Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2018 10:02

Παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, εκπροσώπησε την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την Προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergey Vershinin, με θέμα: «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Συνολική εξέταση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Σε παρέμβασή του ο κ. Κορνηλίου ανέφερε καταρχήν, ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής συγκαταλέγεται στις πιο πληγείσες περιοχές του κόσμου και πως θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με βάση τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αρχές είναι το σημείο αναφοράς για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Η Κύπρος, τόνισε, αποτελεί παράδειγμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διότι, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει: «το κυπριακό πρόβλημα δεν θα προέκυπτε αν δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και αν αυτοί οι κανόνες εφαρμοστούν, το πρόβλημα θα λυθεί προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Όμως, πρόσθεσε,  δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να στείλει ανώτερο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για να διεξάγει εμπεριστατωμένες διαβουλεύσεις με τα μέρη, με σκοπό την ουσιαστική επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσα στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι οι αναχρονιστικοί μηχανισμοί εγγυήσεων και η παρουσία ξένων στρατευμάτων μετά από τη λύση, είναι ασυμβίβαστες με τις προσπάθειές μας να επανενώσουμε την Κύπρο και να γίνει ένα κανονικό κράτος, όπως εύστοχα το έθεσε ο Γενικός Γραμματέας», υπογράμμισε ο κ. Κορνηλίου.

Υπενθυμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Κορνηλίου υπογράμμισε ότι η Κύπρος μαζί με τη Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τριμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Η συνεργασία αυτή βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη διεθνή έννομη τάξη, που είναι τα θεμέλια της ειρήνης και της ευημερίας για όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. «Για μια ακόμη φορά, οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου είναι το σημείο αναφοράς κι όχι μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», επεσήμανε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Αναμφισβήτητα, η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, συνέχισε, θα έχει θετική επίδραση στις άλλες περιφερειακές κρίσεις και στη μάχη για την καταπολέμηση της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε,  διατηρεί τη θέση αρχής και υποστηρίζει μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Αραβική Πρωτοβουλία για Ειρήνη. Όσον αφορά στη Συρία,  συνέχισε ο κ. Κορνηλίου,  η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του κ. Staffan De Mistura, για προώθηση πολιτικής διαδικασίας και παραμένει δεσμευμένη σε μια ενιαία, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Συρία χωρίς ξένες κατοχικές δυνάμεις.

Καταληκτικά ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα τον διωγμό των Χριστιανών και άλλων μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής, καθώς και την σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ και σε όλη την περιοχή.

(MΛ/ΣΧ)