχυσαν από την πρώτη στιγμή την εξέγερση του έθνους. Αλλά και στη διάρκεια του αγώνα, πλοία του επαναστατικού στόλου, περιλαμβανομένου του μπουρλοτιέρη Κανάρη, επισκέφθηκαν κατ’ επανάληψη την Κύπρο και ανεφοδιάστηκαν παίρνοντας μαζί τους Κύπριους που εντάχθηκαν στις επαναστατικές δυνάμεις. 

Από τις ιστορικές μαρτυρίες προκύπτει ότι τουλάχιστον εξακόσιοι, και ίσως μέχρι χίλιοι Κύπριοι αγωνίστηκαν στην Επανάσταση του ’21. Η μεγαλύτερη όμως συμμετοχή ήρθε με το μαρτύριο της 9ης Ιουλίου 1821. Εκείνη η αποφράδα ημέρα με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και τον αποκεφαλισμό τριών μητροπολιτών, καθώς και με τον σφαγιασμό μεγάλου αριθμού ηγετικών μορφών της τοπικής κοινωνίας από τους Τούρκους, υπήρξε ίσως η πιο καθοριστική στιγμή στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού. Ήταν ακριβώς η στιγμή που σφράγισε την κοινή εθνική ταυτότητα και συνείδηση μας ανά τους αιώνες.

Πέρα από τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου, τον αποκεφαλισμό των τριών μητροπολιτών και τον σφαγιασμό 486 προκρίτων, εκατοντάδες άλλοι Κύπριοι διώχθηκαν, κακοποιήθηκαν ή και σφαγιάστηκαν την ίδια περίοδο σε όλο το νησί με κύριο κίνητρο τη λεηλασία και την αρπαγή της περιουσίας τους. Σε τίποτα δεν κλονίστηκε όμως το εθνικό φρόνημα του λαού. Μάλιστα, το 1828 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Πανάρετος και πρόκριτοι του νησιού, ζήτησαν από τον Ιωάννη Καποδίστρια να διεκδικήσει την Κύπρο ως μέρος της Ελλάδας. Από τότε κρατούσε το αίτημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Οι αρχές που κατέθεσε διπλωματικά ο Καποδίστριας για τη δυνητική έκταση του ελληνικού κράτους οριοθετούσαν και την Κύπρο ως μέρος της Ελλάδας.

Ο πόθος της ένωσης με την Ελλάδα εκφράστηκε στη συνέχεια με το ενωτικό κίνημα και την εξέγερση των Οκτωβριανών το 1931 και αργότερα με το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55-59. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ είχαν ως πρότυπο τους αγωνιστές του ’21, και η ελευθερία που διεκδικούσαν παρέπεμπε στην ένωση με την Ελλάδα.

Ελευθερία ή Θάνατος ήταν το σύνθημα της Επανάστασης του ’21. Το ίδιο ουσιαστικά ήταν και το σύνθημα των αγωνιστών του αντιαποικιακού αγώνα του 55-59.

Πολλά μπορούν σίγουρα να ειπωθούν για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τη συμμετοχή της Κύπρου. Είμαι βέβαιος ότι με τις συμμετοχές στο διαγωνισμό και την εργασία που έχει επιτελεσθεί, έχει παραχθεί συνολικά ένα πολύ σημαντικό έργο. Το έργο αυτό θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια, κατά τρόπο που να συμβάλλει περαιτέρω στην προώθηση των στόχων του διαγωνισμού.

Μαζί με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, συγχαίρω επίσης θερμά τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, τις διευθύνσεις των σχολείων και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν, αλλά ιδιαίτερα όσα διακρίθηκαν και θα βραβευθούν σήμερα.

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους.

 

IK