Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2021 16:32

Μαθητικός Διαγωνισμός «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022, Ταξιδεύοντας»

Tο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συνδιοργανώνει και φέτος τον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί» μαζί με την επιστημονική εταιρεία European School Radio, την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας της Ελλάδας.

Ο φετινός τίτλος του Διαγωνισμού, «Ταξιδεύοντας», προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν δημιουργικά για ένα προσωπικό ή συλλογικό τους ταξίδι μέσα από πρωτότυπες ραδιοφωνικές και μουσικές ιστορίες. Μετά από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας στη μετακίνηση και στη συνάθροιση εξαιτίας της πανδημίας, η λέξη «ταξίδι» έχει αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή «ταξίδι» ως η διαδρομή προς έναν προορισμό. Η έννοια του ταξιδιού προϋποθέτει την ανάγκη για μετάβαση, προϊδεάζει για την εξερεύνηση του άγνωστου και θέτει ζητήματα γνωριμίας με τον εαυτό και τους άλλους. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι μελλοντικό ή εξιστορώντας ένα ταξίδι τους προσωπικό, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν βιώματα και συναισθήματα σε σχέση με τις δικές τους διαδρομές, αλλά και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, περνώντας από το ρεαλιστικό και εφικτό στο φανταστικό και ονειρικό.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά, έχοντας γίνει πλέον ένας επιτυχημένος θεσμός στη σχολική εκπαίδευση, απευθύνεται στα σχολεία κάθε βαθμίδας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ομογένειας αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία διεθνώς.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών του διαγωνισμού γίνεται βάσει κριτηρίων, συνυπολογίζοντας για το τελικό αποτέλεσμα τις βαθμολογίες των σχολείων που συμμετέχουν και των Κριτικών Επιτροπών. Τα σχολεία και οι Κριτικές Επιτροπές, οι οποίες στελεχώνονται από επαγγελματίες στον χώρο της ραδιοφωνικής και μουσικής παραγωγής, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες στο αντικείμενο που διαπραγματεύεται ο Διαγωνισμός, αξιολογούν  τις συμμετοχές, ώστε να αναδειχθούν μέχρι και τρία βραβεία ανά κατηγορία. Ο Διαγωνισμός συναντά εξαιρετική απήχηση σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, όλων των ηλικιών, με διαρκή διάχυση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απονομή των Βραβείων Ακροατών.

Ο Διαγωνισμός υλοποιείται παράλληλα με το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2022 στην Κέρκυρα. Εντός του προγράμματος του τριήμερου ραδιοφωνικού φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού με πρωτότυπα μουσικά και θεατρικά δρώμενα νεανικών σχημάτων.

Τα σχολεία μπορούν να υποβάλουν τις συμμετοχές τους στον Διαγωνισμό μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό και την υποβολή συμμετοχών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα, http://contest.europeanschoolradio.eu.

 ΙΠ